Την αγορά ιατρικού εξοπλισμού και αναλωσίμων και κάλυψη λοιπών δαπανών συνολικού ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω κορωνοϊού, βοήθεια σε ιατρικές δομές και ευπαθείς ομάδες καθώς και δωρεά καυσίμων θέρμανσης και κίνησης κατά την περίοδο της κρίσης, αποφάσισαν τα Ελληνικά Πετρέλαια στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού τους συμβουλίου. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, συστήματα μοριακής διάγνωσης, με τα οποία θα δοθεί η δυνατότητα διπλασιασμού του αριθμού των τεστ που πραγματοποιούνται καθημερινά.
Η επιλογή και διαχείριση των δράσεων θα γίνεται από ομάδα της εταιρείας, σε συνεργασία με το συντονιστικό κέντρο του υπουργείου Υγείας, ώστε να μεγιστοποιηθούν και να επιταχυνθούν τα θετικά αποτελέσματα στη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης. Στόχοι είναι, να ενδυναμωθούν οι δυνατότητες του ιατρικού συστήματος στους τομείς της πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας, αλλά και της μετέπειτα πορείας και διαχείρισης όσων θα νοσήσουν από την ασθένεια.
Ήδη, όπως σημειώνει η εταιρεία, τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνεργασία με τους αρμόδιους διευθυντές στα Πανεπιστημιακά Γενικά Νοσοκομεία «ΑΤΤΙΚΟΝ» και «ΑΧΕΠΑ», που είναι νοσοκομεία αναφοράς για την περιοχή της Δ. Αττικής και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, η ΕΛΛ.ΠΕ Α.Ε. έχει προχωρήσει στην παραγγελία και εισαγωγή από τις ΗΠΑ, δύο υπερσύγχρονων μηχανημάτων για τη διενέργεια τεστ μοριακής διάγνωσης για τον κορωνοϊό, καθώς και σημαντικού αριθμού ειδικών αντιδραστηρίων για την άμεση εξυπηρέτηση των νοσοκομειακών αναγκών. Με αυτά τα δύο νέα Συστήματα Μοριακής Διάγνωσης Covid-19 που αναμένεται να παραληφθούν και να τεθούν σε πλήρη λειτουργία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα δοθεί η δυνατότητα διπλασιασμού του αριθμού των τεστ που πραγματοποιούνται καθημερινά, βοηθώντας στην έγκαιρη διάγνωση και καλύτερη διαχείριση της διασποράς του ιού. Επιπλέον, ο όμιλος προχωρά στον εξοπλισμό ενός εξειδικευμένου εργαστηρίου στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», για την μελέτη και διαχείριση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στο αναπνευστικό σύστημα, ενώ εξετάζονται ανάλογες δράσεις για την κάλυψη επειγουσών αναγκών και στη Βόρεια Ελλάδα. Σημειώνεται ότι και στις τρεις περιπτώσεις, ο εξοπλισμός που χορηγείται θα παραμείνει στα νοσοκομεία, καθώς θα μπορεί να αξιοποιηθεί και για άλλου είδους ελέγχους μετά το πέρας της κρίσης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ