EKT: Σπάει ακόμη ένα ταμπού -Αίρει το πλαφόν στις αγορές κρατικών ομολόγων

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 14:22
UPD:14:24
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Με την οικονομία της Ευρωζώνης στο χείλος μιας πρωτοφανούς ύφεσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδεικνύει εμπράκτως ότι εννοεί το «whatever it takes, ξεπερνώντας ακόμη ένα ταμπού και καταργώντας το πλαφόν στις αγορές κρατικού χρέους που επιτρέπεται να αγοράσει από κάθε χώρα, προλειαίνοντας το έδαφος για απεριόριστο τύπωμα νέου χρήματος.

Σε νομική απόφαση που έδωσε στη δημοσιότητα, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι δεν θα εφαρμόσει την κλείδα κεφαλαίου –που επιβάλλει όρια στις αγορές κρατικού χρέους κάθε χώρας- στο συμπληρωματικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 750 δισ. ευρώ.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ΕΚΤ για τοποθετήσεις μεγαλύτερες από το ένα-τρίτο του συνολικού χρέους οποιασδήποτε χώρας και να εστιάσει τα μέτρα στήριξης στις χώρες που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.

Ταυτόχρονα όμως, η απόφαση αφήνει την ΕΚΤ εκτεθειμένη σε νομικές προκλήσεις και κατηγορίες για άμεση χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.

Το καταστατικό της ΕΚΤ θέτει ως ανώτατο όριο στις αγορές κρατικών ομολόγων στο 33% του χρέους κάθε χώρας, όμως η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του προσωρινού Προγράμματος Αντιμετώπισης της Πανδημίας(PEΡΡ), το όριο αυτό παύει να ισχύει.

Η άρση των περιορισμών διασφαλίζει ότι η ΕΚΤ θα βρει αρκετά ομόλογα να αγοράσει εάν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν εισακούσουν την έκκληση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για την έκδοση corona-ομολόγων –μιας μορφής κοινού ευρωομολόγου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα