Ο κορωνοϊός έβαλε ξαφνικά «στον πάγο» τουλάχιστον το ένα-τέταρτο της αμερικανικής οικονομίας, με το προσωρινό «λουκέτο», με τις ΗΠΑ να βιώνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους αναστολή της δραστηριότητας των εμπορικών καταστημάτων σε τόσο μεγάλη κλίμακα, όπως διαπιστώνει η «WSJ» σε αποκλειστική ανάλυση.
Η μελέτη, σε συνεργασία με τη Moody's Analytics, προσφέρει μια πρώτη εικόνα για το πόσο έχει επηρεασθεί η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από το lockdown των τριών τελευταίων εβδομάδων. Παράλληλα, παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία για τις κομητείες, μικρές και μεγάλες -από το Μανχάταν έως την κομητεία Γκιλιπίν του Κολοράντο. Τα περιοριστικά μέτρα αφορούν 8 στις δέκα κομητείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Moody's, αντιπροσωπεύοντας το 96% της εθνικής παραγωγής.
41 πολιτείες έχουν ζητήσει σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να αναστείλουν προσωρινά τις δραστηριότητές τους, ώστε να μειωθεί η εξάπλωση του Covid-19. Σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, η τοπική οικονομία της Καλιφόρνια χάνει καθημερινά 2,8 δισ. δολάρια ή το 31,5% του συνολικού(8,8 δισ. δολάρια) ημερήσιου ΑΕΠ.
Εστιατόρια, πανεπιστήμια, γυμναστήρια, κινηματογραφικές αίθουσες, πάρκα, καταστήματα ένδυσης και εκατομμύρια ακόμη μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βάλει προσωρινό «λουκέτο». Το αποτέλεσμα, η ημερήσια οικονομική παραγωγή στις ΗΠΑ έχει μειωθεί σχεδόν 29% σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, λίγο προτού επιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα, όπως δείχνει η ανάλυση.
Ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics, δεν πιστεύει ότι η οικονομία μπορεί να αντέξει πάνω από δύο μήνες 29% μηνιαία απώλεια παραγωγής. Παράταση του lockdown συνεπάγεται συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ με ρυθμούς 75% στο δεύτερο τρίμηνο. Ο κ. Ζάντι πιστεύει ότι πολλές πολιτείες θα άρουν τα μέτρα πριν το καλοκαίρι και προβλέπει 30% μείωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο.
Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ανάκαμψη το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, αλλά το μέγεθος της απώλειας ΑΕΠ σε καθημερινή βάση είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις απώλειες 26% κατά την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1929-33, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Αντιτσοίχως, την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2008, οι απώλειες στο ΑΕΠ ήταν σχεδόν 4%.
naftemporiki.gr