ΔΝΤ: Καμπανάκι για την «ανθεκτικότητα» του τραπεζικού συστήματος

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 17:44
UPD:17:46

Τα τραπεζικά συστήματα ορισμένων χωρών ενδεχομένως να χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση  ή ακόμη και αναδιάθρωση εάν οι οικονομίες τους υποστούν σημαντική ζημιά εξαιτίας του lockdown στις προσπάθειες ανάσχεσης του κορωνοϊού, επισημαίνουν αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα εντείνονται και αναμένονται περισσότερα ποσοστά σε στάσεις πληρωμών. Και γι' αυτό αρκετοί αναμένουν ένα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα παρόμοιο με το σοκ στη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης του 2008», επισημαίνει ο Τομπάιας Έντριαν, επικεφαλής του τμήματος νομισματικών αγορών και κεφαλαιαγορών, και ο Αντίτια Ναραϊν, αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, σε ανάρτησή τους στο blog του Ταμείου. 

Παρότι το ΔΝΤ δεν διευκρίνισε ποια τραπεζικά συστήματα θεωρεί πιο ευάλωτα, η προειδοποίηση του Ταμείο έρχεται σε αντίθεση με τη στάση άλλων ρυθμιστικών αρχών και τραπεζικών στελεχών, ειδικά στις ΗΠΑ, που επιμένουν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι αρκετά ανθεκτικά ώστε να αντεπεξέλθουν σε αυτή την κρίση.

Παράλληλα, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε ένα νέο τριετές πλαίσιο διμερών συμφωνιών δανεισμού για να διασφαλίσει ότι η πλήρης δυνατότητά του χορήγησης δανείων, ύψους 1 τρισ. δολαρίων, θα διατηρηθεί καθώς οι χώρες - μέλη του αντιμετωπίζουν πιέσεις από την έξαρση του κορωνοϊού. Το νέο πλαίσιο είναι σε γενικές γραμμές το ίδιο με αυτό που καθιερώθηκε το 2016 για συμφωνίες που επιτρέπουν σε πλουσιότερες χώρες - μέλη του Ταμείου να δανείζουν απευθείας χώρες που έχουν ανάγκες και επεκτείνει τις διμερείς συμφωνίες δανεισμού από τον Δεκέμβριο του 2020 έως το τέλος του 2023 με δυνατότητα μίας παράτασης ενός έτους έως το τέλος του 2024.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα