Η πανδημία του Covid-19 σαρώνει την ευρωπαϊκή οικονομία και την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ύφεση, ενδεχομένως βαθύτερη από την ύφεση του 2008. Ακόμη όμως και σε αυτή την ύστατη ώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν αρραγές μέτωπο και μια ενιαία στρατηγική διαχείρισης της κρίσης. Και προς το παρόν αντιστέκονται στην ιδέα έδοσης κοινών, «ομολόγων κορωνοϊού».
Με χιλιάδες πολίτες να προσβάλλονται από τον Covid-19 καθημερινά, την Ιταλία -την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- και την Ισπανία να βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αν και αναγνώρισαν τη σοβαρότητα της κατάστασης, αφιέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής τηλεδιάσκεψης σε διαφωνίες για το εάν στο κοινό ανακοινωθέν θα υπήρχε καποια αναφορά αμοιβαιοποίησης του χρέους ως ενός από τους τρόπους αποκατάστασης της ζημιάς στις οικονομίες τους από τον Covid-19.
Στις αρχές της εβδομάδας, οι υπουργοί Οικονομικών είχαν ρίξει το μπαλάκι στους Ευρωπαίους ηγέςτες, που από ό,τι φαίνεται το επέστρεψαν στους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ.
Στη βιντεοδιάσκεψη οι ηγέτες υποτίθεται ότι θα έδιναν το πράσινο φως για τη δημιουργία πιστωτικών γραμμών από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, ώστε να διατηρηθεί χαμηλό το κόστος δανεισμού την ώρα που οι κυβερνήσεις αυξάνουν τις δαπάνες ώστε να μετριάσουν το χτύπημα από την πανδημία. Αλλά οι προσπάθειες συμφωνίας σε κοινή διατύπωση κατέληξε σε αδιέξοδο έπειτα από συνομιλίες έξι ωρών, καθώς ομάδα εννέα χωρών -μεταξύ των οποίων Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα- ζητούσαν πιο τολμηρά βήματα, με την έκδοση κοινών corona-bonds.
Όμως η ιδέα αμοιβαιοποίησης του χρέους «σκοντάφτει» στις επιφυλάξεις ορισμένων κρατών και κυρίως της Γερμανίας. Και την ώρα που άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν διστάζουν να ξεπεράσουν τα όρια των δυνατοτήτων τους,αίροντας ολοένα και περισσότερα ταμπού, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιορίζονται σε εθνικές πολιτκές και όχι σε μια πανευρωπαίκή στρατηγική αντιμετώπισης μιας άνευ προηγουμένου κρίσης.
Την ίδια ημέρα συνεδρίαζαν μέσω τηλεδιάσκεψης και οι αξιωματούχοι του G20, όπου δεσμεύθηκαν να κάνουν ό,τι ειναι αναγκαίο για τη στήριξη της οικονομίας, μια δέσμευση που συνοδεύθηκε και με μέτρα στήριξης 5 τρισ. δολαρίων.
Στην Ευρώπη, όπως και στην εποχή της κρίσης χρέους, η διαδικασία λήψης αποφάσεων σκοντάφτει στις εθνικές πολιτικές και χάνεται πολύτιμος χρόνος σε μια εποχή που η πανδημία δεν επιτρέπει τέτοιες πολυτέλειες.
naftemporiki.gr