Διευρύνονται περαιτέρω τα μέτρα στήριξης

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 07:15
UPD:07:30
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματα με στόχο τη στήριξη των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων.

Δεδομένου ότι κανείς ακόμα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την ένταση αλλά και την έκταση του προβλήματος, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για διεύρυνση του πλαισίου προστασίας.

«Και θα υλοποιηθούν παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα, πολιτικές, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, για την ενίσχυση   της ρευστότητας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η περαιτέρω διεύρυνση των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) η οποίοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης ώστε να αποκατασταθεί μέρος των αδικιών ενώ παράλληλα μελετάται να υπάρξει μια πιο εξατομικευμένη αντιμετώπιση των επιχειρήσεων (ανεξάρτητα από τον κλάδο που υπάγονται) αλλά εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται, εκτός απροόπτου, και η απόφαση για αναβολή της πληρωμής επιταγών οι οποίες έπρεπε να καλυφθούν την τρέχουσα χρονική περίοδο. Ειδικά σε αυτό το θέμα υπάρχει συνεργασία και με τις τράπεζες, με στόχο να δοθούν οι απαιτούμενες διευκολύνσεις σε συνδυασμό με τη δημιουργία τραπεζικών προϊόντων με εγγυήσεις του Δημοσίου. 

Όλα τα διαθέσιμα «εργαλεία» στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού

Τα βλέμματα σήμερα στρέφονται στις αποφάσεις των ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συνεδριάζει το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο τραπέζι της συζήτησης,

  • Η πρόταση του Εurogroup για χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων του ESM (410 δισ. ευρώ) μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL σε μια νέα πιθανόν εκδοχή) για όλα τα κράτη-μέλη με ποσό που θα ισοδυναμεί με το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας. Αν η πρόταση τεθεί τελικά σε εφαρμογή, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει, μέσω του ESM κι εφόσον ζητήσει να ενταχθεί, ποσό ίσο με 4 δισ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει είτε να καλύψει το κόστος των μέτρων που ήδη έχει εφαρμόσει είτε να χρηματοδοτήσει τα επόμενα μέτρα που θα ανακοινωθούν είτε να διατεθούν στην κάλυψη των αναγκών για την «επόμενη μέρα» από τον κορονοϊό. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, το όριο του 2% του ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί εξαιτίας της σοβαρότητας των επιπτώσεων του κορονοϊού. Επίσης σημείωσε ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων αλλά και την επιστροφή στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα μετά το τέλος της κρίσης.
  • Με επιστολή τους στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες εννέα κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητούν την έκδοση ομολόγου (corona bond) για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Ειδικότερα, ζητούν:

  • Ένας από τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς θεσμούς να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου, επαρκούς ύψους και διάρκειας ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης τώρα ή στο μέλλον. Οι πόροι που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν από όλα τα κράτη-μέλη για να χρηματοδοτήσουν τις αναγκαίες επενδύσεις στο σύστημα υγείας και τις προσωρινές πολιτικές για την προστασία των οικονομιών και του κοινωνικού ευρωπαϊκού μοντέλου.
  • Απευθύνουν κάλεσμα για αυξημένη χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για δαπάνες που σχετίζονται με την πανδημία, «τουλάχιστον για τα έτη 2020 και 2021»
  • Ζητούν την «ενεργοποίηση όλων των υφιστάμενων κοινών δημοσιονομικών εργαλείων για τη στήριξη των εθνικών προσπαθειών και τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής αλληλεγγύης»  και
  • Ένα αίτημα προς την Επιτροπή για «κοινές κατευθυντήριες γραμμές, μία κοινή βάση για τη συλλογή και τη διάθεση ιατρικών και επιδημιολογικών δεδομένων, και μία στρατηγική για την αντιμετώπιση, στο προσεχές μέλλον, της κλιμακωτής εξέλιξης της επιδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη επιστολή έρχεται μετά και την παρέμβαση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνεδρίαση του Εurogroup την Τρίτη 24 Μαρτίου, η οποία ζήτησε να εξεταστεί σοβαρά η έκδοση ενός εφάπαξ κοινού χρέους με στόχο να αντιμετωπιστούν οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών εξαιτίας της πανδημίας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα