Υποχώρηση για δεύτερη μέρα

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου
Σάββατο, 03 Νοεμβρίου 2007 00:01

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά χρηματιστήρια για δεύτερη διαδοχική ημέρα, με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων λόγω ανησυχιών για βαθύτερες ζημιές στην αμερικανική αγορά των subprime loans.

Η μετοχή της Citigroup κατέγραψε σημαντικές απώλειες για δεύτερη ημέρα, καθώς οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα ίσως αναγκαστεί να υποβαθμίσει περισσότερα του αναμενομένου χρεόγραφα.

Επίσης, η Merrill Lynch, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή του κόσμου, εξαναγκάστηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς Τύπου, σε συμφωνία με hedge funds προκειμένου να αποκρύψει τις τεράστιες ζημιές που έχει σημειώσει σε μια προσπάθεια να μειώσει την έκθεσή της σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου, όπως τα subprime loans.

Παράλληλα, ο τίτλος της Barclays κατέγραψε απώλειες λόγω της φημολογίας ότι προσέγγισε την Τράπεζα της Αγγλίας με σκοπό να λάβει έκτακτη επείγουσα χρηματοδότηση. Σημειώνεται ότι η Barclays και η Royal Bank of Scotland είναι μεταξύ των βρετανικών τραπεζών που αναμένεται να δεχτούν περαιτέρω πιέσεις στο ταμπλό λόγω της πιστωτικής κρίσης.

Οι μετοχές της Barclays πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, της τάξης του 8,7%, ενώ σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι δεν προέβη σε επείγουσα χρηματοδότηση σε καμία τράπεζα. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,84%, στις 6.530,60 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 0,18%, στις 5.720,42 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX κατέγραψε πτώση κατά 0,40%, στις 7.849,49 μονάδες.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα ενός μήνα κατέγραψε και η Fortis έπειτα από σύσταση της UBS για πώληση των μετοχών της, καθώς πιθανολογείται ότι ο βελγικός χρηματιστηριακός οίκος θα έχει σημαντικές πιστωτικές απώλειες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ανακοίνωση θετικών μακροοικονομικών στοιχείων φαίνεται πως έδωσε μόνο μια μικρή τονωτική ένεση στους αμερικανικούς δείκτες, των οποίων οι τάσεις ήταν μεικτές.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Νikkei έχασε 2,09%, στις 16.517,48 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα