Talk of the Market: Ανάσες κατά της οικονομικής ασφυξίας αναζητεί η αγορά

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 11:19
UPD:11:19

«Eυελιξία και ρεαλισμό» ζητά η ΕΒΑ (European Banking Authority) όσον αφορά την εφαρμογή του πλαισίου προληπτικής εποπτείας υπό το πρίσμα του Covid - 19 και διευκρινίζει ότι, σε περίπτωση αναστολής των χρεών των δανειοληπτών, δεν υπάρχει αυτόματη ταξινόμηση σε κατάσταση αθέτησης πληρωμής ή σε κατάσταση IFRS9. Ωστόσο, επιμένει στη σημασία της κατάλληλης μέτρησης κινδύνου και αναμένει από τα θεσμικά όργανα να δώσουν προτεραιότητα στις διευκολύνσεις οφειλετών που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση.

Φρένο στην ακατάσχετη αιμοραγία που προκαλεί στις οικονομίες ο Covid - 19 επιχειρούν να βάλουν εννέα Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την θέσπιση κορωνο-ομολόγου (coronabond). Το προϊόν θα διευκολύνει τις κυβερνήσεις, της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης, στην διαχείριση των αναγκών που προκύπτουν σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας για τη διάρκεια της καραντίνας και θα λύσει τα χέρια των ιθυνόντων για παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις επιχειρήσεις. 

Αναμένεται τηλεδιάσκεψη των αρχηγών των μελών της Ε.Ε. σήμερα το απόγευμα, με συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού για την διαχείριση της πανδημικής κρίσης. 

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέχεια του πακέτου μέτρων ύψους 10 δισ. ευρώ, φέρεται να προετοιμάζει νέες κινήσεις.

Στο μεταξύ, πέφτουν οι τιμές αλλά και η ζήτηση στα υγρά καύσιμα. Το Παρατηρητήριο Τιμών δείχνει μέση τιμή 1,44 ευρώ το λίτρο πανελλαδικά στις 23 Μαρτίου από 1,56 ευρώ δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 9 Μαρτίου. Προηγήθηκε η κάθετη πτώση των διεθνών τιμών του αργού στον απόηχο του εμπορικού πολέμου Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας αλλά και τα περιοριστικά μέτρα για την τιθάσευση της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας.

Η Swissport, σε συνέχεια της κάθετης πτώσης της κίνησης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (που έφτασε το 97% στις 24 Μαρτίου) αποφάσισε να προχωρήσει στη μη-ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που έληγαν.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις Δηλώσεις Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας από επιχειρήσεις των οποίων έχει ανασταλεί η επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης ή πλήττονται σημαντικά (με βάση τον ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας) από την κρίση. Θα είναι σε ισχύ το διάστημα 24/3 έως 20/4.

Συνολικά 4.000 εργαζόμενοι της Eurobank εργάζονται εξ’αποστάσεως. Το εγχείρημα της επιτυχούς μετάβασης σε έναν ψηφιακό τραπεζικό οργανισμό επιβράβευσε ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, με ευχαριστήρια επιστολή προς το προσωπικό της τράπεζας.

Αντίθετη με το άρθρο 9 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την εκ περιτροπής απασχόληση σε διάστημα 6 μηνών δηλώνει η ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος). Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, το μέτρο που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν εναλλάξ το προσωπικό τους μειώνοντας στο μισό τους μισθούς, απομειώνει το εργατικό εισόδημα, χωρίς αντίστοιχη μείωση στις υποχρεώσεις και στο κόστος διαβίωσης

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δέσμη μέτρων βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία επεξεργασίας και προσαρμογής στις ανάγκες που προκύπτουν από την εξελισσόμενη κρίση και άρα υπάρχουν προσδοκίες βελτιώσεων.

Σε βιομηχανίες και κλάδους της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία θα διαθέσει χορηγήσεις 900 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου. Στο επίκεντρο θέτει μεταξύ άλλων επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, φαρμακοβιομηχανίες αλλά και δήμους.

Μία προσφορά δέχθηκε η Τράπεζα Πειραιώς για τα δάνεια της MIG, που υπολογίζονται σε 530 με 550 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών ολοκληρώθηκε στις 23 Μαρτίου και παρόλο που δεν έγινε γνωστό το όνομα του επενδυτή εκτιμάται ότι είναι ένας από τους δύο που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον, ήτοι η Emma Capital και η Comer Group. Άγνωστο είναι πώς θα προχωρήσει η διαδικασία δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις για το τίμημα περνούν μέσα από τις νέες οικονομικές συνθήκες, της πανδημίας.

Αύριο ανακοινώσει αποτελέσματα για την οικονομική χρήση 2019 η Alpha Bank. Την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Μαρτίου παίρνει σκυτάλη η Πειραιώς και ακολουθεί την Τρίτη, 31 Μαρτίου η Εθνική.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), μέσω τηλεδιάσκεψης στις 24 Μαρτίου, έδωσε την έγκριση του ώστε να προχωρήσει η έναρξη εργασιών στο Ελληνικό, για την κατεδάφιση κτισμάτων. Εκκρεμεί η έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Mνημείων

Mε την QQUANT Master Servicer υπέγραψε η Attica Bank για την ανάθεση της διαχείρισης χαρτοφυλακίου 435 εκατ. ευρώ που παραμένει στα βιβλία της. Εντός δύο μηνών αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετάπτωσης της διαχείρισης και η έναρξη υλοποίησης της συμφωνίας, που αποτελεί μέρος του σχεδίου της τράπεζας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, σε συνέχεια των δύο τιτλοποιήσεων που έχει διενεργήσει.

Τα οικονομικά στοιχεία της Forthnet θα μελετήσουν τώρα οι Duet Private Equity και United Group, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συναλλαγής με τις τράπεζες αναφορικά με τα ανοίγματά τους στην εταιρεία. Είχε προηγηθεί απόσυρση του ενδιαφέροντος της One Digital Services S.A., θυγατρικής του Ομίλου Alter Ego Mass Media.

Στις αγορές τώρα, επικρατεί έντονη μεταβλητότητα. Αυτή είναι η νέα κανονικότητα. Στη Νέα Υόρκη το θετικό πρόσημο των χρηματιστηριακών δεικτών δεν υπονομεύει στην παρούσα συγκυρία τόσο η έγκριση του πακέτου τόνωσης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολ. από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο πέρασε από την κρίση της Γερουσίας όσο η επέλαση του Covid - 19 που έχει οδηγήσει στο θάνατο πάνω από 1.000 Αμερικανούς.

Στην Ελλάδα, όπου σήμερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας μήνας από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού, πλέον έχουν επιβεβαιωθεί 821 (στην επέτειο του 1821 ανακοινώθηκε συμπτωματικά χθες, 25η Μαρτίου), με ανησυχητικές εστίες της νόσου σε Καστοριά, Κοζάνη και Ξάνθη. Το στοίχημα του ελέγχου της κρίσης είναι μεγάλο από μια χώρα που υπερτερεί έναντι άλλων στην έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων και στο υψηλό επίπεδο ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά υστερεί σε υποδομές και επάρκεια υγειονομικού υλικού.

Φαινόμενα κατάσχεσης υγειονομικού υλικού που προορίζεται για την Ελλάδα σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα με την εξάπλωση της επιδημίας αναδύουν κίνδυνο ελλείψεων που δυνητικά θα υπονομεύσει την πρόοδο στον έλεγχο της επιδημίας στην ελληνική επικράτεια. Αντισταθμιστικά λειτουργούν οι δράσεις στήριξης από τον Κίνα αλλά και η κινητοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου. Μόλις πριν λίγο, η Mytilineos ανακοίνωσε την αγορά 65 ειδικών αναπνευστήρων, για χρήση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολα περιστατικά.

Στο ίδιο πλαίσιο επιστρατεύονται οι νέες τεχνολογίες. Ήδη δρομολογείται παραγωγή μασκών με 3d printers και αναζητάται φόρμουλα και για άλλα είδη…

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα