ΤτΕ: Οδηγία περί Χρηματοπιστωτικών Μέσων (MIFID)

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2007 17:05
UPD:17:24

Tις υποχρεώσεις των τραπεζών που αφορούν στις οργανωτικές απαιτήσεις και τα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, όπως αυτές προκύπτουν από τη νέα Οδηγία περί Χρηματοπιστωτικών Μέσων (MIFID), εξειδίκευσε η Τράπεζα της Ελλάδος με Πράξη του Διοικητή.

Με τη νέα Πράξη που εκδόθηκε σήμερα κατ΄εξουσιοδότηση του Νόμου 3606/07, εξειδικεύονται οι υποχρεώσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων ως προς τις περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων που μπορεί να ανακύψουν και να αποβούν επιζήμιες για τον πελάτη, ιδίως κατά τη παραγωγή έρευνας στον τομέα των επενδύσεων, την παροχή συμβουλών, την άσκηση δραστηριοτήτων εταιρικής χρηματοδότησης τη διενέργεια προσωπικών συναλλαγών των στελεχών, υπαλλήλων και λοιπών προσώπων που είναι σε θέση να έχουν προνομιακή πληροφόρηση.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, οφείλουν να υιοθετήσουν μία πολιτική, η οποία θα εντοπίζει αυτές τις συγκρούσεις και στη συνέχεια θα τις γνωστοποιεί στους πελάτες τους. Καθιερώνονται επίσης κανόνες για τη διακριτή φύλαξη των περιουσιακών στοιχείων των πελατών από εκείνα του πιστωτικού ιδρύματος, καθώς και κανόνες για την τήρηση αρχείων.

Για την κατάρτιση της συγκεκριμένης Πράξης (2597/31.10.07) προηγήθηκε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς (Τράπεζες, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), ελήφθησαν δε υπόψη και οι κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (CESR).



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ
  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα