Ευρωζώνη: Κατάρρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Μάρτιο

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 12:04
UPD:12:06
EPA/ANDY RAIN

Ο κορωνοϊός βυθίζει την Ευρωζώνη στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, καθώς τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης των κρουσμάτων οδήγησαν σε κατάρρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα.

Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για τη δραστηριότητα σε μεταποίηση και υπηρεσίες «βούλιαξε» τον Μάρτιο στο 31,4 από 51,6 του προηγουμένου μηνός, στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισε η έρευνα, στα μέσα του 1988. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση  όλων των εποχών, σε μια ένδειξη ότι η οικονομία της Ζώνης του Ευρώ οδεύει προς βαθιά ύφεση, καθώς εξαιτίας της πανδημίας, οι χώρες επιβάλλουν περιορισμούς και προσωρινά λουκέτα σε εστιατόρια, καταστήματα και επιχειρήσεις.

«Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατάρρευσε τον Μάρτιο σε βαθμό που υπερβαίνει ακόμη και τη συρρίκνωση στην εποχή κορύφωσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης», παρατηρεί ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής της IHS Markit.

Όλοι οι επιμέρους δείκτες υποχώρησαν κάτω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, με τον δείκτη νέων παραγγελιών σε ναδίρ 11 ετών, στο 38,2 από 49,4 του προηγουμένου μηνός.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τη μεταποίηση υποχώρησε στο 44,8 από 49,2 στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2009. Σε ιστορικά χαμηλά ο  δείκτης υπηρεσιών βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, στο 28,4 από 52,6, διαψεύδοντας ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα