Η εμπιστοσύνη στις χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς επέστρεψε την περασμένη εβδομάδα, χάρη στην πρωτοφανή νομισματική και δημοσιονομική ώθηση παγκοσμίως των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αθροιστικά. Αλλά ο VIX δείκτης της μεταβλητότητας της Wall Street εξακολουθεί να είναι κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2008.
Όλοι θα προσέχουν τί τάση διαμορφώνεται στις ΗΠΑ για τον εξής λόγο: Γιατί αν δεν υπάρχει διάθεση για ρίσκο στα χρηματιστήρια της οικονομίας που η επενδυτική νοοτροπία είναι διάσπαρτη, λες και είναι έμφυτη, στους πολίτες, τότε δεν υπάρχει πιθανότητα να ανθίσει αλλού.
Η αλλαγή της εικόνας χθες στο πρώτο μέρος της συνόδου ορίστηκε από το ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα και 19 μονάδες άλμα σε πέντε λεπτά. Πριν το ημίωρο ο ΓΔ είχε περάσει πάνω από τις 582 μονάδες και καθόταν στις 581 με κέρδη της τάξης του +4% και τζίρο στα 9 εκατ. ευρώ, χωρίς ένα πτωτικό blue chip. Οδηγός στο πανηγύρι ο τραπεζικός κλάδος, με μεταβολή κοντά στο +8%.
Την βελτίωση στο κλίμα είχε προκαλέσει μια είδηση από την Κίνα και η επιστροφή σε θετικό πεδίο των futures των Dow και S&P500. Ο επίσημος ΡΜΙ της Κινέζικης βιομηχανίας εμφάνισε από μήνα σε μήνα τεράστια άνοδο, με το που ήρθησαν οι απαγορεύσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ανακούφισε το φαινόμενο πως ο ΡΜΙ αναρριχήθηκε στις 52,0 τον Μάρτιο, από το ρεκόρ χαμηλών των 35,7 μονάδων τον Φεβρουάριο. Λειτουργώντας σαν ευεργετική ειδοποίηση για την ιδιομορφία μιας βραχύβιας ύφεσης από επικίνδυνη επιδημία και όχι από οικονομικά αίτια.
Ωστόσο η αλλαγή στο πρόσημο των ΣΜΕ του S&P500 που ειδοποιούσαν για πτωτικό άνοιγμα μερικά λεπτά πριν την έναρξη, είχε περάσει σε απώλειες τους DAX CAC στις 16:00 δική μας ώρα, όταν ο ΓΔ βρισκόταν στις 565,5 μονάδες μ�