Για «ανώμαλη προσγείωση» των οικονομιών Ασίας-Ειρηνικού προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 08:59
UPD:09:07
Shutterstock

Η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να βάλει απότομο φρένο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες Ασίας-Ειρηνικού, αλλά και την οικονομία της Κίνας, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα.

Αν και είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις, δεδομένου ότι αλλάζουν οι συνθήκες με πολύ γρήγορους ρυθμούς, το βασικό όμως σενάριο της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνει επιβράδυνση των αναπτυσσομένων οικονομιών στο 2,1% ή ακόμη και 0,1%(σε ένα πιο δυσμενές σενάριο), αλλά και ύφεση 0,5% στο χειρότερο σενάριο, εν συγκρίσει με ανάπτυξη 5,8% το 2019.

Στην Κίνα, από όπου άρχισε η διασπορά του Covid-19 τον Δεκέμβριο, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,3% στο βασικό σενάριο και σχεδόν μηδενική(0,1%) στο χειρότερο σενάριο, έναντι ρυθμών ανάπτυξης 6,1% του 2019.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι χώρες της περιοχής πρέπει να επενδύσουν σε ενίσχυση της δυναμικότητας του συστήματος υγείας και να λάβουν στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα, όπως επιδοτήσεις για αναρρωτική άδεια, ώστε να μετριάσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Το οικονομικό σοκ λόγω του Covid-19 αναμένεται να επηρεάσει και τα επίπεδα φτώχειας, με αύξηση του αριθμού όσων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας έως και κατά 11 εκατομμύρια.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα