Τalk of the market: Oι τράπεζες, οι ανησυχίες λόγω Covid-19 και η... άφαντη μαγιά

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 11:16
UPD:11:37

Ο Covid - 19 κάνει μεγαλύτερο κακό στην παγκόσμια οικονομία από αυτό που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε την περίοδο 2007 - 2009. Αυτή είναι μια βεβαιότητα, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, που προβλέπουν ότι παρά τα γενναία μέτρα που λαμβάνονται από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, οι αγορές θα αργήσουν να συνέλθουν από το σοκ αμφιταλαντευόμενες στον ρυθμό των βραχυπρόθεσμων επενδυτών. 

- Εξάλλου, απαιτείται ακόμη αρκετός χρόνος για την ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών και ακόμη μεγαλύτερος για ένα εμβόλιο μαζικής εφαρμογής. Μέχρι τότε ο κίνδυνος θα είναι υπαρκτός και θα απειλεί να υπονομεύσει την πρόοδο στην προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης. Η Κίνα, για παράδειγμα, που κατάφερε να ελέγξει τον αόρατο εχθρό, μόλις χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα και άρχισε να υποδέχεται πολίτες που είχαν αποκλειστεί σε άλλες χώρες, κατέγραψε νέα κρούσματα. Κάποιοι Κινέζοι ανησυχούν για νέο κύμα μόλυνσης, καθώς επιχειρείται να ξαναλειτουργήσουν επιχειρήσεις και εργοστάσια.

- Η ανοδική αντίδραση σήμερα δεν μηδενίζει το φόβο ούτε τις ζημιές που γράφουν οι τιμές στα διεθνή χρηματιστήρια. Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, πριν την σημερινή αντίδραση, υποχώρησε εκ νέου χθες προς τις 500 μονάδες σε μια συνεδρίαση που διεξήχθη μετ’ εμποδίων λόγω τεχνικών προβλημάτων. Ως αποτέλεσμα δεν είχε τύχη η πρεμιέρα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Σήμερα, έχουν γίνει προετοιμασίες ώστε να είναι μια καλύτερη μέρα… 

- Αύξησε την ανοιχτή της θέση στη ΔΕΗ η Lansdowne Partners, σε 1,72% από 1,61% σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, διατηρώντας ταυχτόχρονα τις άλλες short θέσεις της αμετάβλητες, 0,98% στη Eurobank, 1,10% στην Alpha Bank και 2,83% στην Πειραιώς. Την ίδια στιγμή η BlackRock διατηρεί ανοιχτή θέση 1,01% στην Alpha Bank.

- Προς αύξηση του ορίου στις ανέπαφες συναλλαγές σε 50 ευρώ, από 25 ευρώ σήμερα, προσανατολίζονται οι τράπεζες. Η Viva Wallet υιοθέτησε ήδη την αλλαγή αυξάνοντας τα αντίστοιχα όρια και για Τουρκία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο.

- Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την προσφορά υγειονομικού υλικού στο υπουργείο Υγείας, επιστρατεύει και την υπηρεσία Pay & Save. Ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει ποσό ίσο με τις συνολικές αποταμιεύσεις των πελατών της στην υπηρεσία κάθε εβδομάδα.   

-Μετά την απόσχιση και τη σύσταση νέας εταιρείας, η Eurobank αλλάζει και όνομα και γίνεται Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών, με διακριτικό τίτλο Eurobank Holdings. O μετασχηματισμός έφερε αξιολόγηση “CCC+” της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της τράπεζας από τον οίκο Fitch, με VR “CCC+” και βραχυπρόθεσμο IDR “C”. 

- Συνολικά 9 υποψήφιοι μπήκαν στην κούρσα διεκδίκησης του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας ξεπερνώντας τις προσδοκίες, όπως είπε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με το TAIΠΕΔ υποψήφιοι είναι οι: Mytilineos, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια - Edison, Motor Oil - DEH, C.G.Gas Limited, Shell Gas B.V., Vitol Holding B.V., MET Holding AG και Power Globe LLC. 

- Διανομή κατ’ οίκον μέσω της πλατφόρμας e-food άρχισε πιλοτικά η αλυσίδα Σκλαβενίτης. Την προσοχή τους στο online κανάλι στρέφουν αναγκαστικά όλοι οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου.

- Μετά τα αντισηπτικά, τις μάσκες και τα γάντια, τώρα και η μαγιά είναι είδος υπό εξαφάνιση στο οικοσύστημα των supermarket. Οι καταναλωτές φτιάχνουν δικό τους σπιτικό ψωμί… και δεν πάνε τόσο συχνά στους φούρνους.

- Ας σημειωθεί ότι η αλυσίδα αρτοποιείων Βενέτη αποφάσισε αναστολή λειτουργίας των παραγωγικών μονάδων της κατά 80% αλλά και των δύο θυγατρικών της στην εστίαση κατά 100% περιορίζοντας ταυτόχρονα το ωράριο σε ορισμένα καταστήματα του δικτύου της (μέχρι τις 7 το βράδυ), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένοι franchisees να κλείσουν τα καταστήματά τους. Η εταιρεία, που έχει να αντιμετωπίσει υψηλά κόστη και πτώση τζίρου που σε ορισμένες περιοχές φθάνει και το 75-80%, λόγω των περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία των επιχειρήσεων και στις μετακινήσεις των πολιτών, δεν εμπίπτει στα μέτρα στήριξης που έχουν εξαγγελθεί.

- Ανησυχίες εγείρουν κι άλλες αλυσίδες του κλάδου εστίασης που πλήττονται από την κρίση.

- Πάντως η κυβέρνηση προσθέτει και νέες κατηγορίες επαγγελματιών (ΚΑΔ) στους ωφελούμενους υπό την πίεση για οριζόντια κάλυψη της αγοράς ενώ σχεδιάζει παρεμβάσεις και για τις επιταγές

- Η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων άρχισε από τις επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί είτε υπολειτουργούν λόγω των περιοριστικών μέτρων κι έχουν ενταχθεί ήδη στους ΚΑΔ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας τους. 

- Άρχισε η καταβολή συντάξεων. Ας ελπίσουμε ότι 2,5 εκατ. δικαιούχοι δεν θα πάνε στις τράπεζες… Συστάσεις έγιναν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά και από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, που θεσπίζει κανόνες: οι ενημερώσεις λογαριασμών μόνο μέσω ATM και web banking, αναλήψεις μέχρι 400 ευρώ και καταθέσεις μέχρι 1.000 ευρώ μόνο μέσω ΑΤΜ και πληρωμές ΔΕΚΟ εκτός γκισέ.

- Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που το ανθρώπινο δυναμικό εκτίθεται περισσότερο στους κινδύνους, απαιτείται σεβασμός στο έργο του και εμψύχωση. Οι επικεφαλής μεγάλων οργανισμών γνωρίζουν καλά τη σημασία του να διατηρήσουν αλώβητη την άϋλη αξία των εταιρειών τους. Ενδεικτική είναι η επιστολή του Παύλου Μυλωνά, Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, που εκφράζει ευγνωμοσύνη στους υπαλλήλους της τράπεζας. Παρεμπιπτόντως η Εθνική Τράπεζα ανακοινώσει αποτελέσματα για τη χρήση 2019 στις 31 Μαρτίου

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα