ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ξεκινά αύριο στη Βουλή ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς για το ασφαλιστικό.
Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Βασίλης Μαγγίνας, απέστειλε, την προηγούμενη εβδομάδα, στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων επιστολές, με τις οποίες τους καλεί να προσέλθουν στη Βουλή για τη συνέχιση του διαλόγου για το ασφαλιστικό.
Οι επιστολές εστάλησαν στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο, τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρο, τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλο, τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλο, τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Δ. Αρμενάκη, και τον πρόεδρο της ΟΚΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλο.
Οι προσκλήσεις σημειώνουν ότι η συζήτηση θα γίνει σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα ξεκινήσει με τον πρώτο κύκλο που συμφωνήθηκε κατά την πρώτη διαδικαστική συνεδρίαση των δύο επιτροπών. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, η καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας και η αποτελεσματική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Στη αυριανή συνεδρίαση, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, εν όψει της αναμόρφωσής του.
Σημειώνεται ότι, όπως αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα από την ολομέλεια της ΓΣΕΕ, απαιτείται η κατάθεση αναλυτικής και δεσμευτικής πρότασης απ' την κυβέρνηση, για τη χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης ως εξής:
α) Διακανονισμός καταβολής προηγουμένων οφειλών του κράτους, β) καταβολή των οφειλών του κράτους ως εργοδότης, γ) καταβολή του θεσμοθετημένου πόρου του 1% του ΑΕΠ (τα όποια συσσωρευτικά έχουν φτάσει τα 3,386 δισ. ευρώ).
δ) Νέοι πόροι για το σχηματισμό του αναγκαίου ασφαλιστικού αποθεματικού.
ε) Συγκεκριμένα μέτρα πάταξης της εισφοροδιαφυγής, η έκταση της οποίας έχει λάβει απειλητικές διαστάσεις για τη βιωσιμότητα του συστήματος.
Σταδιακές αλλαγές
Στο μεταξύ, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, φέρουν την κυβέρνηση να προωθεί στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου, ρυθμίσεις που θα ανατρέπουν σταδιακά τις ισχύουσες ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Μεταξύ των αλλαγών που μελετώνται και αναμένεται να υιοθετηθούν, είναι η μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή των μέτρων να μην υπερβαίνει τα 5 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι, από το 2013, θα ισχύουν οι νέες αλλαγές που θα νομοθετηθούν.
Από τις βασικότερες ανατροπές που προωθούνται για θεσμοθέτηση από τα συναρμόδια υπουργεία είναι η σταδιακή αύξηση του χρόνου, επί τη βάση του οποίου υπολογίζεται η σύνταξη από το μέσο μισθό της τελευταίας πενταετίας στην καλύτερη δεκαετία. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του ύψους της καταβαλλόμενης σύνταξης.
Θα δοθεί η δυνατότητα για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας στα 39 έτη εργασίας αντί για τα 37 χρόνια που ισχύουν σήμερα. Οι επικουρικές συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών.
Παράλληλα, θα εφαρμοστούν στο ακέραιο οι ρυθμίσεις των Νόμων Σιούφα του 1992. Τέλος, θα γίνουν αυστηρότερες οι διατάξεις για την πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ θα επανακαθοριστεί ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.