Προς βαθιά ύφεση οδεύει η Ευρωζώνη

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη επιχειρηματική δραστηριότητα
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 12:47
UPD:12:56
REUTERS/HENRY NICHOLLS

Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού με προσωρινά «λουκέτα» σε εργοστάσια, καταστήματα και επιχειρήσεις οδήγησαν σε κατάρρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο.

Με τα κρούσματα παγκοσμίως να ξεπερνούν το φράγμα του ενός εκατομμυρίου και την Ευρώπη να αποτελεί ένα από τα επίκεντρα της υγειονομικής κρίσης, τα μέτρα παραλύουν τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit για τη δραστηριότητα στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών υποχώρησε στο ναδίρ του 29,7 τον Μάρτιο, από 51,6 του Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της έρευνας, το Ιούλιο του 1998. Ο δείκτης υποχώρησε πολύ κάτω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώνεται ήδη με ετήσιους ρυθμούς που προσεγγίζουν το 10% και αναπόφευκτα θα έλθουν και χειρότερα στο εγγύς μέλλον», επισημαίνει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της ΙΗS Markit.

O επιμέρους δείκτης για τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 26,4 μονάδων, από 52,6 του Φεβρουαρίου, ενώ ο δείκτης νέων παραγγελιών βυθίσθηκε στο 27,7, σε μια ένδειξη κατακόρυφης πτώσης της ζήτησης.

«Ο τομέας των υπηρεσιών έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα εξαιτίας του Covid-19, με τους κλάδους τουρισμού, ταξιδίων, εστίασης και άλλων δραστηριοτήτων ψυχαγωγίς να βυθίζονται λόγω των περιοριστικών μέτρων», επισημαίνει ο κ. Γουίλιαμσον.

Καθώς τα μέτρα περιορισμού αναμένεται να έχουν διάρκεια, εξανεμίζεται και η αισιοδοξία για τις μελλοντικές προοπτικές. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις υπηρεσίες υποχώρησε στο χαμηλό του 33,5, από 61,3 και οκτώ μονάδες κάτω από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του Νοεμβρίου 2008.

naftemporiki.gr
    



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα