Talk of the market: Κατεδαφίσεις και ... «αναστηλώσεις»

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 11:04
UPD:11:05

Οι αγορές δείχνουν να έχουν “χωνέψει” το σοκ - τουλάχιστον σε πρώτη φάση - με αποτέλεσμα να συντηρείται η άνοδος, σε συνέχεια των πακέτων στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. Η διάρκεια αυτής της φάσης θα είναι συνάρτηση και της αποτελεσματικότητας των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας - περιοριστικά μέτρα και επιστημονική έρευνα. Όμως ο λογαριασμός θα γίνει μετά - στη φάση που οι εταιρείες - όσες “αντέξουν” - θα αποτιμήσουν τις επιπτώσεις του Covid - 19 στα οικονομικά τους στοιχεία. 

Στο ελληνικό χρηματιστήριο οδηγός της ανοδικής αντίδρασης πάνω από τις 500 μονάδες είναι οι τράπεζες, οι οποίες με βάση τα πρόσφατα μέτρα, ξεπερνούν - προς το παρόν - τον σκόπελο της αύξησης των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς τους από την αδυναμία των δανειοληπτών να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις εν μέσω καραντίνας. Ταυτόχρονα το καλό κλίμα ευνοούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Χθες η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 270 εκατ. ευρώ το 2019, με κεφαλαιακό απόθεμα άνω των 2 δισ. ευρώ και ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.

Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης 2019 η Εθνική Τράπεζα.

Πάντως, όπως είπε και ο Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος της BriQ Properties AEEAΠ, στην γενική συνέλευση της εταιρείας χθες “η κατάσταση δεν μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε πότε θα μπούμε σε κανονικότητα, ούτε και να προβούμε σε σοβαρά επιχειρηματικά σχέδια αν δεν λήξει ο συναγερμός, άρα αρκούμαστε σε σχέδια επιβίωσης”.

Η ΓΕΚ Τέρνα διατηρεί τον σχεδιασμό της για ομολογιακό 500 εκατ. ευρώ, ως μέσο χρηματοδότησης των επενδύσεων περίπου 3 δισ. ευρώ που έχει δρομολογήσει. Βέβαια λόγω των συνθηκών μεταθέτει χρονικά την έκδοση, που είχε προγραμματίσει για τον επόμενο μήνα και παραμένει σε επαφή με διεθνείς επενδυτές.

Στα 32,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα του ομίλου ΕΧΑΕ το 2019, αυξημένα κατά 25,8% ενώ τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν στα 6,1 εκατ. ευρώ (από 3 εκατ. ευρώ το 2018). Ως αποτέλεσμα, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να προτείνει στην προσεχή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, τη διανομή μερίσματος 0,07 ευρώ ανά μετοχή αλλά και επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,09 ευρώ ανά μετοχή.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ενημερώνει σχετικά με την κάλυψη του κορωνοϊού από τα ασφαλιστήρια Ζωής & Υγείας, ότι η πλειονότητα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων καλύπτει τους ασφαλισμένους τόσο στο πλαίσιο των ασφαλίσεων Ζωής (Απώλεια Ζωής, Ανικανότητα), όσο και Υγείας. Τα περισσότερα συμβόλαια Ζωής & Υγείας δεν εξαιρούσαν την κάλυψη του κινδύνου της πανδημίας, ενώ σε αρκετά από τα συμβόλαια που την προέβλεπαν, στην κρίσιμη αυτή περίοδο, η εξαίρεση της πανδημίας έχει αρθεί ή ανασταλεί. Πάντως στην παρούσα φάση, με απόφαση της Πολιτείας, η οργάνωση για τη διαχείριση και τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19 περιλαμβάνει τη συμμετοχή μόνον των δημόσιων φορέων υγείας και περίθαλψης.

Αυξάνεται ο αριθμός των super market που διαθέτουν εφημερίδες και περιοδικά. Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του Πρακτορείου Διανομής Τύπου ΑΡΓΟΣ Α.Ε. και της παρέμβασης της κυβέρνησης μέσω των συναρμόδιων υπουργείων στο θεσμικό πλαίσιο, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο με πάνω από 400 σημεία πώλησης.

Έχει αυξηθεί από χθες 30 Μαρτίου το όριο ανέπαφων συναλλαγών, στα 50 ευρώ, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας. Το μέτρο θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαΐου.

Αρχίζουν οι κατεδαφίσεις στο Ελληνικό. Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) ενέκρινε την κατεδάφιση 450 κτιρίων από 958 κτιριακούς όγκους ανοίγοντας το δρόμο για την εκκίνηση της μεγάλης επένδυσης. 

Παρατείνεται μέχρι τις 10 Απριλίου από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η προθεσμία για τη διαδικασία υποβολής της ψηφιακής υπεύθυνης δήλωσης εργοδοτών, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα ανεστάλη. Την 1η Απριλίου ενεργοποιείται και η ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για την υποβολή ψηφιακών υπεύθυνων δηλώσεων από εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, για να τύχουν της ενίσχυσης των 800 ευρώ.

Ο Covid - 19 δοκιμάζει τις αντοχές των δικτύων, καθώς η απομόνωση αυξάνει τις ανάγκες επικοινωνίας. Το internet είναι πιο αργό, η ποιότητα της εικόνας έχει υποβαθμιστεί ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι βιντεοκλήσεις skype, πλατφόρμα που χρησιμοποιούν 40 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, καταγράφουν αύξηση 70% την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.

Εδώ πάντως θα πρέπει να σημειωθεί και η εταιρική υπευθυνότητα. Οι διοικήσεις πολλών επιχειρήσεων, αντιλαμβανόμενες τη δυσμενή θέση του καταναλωτικού κοινού προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα. Στο χώρο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών σχετικές πρωτοβουλίες αναρτώνται στο digital solidarity.gov.gr ενώ ενδεικτική είναι και η συμβολή της βιομηχανίας. Στοιχεία του ΣΕΒ αναφέρουν ότι από το ξέσπασμα της κρίσης τα μέλη του σε συνεννόηση με την Πολιτεία έχουν προσφέρει σε χρήμα ή σε είδος - από μάσκες, αντισηπτικά και νοσοκομειακές κλίνες μέχρι ΜΕΘ και αναπνευστήρες - πάνω από 23 εκατ. ευρώ και συνεχίζουν…

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα