Νέα πρόταση για μειωμένο ΦΠΑ σε γεωργικά μηχανήματα και Η/Υ

Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2007 12:58

Πρόταση με την οποία προτείνει να υπαχθούν σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ τα γεωργικά μηχανήματα, τα κράνη για την προστασία των χρηστών μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παραδίδονται σε μαθητές, φοιτητές ή σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης κατέθεσε εκ νέου στην Ε.Ε. το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με σχετική εντολή του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Αντώνη Μπέζα.

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει σθεναρά την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις πωλήσεις αγροτικών μηχανημάτων, καθώς θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η προώθηση πολιτικών από τα κράτη μέλη, όπως η ανάπτυξη του γεωργικού τομέα.

Ειδικότερα, στην πρόταση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρεται:

1. Τα γεωργικά μηχανήματα.

Η αγορά γεωργικών μηχανημάτων αποτελεί δαπάνη στη παραγωγή γεωργικών προϊόντων, τα οποία κατά κανόνα υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Ειδικά για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος (δηλαδή όσοι δεν υπάγονται στον Κ.Β.Σ.) που στη χώρα μας αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η δαπάνη αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη βελτίωση της παραγωγικότητας της γεωργίας.

2. Τα κράνη για την προστασία των χρηστών μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων.

Η αγορά τους είναι υποχρεωτική για τους χρήστες μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων και επιβάλλεται από τις σχετικές διατάξεις για την οδική ασφάλεια. Πρόκειται για αγαθό που αφορά τη προστασία της ζωής. Η υπαγωγή του σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ ανταποκρίνεται στους σχετικούς στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

3. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές (Hardware) που παραδίδονται σε μαθητές, φοιτητές ή σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Στόχος της εφαρμογής μειωμένων συντελεστών είναι, μεταξύ άλλων, και η στήριξη πολιτικών της Ε.Ε. όπως η εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αποτελούν βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων αυτών και, συνεπώς, η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή στην απόκτηση αυτού του αγαθού είναι δικαιολογημένη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα