Εφαρμογή της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για τις επιχειρήσεις, διεύρυνση των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και σειρά ακόμα παρεμβάσεων για τον μήνα Απρίλιο περιλαμβάνονται σε ένα ακόμα πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί σήμερα. Πρόκειται για ένα oλοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης με στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα το πρωί από τους υπουργούς Οικονομικών, Επενδύσεων & Ανάπτυξης και Εργασίας. Οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στις πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων,
- Η εφαρμογή της «επιστρεπτέας προκαταβολής», συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, με στόχο την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας, προκειμένου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου οι επιχειρηματίες να υποβάλλουν δήλωση με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα τεθούν.
- Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο η κατηγορία των επιστημόνων (γιατροί, δικηγόροι, κ.α.) να μπορούν να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ, που ισχύει και για τους υπόλοιπους επαγγελματίες.
- Περαιτέρω διεύρυνση των ΚΑΔ, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να διευκρινίζει ότι θα εισαχθεί ένα μεγάλο μέρος δραστηριοτήτων «με εξαίρεση του κλάδους που δεν πλήττονται».
Το επόμενο στάδιο θα είναι να υπάρξει ένας κύκλος ενίσχυσης για τους κλάδους με στοχευμένες πολιτικές και δράσεις. Έμφαση θα δοθεί στον τουρισμό, τον πρωτογενής τομέα, τον τομέα της ενέργειας, τη ναυτιλία, τα αεροδρόμια κι άλλους κλάδους που έχουν εντοπιστεί ότι υπάρχουν προβλήματα.
Ανοιχτό παραμένει επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στο πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας, η οποία λήγει στο τέλος Απριλίου, και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι για αρκετό χρονικό διάστημα.
Τα μέτρα αφορούν «2,1 εκατ. μισθωτούς, ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων και των επιχειρηματιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να προκληθεί δημοσιονομικός εκτροχιασμό. Έως τώρα έχουν ανακοινωθεί τρεις δέσμες μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, με δημοσιονομικό κόστος 4,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ έναντι 2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Αλλά αυτό θέλει μεγάλη προσοχή γιατί υπάρχουν και προβλήματα ταμειακά τα οποία δυστυχώς, όπως απεδείχθη από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, δεν έχουν αντιμετωπιστεί» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.
Στη κρίση του Eurogroup οι τελικές προτάσεις για παροχή ρευστότητας
Περιθώριο δύο εβδομάδων έχουν οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. προκειμένου να υποβάλουν προτάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών. Την περασμένη Πέμπτη, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση στο πεδίο της οικονομίας, με τον κίνδυνο η Ευρώπη να βυθιστεί σε βαθιά ύφεση.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη, η Επιτροπή θα προτείνει αλλαγές στο σχέδιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, οι οποίες θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης από τον κορονοϊό. Αυτό θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα ανάκαμψης το οποίο θα διασφαλίσει τη διατήρηση της συνοχής στους κόλπους της Ένωσης μέσω της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας».
Παράλληλα, η Επιτροπή επεξεργάζεται προτάσεις για τη φάση της οικονομικής ανάκαμψης εντός των ορίων των υπαρχουσών συνθηκών.
Ραλλού Αλεξοπούλου