Μετά την εκρηκτική άνοδο της Πέμπτης οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σήμερα, Παρασκευή, σε μία μάλλον αναμενόμενη διόρθωση. Χάνουν περίπου το 1/4 των χθεσινών κερδών, τα οποία ήταν αποτέλεσμα των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ περί αποτελεσματικής διαμεσολάβησης ανάμεσα σε Ριάντ και Μόσχα προκειμένου οι δύο μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις να σταματήσουν τον πόλεμο τιμών και να μειώσουν την προσφορά τους.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έκδηλο ενθουσιασμό οδηγώντας την τιμή του μπρεντ με ένα άλμα 25% έως και τα 31 δολάρια το βαρέλι. Ανάλογη ήταν η άνοδος και για το αμερικανικό αργό. Σήμερα το μπρεντ υποχωρεί περίπου 5% στα 28,5 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό παρουσιάζει απώλειες 5,2% στα 23,99 δολάρια.
O Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να μειώσουν την προσφορά τους κατά 10 με 15 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Εάν αυτό συμβεί θα είναι μία άνευ προηγουμένου μείωση στην παγκόσμια προσφορά, ικανή να απαντήσει έως έναν βαθμό στην δραστική πτώση της ζήτησης. Ωστόσο ο ενθουσιασμός δεν άργησε να δώσει τη θέση του στον σκεπτικισμό για δύο λόγους:
Πρώτον πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η μείωση από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία δεν είναι καθόλου βέβαιη. Το Ριάντ μετά τις δηλώσεις Τραμπ ανακοίνωσε ότι θέλει να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του ΟΠΕΚ και των άλλων μεγάλων παραγωγών με στόχο να σφραγίσει μία συμφωνία. Αλλά η Μόσχα ξεκαθάρισε πως η ίδια δεν έχει κάνει προς το παρόν καμία συμφωνία «ανακωχής».
Δεύτερον αρκετοί πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και δεν επαρκεί. «Είναι πολύ λίγο, πολύ αργά» σχολίασε η Citigroup. H αγορά έχει πλημμυρίσει σε τέτοιο βαθμό και η ζήτηση έχει υποχωρήσει τόσο απότομα, που όπως εξηγούν ειδικοί, για να επανέλθει ισορροπία πρέπει και οι ΗΠΑ να δεσμευθούν ότι θα προχωρήσουν σε μείωση της προσφοράς των δικών τους ανεξάρτητων παραγωγών. Προς το παρόν δεν έχουν δείξει καμία τέτοια πρόθεση.
naftemporiki.gr