ΓΣΕΕ: «Μισθωτοί και συνταξιούχοι στο κέντρο του φορολογικού τυφώνα»

Πρόταση διεκδικητικού πλαισίου ΕΓΣΣΕ 2008
Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2007 12:41

«Το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους 2008, αποτυπώνει τον πυρήνα της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ο οποίος συνίσταται στη μείωση των ελλειμμάτων διαμέσου της αύξησης της φορολογίας (5,97 δισ. ευρώ) και συγκράτησης του ρυθμού αύξησης των δημόσιων και κοινωνικών δαπανών και όχι διαμέσου της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος και της δημόσιας και ιδιωτικής επενδυτικής δραστηριότητας». Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση της ΓΣΕΕ επί του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού κυρίαρχο γνώρισμα του οποίου -όπως επισημαίνεται- είναι η αύξηση της έμμεσης φορολογίας (3,96 δισ. ευρώ, αύξηση 13,8% το 2008, 2 δισ. ευρώ αύξηση 9,4% το 2007 και αύξηση κατά 10,8% το 2006) έναντι αύξησης 2 δισ. ευρώ, αύξηση 10,1% το 2008 των άμεσων φόρων (6,1% το 2007 και 1,8% το 2006).

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, τα έσοδα του Προϋπολογισμού κατά το 2008 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 12,3% (8% το 2007 και 6,9% το 2006) και οι δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6,2% (9,4% το 2007 και 2,9% το 2006).

Πιο συγκεκριμένα η φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων αυξάνεται το 2008 κατά 6,8% (700 εκατ. ευρώ) και τα έσοδα από την συγκεκριμένη πηγή διαμορφώνονται στα 10.935 δισ. ευρώ, με αυξητικές τάσεις την τελευταία τριετία. Την ίδια ώρα, τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος στις επιχειρήσεις το 2008 αυξάνονται κατά 6,2% (286 εκατ. ευρώ) διατηρούμενο το ποσό των εσόδων από την συγκεκριμένη πηγή σε χαμηλά επίπεδα (4.730 δισ. ευρώ το 2005, 4.438 δισ. ευρώ το 2006, 4.599 δισ. ευρώ το 2007 και 4.885 δις ευρώ το 2008).

Όπως υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ, ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας (Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Απασχόληση, Παιδεία, Πολιτισμός, κλπ.) απομακρύνει την οικονομική και κοινωνική πολιτική από την δυναμική ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών του πληθυσμού και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι για μία ακόμη φορά, μισθωτοί και συνταξιούχοι βρίσκονται «στο κέντρο του φορολογικού τυφώνα».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αύξηση του φόρου ακίνητης περιουσίας κατά 275% (660 εκατ. ευρώ) –όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία- διαμορφώνοντας τα συνολικά έσοδα από την συγκεκριμένη πηγή στα 900 εκατ. ευρώ, καθώς και στην αύξηση του ΕΦΚ καυσίμων κατά 45,5% (1,3 δις ευρώ) διαμορφώνοντας τα συνολικά έσοδα από την συγκεκριμένη πηγή στα 4.150 δισ. ευρώ.

Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για ανεφάρμοστο Προϋπολογισμό από τον οποίο αποδεικνύεται και πάλι ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των φορολογικών εσόδων, ενώ οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι έχοντες υψηλά εισοδήματα και οι επιχειρηματίες.

Όπως υπογραμμίζεται, η ΓΣΕΕ αντιστέκεται στον πυρήνα, τους στόχους, τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο του Προϋπολογισμού του 2008 και μεταξύ των άλλων, διεκδικεί:

• Αποκατάσταση της αναδιανομής του εισοδήματος και του φορολογικού άγους των μισθωτών.

• Αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ, προσαυξανόμενο ανάλογα ?ε την οικογενειακή κατάσταση κατά 5000 ευρώ για κάθε προστατευό?ενο ?έλος.

• Μείωση συντελεστών ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

• Ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή και αναδιάταξη φορολογικής κλίμακας και κλιμακίων.

• Αντιστροφή της σχέσης άμεσων και έμμεσων φόρων.

• Εφαρμογή της προοδευτικής φορολογίας για όλες τις κατηγορίες και πηγές εισοδημάτων.

• Ουσιαστική και άμεση δράση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της φοροκλοπής.

• Ουσιαστικές και σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, προκειμένου να αναπληρώσουν τα φορολογικά βάρη που επωμίσθηκαν από την αύξηση της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας και των εισοδηματικών απωλειών που υπέστησαν τα τελευταία έτη.

• Εφαρμογή των εκπτώσεων από τα έξοδα στο ύψος του 100% των δαπανών (ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ενοίκια, ενοίκια και δίδακτρα παιδιών που σπουδάζουν, τόκοι για την αγορά πρώτης κατοικίας) καθώς και τις δαπάνες των ατόμων με αναπηρία.

• Κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών εισοδήματος και ένταξή του στην ενιαία κλίμακα εισοδήματος.

• Φορολόγηση όλων των κατηγοριών εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου.

• Ουσιαστική εφαρμογή του πόθεν έσχες, ?ε αναφορά στην αγορά ομολόγων έντοκων γραμματίων, αγορά μετοχών, κεφάλαιο ίδρυσης και αύξησης κεφαλαίου ΑΕ και ΕΠΕ, καθορισμός κριτηρίων πολυτελούς διαβίωσης, ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών.

• Επανεξέταση προς την κατεύθυνση της κατάργησης των φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις.

• Μείωση των έμμεσων φόρων, ιδιαίτερα εκείνων που βαρύνουν την κατανάλωση χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριών. Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στα βιβλία, στα σχολικά είδη και στα φάρμακα.

• Αξιοποίηση του μηχανογραφικού συστήματος και των νέων τεχνολογιών, διαχρονική σταθερότητα, απλούστευση και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

• Καταβολή επιδόματος θέρμανσης 600 ευρώ για τις κατηγορίες των νοικοκυριών του μόχθου και των απομάχων της εργασίας και των ανέργων, που το διαθέσιμό τους εισόδημα, μη ξεπερνώντας το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, αδυνατεί να χρηματοδοτήσει αυτή τη βασική ανάγκη και επίδομα 300 ευρώ στις κατηγορίες εισοδήματος από 12.000 έως 15.000 ευρώ. Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για περιοχές της χώρας με ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά (π.χ. Έβρος, Ροδόπη, Φλώρινα, Καστοριά, Δράμα).

• Ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης του ΙΚΑ και σημαντική αύξηση της χρηματοδότησής του, με σκοπό τη μακροχρόνια βιωσιμότητα και την κοινωνική αποτελεσματικότητά του με την βελτίωση του ύψους των κατώτερων και των μέσων συντάξεων.

• Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την μη μεταφορά πόρων μέσω των φοροελαφρύνσεων προς τους επιχειρηματίες. Τα έσοδα από την άμεση φορολογία στον Προϋπολογισμό του 2008 αποτελούν το 9,75% του ΑΕΠ την στιγμή που ο μέσος όρος στην Ε.Ε. κυμαίνεται γύρω στο 15%.

• Αύξηση των κοινωνικών δαπανών και ιδιαίτερα αυτών που προορίζονται για την καταπολέμηση της ανεργίας και την υποστήριξη των ανέργων (επίδομα ανεργίας), την αύξηση των δαπανών υγείας και εκπαίδευσης καθώς και της χρηματοδοτικής ενίσχυσης γενικότερα του συστήματος κοινωνικής προστασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα