«Βροχή» αιτήσεων δέχεται τόσο η σχετική πλατφόρμα στην «ΕΡΓΑΝΗ» για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων όσο και η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την «επιστρεπτέα προκαταβολή». Από τα μέσα του μήνα ξεκινά η καταβολή των 800 ευρώ ενώ εντός του Απριλίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων που θα επιλεγούν και τα ποσά ενίσχυσης μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής».
Μεγάλο ενδιαφέρον για την «επιστρεπτέα προκαταβολή»
Λίγο περισσότερα από δύο 24ωρα έχουν περάσει που άνοιξε η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) και πάνω από 1.900 επιχειρήσεις έχουν κάνει οριστική αίτηση ενώ στην εφαρμογή έχουν μπει πάνω από 5.500. «Θα δούμε μετά τι θα γίνει» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η σχετική ενίσχυση να συνεχιστεί κι αργότερα.
Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στη σχετική πλατφόρμα είναι:
- Να είναι ιδιωτικές, οποιασδήποτε νομικής μορφής, ανεξάρτητα από τον κλάδο. Αίτημα μπορούν να υποβάλλουν και οι ατομικές επιχειρήσεις
- Να απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους
- Να έχουν έδρα στην Ελλάδα
- Να μην είναι προβληματικές ή να μην ήταν στις 31/12/2019
- Να μην έχουν στη διάθεση τους προηγούμενη ενίσχυση, η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
- Να είναι επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά.
Σημειώνεται ότι, δεν υπάρχει αριθμός προτεραιότητας καθώς όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στη σχετική πλατφόρμα (10/4/2020) αναμένεται να ανακοινωθεί η κατανομή των κονδυλίων, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους πριν το τέλος του μήνα. Με την πίστωση του λογαριασμού θα φανεί και το ποσό που θα οφείλεται στο Δημόσιο. Η επιστροφή του ποσού, μπορεί να είναι ολική ή μερική, κι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή κατέστη προβληματική λόγω της κρίσης του κορονοϊού και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των 800 ευρώ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και μια ακόμα διαδικασία η οποία αφορά 1,7 εκατ. εργαζόμενους και χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες είτε έκλεισαν με κυβερνητική εντολή είτε ανήκουν στην κατηγορία των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
Οι εργοδότες, των οποίων η επιχείρηση έχει κλείσει μετά από εντολή του Κράτους θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» έως την Παρασκευή 10 Απριλίου. Μεγαλύτερα είναι τα χρονικά περιθώρια για τις επιχειρήσεις που πλήττονται καθώς η σχετική αίτηση θα πρέπει να συμπληρωθεί έως τις 20 Απριλίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ήδη 489.700 επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση για 747.300 εργαζόμενους. Όσον αφορά τους εργαζόμενους που έχουν υποβάλει αιτήσεις, ανέρχονται σε 233.040.
Για να μπορέσει ο εργαζόμενος που τίθεται σε καθεστώς αναστολής να λάβει την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα πρέπει ο εργοδότης να κάνει σχετική αίτηση.
Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους με βάση τον ΑΦΜ σε τρεις κύκλους: έως 10 Απριλίου, από 11 έως 20 Απριλίου και από τις 21 έως και τις 30 Απριλίου.
Παράλληλα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, θα υπάρχει το περιθώριο για διορθώσεις σε συγκεκριμένες όμως ημερομηνίες:
- 11 - 13 Απριλίου
- 21 - 23 Απριλίου
- 1 - 3 Μαίου
Όσον αφορά την καταβολή των 800 ευρώ, αυτή θα γίνει:
- 15 - 17 Απριλίου
- 25 - 27 Απριλίου
- 5 - 7 Μαίου
καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι διορθώσεις που ενδεχομένως χρειαστούν να γίνουν, στις ημερομηνίες που έχουν οριστεί. Οι πόροι για την καταβολή της ενίσχυσης των 800 ευρώ σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις έχει ήδη πιστωθεί από τον υπουργείο Οικονομικών.
Υπερδιπλασιασμός των μέτρων τον Μάιο
«Θα υπερδιπλασιαστούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης το Μάιο, καλύπτοντας και το επόμενο χρονικό διάστημα» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Υπενθυμίζει μάλιστα ότι σε πρώτη φάση το συνολικό κόστος των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ της χώρας, υψηλότερα από το περίπου 3% του ΑΕΠ που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. «Ενώ δεν περιλαμβάνουν τις κλαδικές πολιτικές που βρίσκονται υπό διαμόρφωση και υλοποίηση, σε τομείς όπως είναι ενδεικτικά, ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές, κ.α.» συμπλήρωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.