Talk of the market: Θολό το τοπίο έως τα τέλη Μαΐου

Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 11:23
UPD:11:23

Νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, ίδιες στρατηγικές από τους επενδυτές, που αναζητούν αμυντικά χαρακτηριστικά στις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες. Για την ώρα, στις δυσμενείς προβλέψεις διεθνών οίκων για επικείμενη βαθιά ύφεση της οικονομίας, καταγράφεται ως αντίβαρο η - κατά τα φαινόμενα - ελεγχόμενη υγειονομική κρίση την ίδια στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη και οι ΗΠΑ μετρούν εκατόμβες νεκρών. To τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει με την αποκλιμάκωση της κρίσης και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, περί τα τέλη Μαϊου και η αποτύπωση του αντικτύπου της πανδημίας στα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών θα κρίνει την ομαλή πορεία ανάταξης.

-Συμβιβαστική λύση στο θέμα της αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών δανειοδότησης των χωρών της ΕΕ λόγω κορωνοϊού αναμένεται να αναζητηθεί σήμερα σε τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group ενόψει του αυριανού Eurogroup.

-Όλες οι τράπεζες ανακοίνωσαν οδηγίες προς επαγγελματίες και επιχειρήσεις για την δήλωση αναστολής εξόφλησης επιταγών για 75 ημέρες, η οποία μπορεί να γίνει και μέσω web banking μέχρι αύριο, 7 Απριλίου.

-Σχετικά με τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, συζήτηση που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα σε τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής των τραπεζών με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιάννη Τσακίρη, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, ώστε να προχωρήσει η αναστολή των δόσεων για δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τις οικονομικές παρενέργειες της πανδημίας.

-Ο Θεόδωρος Καλαντώνης αναλαμβάνει πρόεδρος της Eurobank FPS. Όπως ανακοίνωσε η Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών, σε συνέχεια της συμφωνίας με την doValue για τις συναλλαγές Europe και Cairo, ο Θεόδωρος Καλαντώνης, παραιτήθηκε από τα διοικητικά συμβολούλια της τράπεζας και της θυγατρικής της εταιρείας, Τράπεζα Eurobank και αναλαμβάνει επικεφαλής της θυγατρικής Eurobank FPS.

-Μετά την Παπουτσάνης και τη Σαράντης, δεκάδες εταιρείες καλλυντικών εκδηλώνουν ενδιαφέρον να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες άμεσης αδειοδότησης του νόμου 4681/ΦΕΚ 74 Α’ της 27ης Μαρτίου, για παραγωγή και διάθεση αντισηπτικών. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι εταιρείες μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών & Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ): Fresh Line, ZΥΛΙΕΤ ΑΡΜΑΝΤ Α.Ε., Γ. Παχωπός Α.Ε., Farmeco A.E., Rovel A.E., Cosmetia - Σακελλαρίου ΑΒΕΕ, Macrovita κ.α.. 

-Η Ικτίνος, με δραστηριότητα στο ελληνικό μάρμαρο, βλέπει σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας στις πωλήσεις της το 2020. Στις πρώτες 45 ημέρες του 2020 ο κύκλος εργασιών εμφάνισε αύξηση 24% αλλά μετά την εξάπλωση του Covid-19 υπήρξε μείωση τζίρου κατά 40%, με αποτέλεσμα το α’ τρίμηνο να κλείσει με πτώση 22%.

- Με τρεις νέες προσκλήσεις χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 22,78 εκατ. ευρώ, ανοίγει ο δρόμος για έργα στη διαχείριση απορριμμάτων. Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Διαρθρωτικών Ταμείων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

- Ισχυρό πλήγμα στην ελληνική βιομηχανία από τις επιπτώσεις της πανδημίας καταγράφει έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), σύμφωνα με την οποία πάνω από 7 στις 10 εταιρείες δηλώνουν αδυναμία υλοποίησης επενδύσεων και μόλις μία στις 5 προβλέπει να κλείσει το 2020 με κέρδη.

- Δύο νέα έργα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού προϋπολογισμού 165 εκατ. ευρώ, ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Πρόκειται για την υλοποίηση φοιτητικών εστιών και ερευνητικών υποδομών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς και για τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας στην Αθήνα. Το τελευταίο αφορά στην Πολιτεία Καινοτομίας, που θα αναπτυχθεί στο ακίνητο της «ΧΡΩΠΕΙ», στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο. Θα φιλοξενεί Ερευνητικά Κέντρα, startup επιχειρήσεις, αλλά και τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης επιχειρήσεων και μεγάλων βιομηχανιών με σκοπό να ενισχυθούν οι συνέργειες εντός του εγχώριου οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας.

- Η ACS, σε συνέχεια του θορύβου που προκάλεσαν καταγγελίες πελατών της για αιφνιδιαστική αλλαγή στην τιμολογιακή της πολιτική, μεταξύ άλλων, εξηγεί ότι αποφάσισε να επιδοτήσει με 0,45 ευρώ ανά αποστολή τις ανεξάρτητες επιχειρήσεις-καταστήματά της, ώστε να αντιμετωπίσουν την υπερβολική ζήτηση ταχυμεταφορών. Γι’ αυτό ανακοίνωσε στους πελάτες της ισόποση έκτακτη χρέωση, από 1/4/20, προκειμένου να καλυφθεί μέρος του εκτιμώμενου πρόσθετου κόστους λειτουργίας. Στις 3/4/20 ανακάλεσε την πρόσθετη χρέωση και ανέλαβε  να επιδοτήσει η ίδια τις επιχειρήσεις των συνεργατών της

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα