Talk of the market: Πολεμικό κλίμα

Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020 11:23
UPD:11:27

Σκηνές θρίλερ εκτυλίχθηκαν στη Wall Street στον απόηχο των στοιχείων για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Νέες παραγγελίες, μεταποίηση, θέσεις εργασίας δείχνουν επιβράδυνση ενώ από υγειονομικής άποψης η κατάσταση έχει μετατραπεί σε υπόθεση “ζωής και θανάτου” σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ, που προέβλεψε 100 έως 240 χιλ. θανάτους από τον Covid-19 στη χώρα. 

 

Πολεμικό κλίμα, παρά την παροδική παύση πυρός, και στις υπόλοιπες αγορές, της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης, όπου ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να δοκιμάζει βραχυπρόθεσμα, εκ νέου, τις αντοχές των 500 μονάδων. Ο τραπεζικός κλάδος έκανε ποδαρικό στην πρώτη συνεδρίαση του β΄τριμήνου με διψήφια πτώση αποτυπώνοντας μια σειρά από αβεβαιότητες, από την έκβαση των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που μετατίθεται σε χρόνο που ενδέχεται να έχει αναβαθμιστεί ο κίνδυνος για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων μέχρι το μακροοικονομικό περιβάλλον.

 

Για κίνδυνο νέας κρίσης χρέους μίλησε στο Bloomberg ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εάν οι κυβερνήσεις δεν ακολουθήσουν την γραμμή της ΕΚΤ για συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, με την έκδοση κοινών ομολόγων.

 

Καλό νέο στο τρέχον περιβάλλον ήταν η άντληση 104,7 εκατ. ευρώ από την SMERemediumCap. Όπως γνωστοποίησε ο Νίκος Καραμούζης, επικεφαλής της ομάδας του πρώτου ελληνικού fund αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης επιχειρήσεων, στο εγχείρημα συμμετείχαν 41 θεσμικοί, εταιρικοί και μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων της EBRD, του Ιδρύματος Ωνάση, τριών συστημικών τραπεζών και της Εθνικής Ασφαλιστικής.

 

Οι πληροφορίες θέλουν τους 5 από τους 7 ομίλους που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την επέκταση του έκτου προβλήτα του ΟΛΘ να περνούν στην τελική φάση του διαγωνισμού με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Για το έργο ύψους 130 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ανατεθεί στο προσεχές διάστημα, είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον οι: Eifagge - Τέρνα, Αrchirodon, Intrakat-Vittadello-Sales, Μυτιληναίος-Rover Maritime S.L.-Χριστόφορος Κωνσταντινίδης Α.Ε., Άβαξ-Etermar S.A.-NV Besix SA, Άκτωρ-Τεκάλ και Acciona Construccion. 

 

Αποχωρεί τέλος Μαΐου από τον ΟΠΑΠ ο Damian Cope, που ολοκληρώνει την τετραετή θητεία του ως διευθύνων σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας. Από την 1η Ιουνίου θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εταιρεία ως σύμβουλος του Δ.Σ. ενώ θα εργαστεί με το Sazka Group για την αξιοποίηση ευκαιριών περαιτέρω ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο.

 

Και η ΑΒ Βασιλόπουλος δίνει bonus στο προσωπικό τηςΠάνω από 3 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η εταιρεία για τους 13.575 εργαζομένους της στα καταστήματα και τις αποθήκες προκειμένου να επιβραβεύσει την δύναμη και τον ζήλο που επιδεικνύουν στις τρέχουσες έκτακτες συνθήκες.

 

Σε συμφωνία με την ΣΕΠ ΑΕ προχώρησε ο ΟΛΠ με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών επιχειρηματικής λειτουργίας του Προβλήτα Ι. Η ΣΕΠ θα παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υψηλής εξειδίκευσης σε σχέση με τη λειτουργία του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων προκειμένου ο ΟΛΠ να πετύχει συνολική αξιοποίηση των πόρων του ΣΕΜΠΟ και αύξηση της συνολικής διακίνησης του προβλήτα.

 

Aυξάνεται η πελατεία του e-banking. Όλες οι τράπεζες καταγράφουν ρεκόρ νέων μελών στις πλατφόρμες τους ενώ τα ρομπότ, χάρης στην τεχνητή νοημοσύνη, δεν “κουράζονται” να εξυπηρετούν τα αιτήματα που έχουν πολλαπλασιαστεί. Η ζήτηση, που ξεπερνά κάθε προηγούμενο, αφορά πολίτες κάθε ηλικίας που αναζητούν τρόπο να διεκπεραιώνουν τις υποχρεώσεις τους αποφεύγοντας τις ουρές και τον συνωστισμό έξω από τα καταστήματα των τραπεζών. 

 

Tο μισό μισθό τους κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο διαθέτουν συμβολικά στον ειδικό λογαριασμό για τη μάχη κατά του Covid - 19 ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας ΠειραιώςΓιώργος Χατζηνικολάου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου.

 

Σχεδόν αμετάβλητο, στο 0,15% διατηρήθηκε τον Φεβρουάριο το επιτόκιο των νέων καταθέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το μέσο επιτόκιο καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,04% ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο καταθέσεων από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,12%. Το μέσο επιτόκιο καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος από νοικοκυριά παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο, στο 0,31%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα