«Η Ελλάδα θα αναπτύξει μέχρι το καλοκαίρι ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δισ. ευρώ περίπου και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δισ. ευρώ, ώστε η υγειονομική κρίση να αφήσει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι «ένα συνολικό πακέτο 24 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019» κατευθύνεται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Ξεδιπλώνοντας το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του σχεδίου που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των εργαζομένων και την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ο κ. Πέτσας ανέφερε συγκεκριμένα ότι:
- Ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδας, η υποβολή αιτήσεων για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ και ξεκινά να καταβάλλεται στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας.
- Στις ίδιες ημέρες θα καταβληθεί η έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, καθώς και σε όσους υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
- Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα καταβληθεί και η προκαταβολή 400 (από τα 600) ευρώ στους επιστημονικούς κλάδους (λογιστές, μηχανικούς, ανεξάρτητους δικηγόρους γιατρούς, εκπαιδευτικούς), στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.
- Μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα θα πρέπει όσοι θέλουν και είναι σε ΚΑΔ που δικαιούνται προστασίας, να αναγγείλουν ηλεκτρονικά ποιες επιταγές τους θέλουν να τύχουν προστασίας για τις επόμενες 75 ημέρες.
- Την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινά και η επιστροφή σε 51.617 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοτελώς απασχολούμενους των ποσών που δικαιούνται από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2018 συνολικού ύψους 43,5 εκατ. ευρώ από τις εισφορές Ιανουαρίου 2020.
Παράλληλα, όπως υπενθύμισε ο κ. Πέτσας: - Ξεκίνησε από την Παρασκευή η υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις (με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους) που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την ενίσχυση της «επιστρεπτέας προκαταβολής».
- Εξασφαλίστηκε η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να βάλουμε σε λειτουργία (με 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ) το ταμείο εγγυοδοσίας, προκειμένου να δοθούν δάνεια για κεφάλαιο κίνησης που θα φτάνουν έως 25% του ετήσιου τζίρου τους.
«Το δημοσιονομικό κόστος του σχεδίου αυτού, που εκτείνεται μέχρι τέλος Απριλίου, φτάνει ήδη τα 6,8 δισ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί δηλαδή, στο 3,5% του ΑΕΠ της χώρας και είναι υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που είναι στο 3% του ΑΕΠ, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα αυτά πρόκειται να συνεχιστούν να υπερδιπλασιαστούν τον Μάιο.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι σ’ αυτό τα ποσό δεν περιλαμβάνονται οι κλαδικές πολιτικές που βρίσκονται υπό διαμόρφωση, σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές κ.α., ούτε οι αρχικές παρεμβάσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας, μέσω της πιο ευέλικτης αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, της αξιοποίησης του Ειδικού Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, της δημιουργίας εγγυοδοτικού μηχανισμού και της μόχλευσης πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup o κ. Πέτσας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κοινή αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων. «Αν αυτή θα περιλαμβάνει ευρωομόλογο ή άλλους μηχανισμούς όπως πχ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θα το δούμε αύριο» ανέφερε για να προσθέσε πως αυτό που έχει σημασία είναι να βρεθεί μηχανισμός ένας μηχανισμός ώστε οι χώρες να δανειστούν με χαμηλό κόστος. «Ένας τέτοιος μηχανισμός θα βρεθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αν θα είναι ομόλογο ή για παράδειγμα μηχανισμός δανεισμού του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και μετά διανομής στα κράτη μέλη είναι κάτι που θα το δούμε όσο προχωρούν οι μέρες. Σημασία έχει να υπάρχει η αλληλεγγύη και η κοινή δράση που απαιτούν τέτοιες έκτακτες συνθήκες και πιστεύω ότι όλοι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» υπογράμμισε.
Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εμπροσθοβαρές μεγάλο πακέτο στήριξης, ο κ. Πέτσας αναρωτήθηκε ποιος θα ήταν ο χρονικός ορίζοντάς του, κάτι που - όπως είπε - δεν έχει διευκρινιστεί. «Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση. Παίρνουμε μέτρα ώστε να έχουμε τις λιγότερες συνέπειες και στην υγεία των ανθρώπων και στην οικονομία. Τα μέτρα για τα οποία μίλησε ο κ. Σταϊκούρας αφορούν τον Μάιο και τον Ιούνιο και έχουμε φροντίσει να καλυφθούν χρηματοδοτικά» δήλωσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχολίασε ακόμη ότι αν η αξιωματική αντιπολίτευση μιλάει για ένα ποσό 30 δισ. δημοσιονομικών μέτρων, «τότε μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσό το οποίο θα δημιουργήσει προφανή προβλήματα». Το ποσό αυτό είναι στο 15% του ΑΕΠ, όσο ήταν το έλλειμμα το 2009 εξήγησε για να προσθέσει: «Δεν θέλω να πιστεύω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει να πάμε σε τέτοια ελλείμματα και να μπούμε σε νέο κύκλο περιπέτειας».
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ