Τριήμερο ράλι στις αγορές

Για τη νέα μείωση επιτοκίων προετοιμάζεται η Wall Street
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2007 00:01

ΜΕ ΚΕΡΔΗ για τρίτη διαδοχική ημέρα τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις μετοχές των τομέων ενέργειας και εξόρυξης να βρίσκονται στην αιχμή της ανοδικής τάσης, εν μέσω των αλλεπάλληλων ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου και των μετάλλων, ενώ η Wall Street προετοιμάζεται για μια νέα μείωση επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ την τρέχουσα εβδομάδα, γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε στα βαρόμετρα των blue chips.

Της ανόδου ηγήθηκαν στον εξορυκτικό κλάδο οι BHP Billiton και Rio Tinto Group και στον πετρελαϊκό η Total. Οι επενδυτές αναμένουν μια μείωση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ της τάξης του 0,25%, στο 4,5%, ενώ «χτίζονται» οι προσδοκίες για άλλη μια μείωση το Δεκέμβριο για τον περιορισμό των βλαβών από την πτώση στην αγορά ακινήτων.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,72%, στις 1.588,31 μονάδες, οδηγώντας τα κέρδη του έτους περίπου στο 7%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 0,67%, στις 6.706,00 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με άνοδο 0,71%, στις 5.836,19 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX με κέρδη 0,76%, στις 8.009,67 μονάδες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα εμπορεύματα θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω ενδείξεων για παραμονή των υψηλών επιπέδων των τιμών στο επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι η ζήτηση από τις αναπτυσσόμενες αγορές και κυρίως της Ασίας θα διατηρηθεί ισχυρή.

Κέρδη αποκόμισαν επίσης οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με τη Volkswagen να ξεχωρίζει, καθώς η Goldman Sachs αναβάθμισε τη σύστασή της για τη μετοχή της.

Οι προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει σε μια ακόμη μείωση των επιτοκίων προκειμένου να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να ξεπεράσει το σκόπελο της κρίσης των subprimes και την ύφεση στην αγορά κατοικίας είναι αρκετά ισχυρές, επισκιάζοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τα αλλεπάλληλα άλματα του αργού και του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,1%, στις 16.698,08 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα