Από το ΥΠΟΙΟ οι έλεγχοι ασφαλιστικών εταιρειών

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2007 09:42

ΣΤΟ υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μεταφέρεται από την 1η Ιανουαρίου 2008 η αρμοδιότητα για τους ελέγχους στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Η προβλεπόμενη από το νόμο διαπιστωτική πράξη, που συνυπεγράφη την περασμένη Παρασκευή από τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι:

- Από το 2008 υπεύθυνη για τους ελέγχους στην ασφαλιστική αγορά θα είναι η Αρχή Εποπτείας της Ιδιωτικής Ασφάλισης, που λειτουργεί υπό το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Στη διαπιστωτική πράξη το υπουργείο επισημαίνει ειδικότερα την ετοιμότητα της Αρχής Εποπτείας να αναλάβει τον έλεγχο των ασφαλιστικών εταιρειών, που θα αρχίσει από την οικονομική χρήση του 2007.

- Τους ελέγχους για τη χρήση του 2006 θα εκτελέσει το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο όπως είναι γνωστό έχει ήδη κινήσει τις σχετικές διαδικασίες, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος Νοεμβρίου, μετά την απόφαση του υφυπουργού, κ. Γ. Βλάχου να δώσει άτυπη παράταση της σχετικής προθεσμίας κατά ένα μήνα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τη διεύθυνση Ασφαλιστικών Εταιρειών και Αναλογιστικής του ΥΠΑΝ έχει ζητηθεί να μην υπάρξουν φέτος καθυστερήσεις ανάλογες με αυτές των προηγουμένων ετών, ώστε να μην τεθεί ζήτημα νομιμότητας των ελέγχων λόγω μεταφοράς από της σχετικής αρμοδιότητας. Ανάλογη εντολή έχει δοθεί θα για κάθε άλλη εκκρεμότητα της υπηρεσίας.

- Μεταξύ των δύο υπουργείων πρόκειται να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας, καθώς και να καταρτισθούν ειδικά πρωτόκολλα, που θα αφορούν, τόσο στη σταδιακή μεταφορά του πολυετούς αρχείου που διαθέτει το υπουργείο για τις ασφαλιστικές εταιρείες, όσο και στη διαχείριση των όποιων εκκρεμοτήτων προκύψουν για την υπηρεσία.

Το νέο καθεστώς

Βάσει του νέου καθεστώτος ελέγχου στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, το υπουργείο Ανάπτυξης από το επόμενο έτος θα έχει την εξουσιοδότηση του νόμου:

- Να νομοθετεί για την ασφαλιστική αγορά, με την έκδοση νέων νόμων, υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων.

- Να ελέγχει το κατά πόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες δρουν στο πλαίσιο των όσων προβλέπει ο ν. 2190/20 περί ανωνύμων εταιρειών, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του.

- Να διερευνά και εν γένει να διαχειρίζεται τα παράπονα που διατυπώνουν οι καταναλωτές σε βάρος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρουν κορυφαίοι κύκλοι του ΥΠΑΝ, δεν αποκλείεται στο διάστημα που ακολουθεί να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις ώστε να μεταφερθούν στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και οι αρμοδιότητες σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής για την Εκπαίδευση των Διαμεσολαβούντων, καθώς και της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφάλισης.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα