Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Με δεδομένο ότι η χώρα βυθίζεται πλέον σε ύφεση φέτος -όπως παραδέχτηκε με δημόσια δήλωσή του και ο υπουργός Οικονομικών-, πριν από την ανακοίνωση των μέτρων θα συνεκτιμηθούν και η κατάσταση στην οικονομία αλλά και τα οικονομικά περιθώρια που θα δημιουργηθούν για τη χώρα από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ήδη στο Eurogroup της Τρίτης άνοιξε ο δρόμος ώστε τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα της τάξεως του 2% του ΑΕΠ τους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), εφόσον το ζητήσουν. Για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 4 δισ. ευρώ. Καθοριστική θα είναι και η εξειδίκευση των αποφάσεων που θα ληφθούν σε επίπεδο αρχηγών κρατών.
Μόνο το μέτρο της αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων θα στερήσει έσοδα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, αλλά και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών που εντάσσονται στη λίστα (σ.σ.: είναι περίπου 1,2 εκατομμύριο μισθωτοί και 550 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες μέχρι στιγμής) θα απαιτήσει επιπλέον 2 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική ταμειακή επιβάρυνση του κράτους μόνο για το δίμηνο Μαρτίου και Απριλίου, ανέρχεται πλέον στα 6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική