Συνολική ρευστότητα, ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, προανήγγειλε για την πραγματική οικονομία ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο των μέτρων για την άμβλυνση των συνεπειών του κορωνοϊού.
Μεταξύ άλλων, το κυβερνητικό στέλεχος προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία την έγκριση κεφαλαίων 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα χορηγηθούν στις μικρομεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τη μόχλευση συνολικά 7 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.
«Με την έγκριση των 2 δισ. ευρώ μάς επιτρέπεται από χρήματα του ΕΣΠΑ να φτιάξουμε εγγυοδοτικό ταμείο για να μοχλεύσουμε στην αγορά 7 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια» τόνισε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».
Και πρόσθεσε: «Αν όχι από τέλος Απριλίου, το αργότερο αρχές Μαΐου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να πάνε στην τράπεζα να ζητάνε δάνειο για κεφάλαιο κίνησης έως 25% του ετήσιου τζίρου τους, και με τεκμηρίωση και παραπάνω. Για το 80% του δανείου η εγγύηση θα είναι από το κράτος».
Τι ισχύει για τις επιταγές
Όσον αφορά το ζήτημα των επιταγών και την απόφαση μετάθεσης της πληρωμής κατά 75 ημέρες μετά τη λήξη τους, ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τους δικαιούχους να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση έως το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να τύχουν της παραπάνω προστασίας.
«Αυτές οι επιταγές θα δηλωθούν από τον εκδότη τους ότι θέλουν να προστατευθούν και θα είναι προστατευμένες για τις επόμενες 75 μέρες» εξήγησε, ενώ επεσήμανε ότι «από την Τετάρτη, όσες επιταγές δεν έχουν αναγγελθεί ως προστατευμένες, θα πληρωθούν».
Κάλεσε δε, «όσους μπορούν να πληρώσουν, να συνεχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για να μην πάει η οικονομία στο μηδέν».
Κάνοντας ειδική μνεία στους παραλήπτες των επιταγών αυτών, οι οποίοι εμφανίζουν «τρύπα» στην ταμειακή τους ροή, επεσήμανε ότι μπορούν να απευθυνθούν στην τράπεζα και να ζητήσουν προεξόφληση των επιταγών.
«Εφόσον είναι αξιόχρεοι, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να εξοφλήσουν κατά προτεραιότητα αυτές τις επιταγές».
Παράταση στην προστασία της α’ κατοικίας
Όσον αφορά την πρώτη κατοικία, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε την κατάθεση αιτήματος παράτασης του καθεστώτος προστασίας, το οποίο θα υποβληθεί στους θεσμούς την προσεχή Τετάρτη.
«Δεν πιστεύω να υπάρχει αντίρρηση από θεσμούς εν μέσω κρίσης. Η άρση της προστασίας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αποτελούσε ένα βήμα προς την οικονομική κανονικότητα, αλλά τίποτε κανονικό δεν έχει η οικονομία μας αυτή τη στιγμή. Θα πάμε πιο πίσω στο χρόνο για να συνέλθει η οικονομίας μας μετά την καραντίνα» κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυ προστασίας της α' κατοικίας εκπνέει την 30η Απριλίου του 2020.
naftemporiki.gr