Market Beat: Συνέχεια στην πτωτική περιδίνηση προκαλούν τα στοιχεία για τον COVID19 

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 09:25
UPD:11:19

Του Κώστα Ιωαννίδη

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Θα πρέπει να είναι τολμηρός ή ανόητος εκείνος που θα θεωρήσει ένα επίπεδο τιμών για τις μετοχές ως πυθμένα στην τρέχουσα πτώση, χωρίς να έχει προηγηθεί μια συγκλονιστική ανακοίνωση για μια ιατρική καινοτομία που θα αντιμετωπίσει συγκεκριμένα τον ιό. Σημείωσε ο Alan Ruskin, επικεφαλής της στρατηγικής επί των νομισμάτων της Deutsche Bank.

Όσο ο ιός κυκλοφορεί έξω, επενδυτικά μένουμε “σπίτι” δηλαδή στις ελληνικές αξίες. Γιατί το χάος των ξένων αγορών τρομάζει.

Το μέγεθος των πιέσεων στις ασιατικές συναλλαγές με εξαίρεση σήμερα το πρωί μόνο την Ιαπωνία και οι απώλειες στα ΣΜΕ των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποιούν για πτωτικό ξεκίνημα της τέταρτης βδομάδας του Μαρτίου. Του μήνα που κυριάρχησε ο φόβος από την εξάπλωση της νόσου και την αναγωγή της σε πανδημία, η οποία μέχρι στιγμής έχει χτυπήσει σοβαρότερα την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Μια σκληρή εβδομάδα για το σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών στον κόσμο τη διαδέχεται μια επίσης καθοδική, καθώς το πλήθος των κρουσμάτων και των θανόντων αποτελεί κεντρικό άξονα διαμόρφωσης της διάθεσης των επαγγελματιών και η αύξησή τους μέρα με τη μέρα τρομάζει. Αντίθετα στην Αθήνα είχαμε σαφή δείγματα εκτόνωσης των πιέσεων από την Τετάρτη και μετά με αποτέλεσμα τις δύο ανοδικές συνεδρίες στο φινάλε που έδωσαν οριακή θετική μεταβολή στη βδομάδα για τον μέσο όρο.

Δεν υπάρχει σε τέτοιες περιστάσεις κανόνας για την διαχείριση και την προφύλαξη των κεφαλαίων. Βρισκόμαστε στη φάση του έτσι είναι αν έτσι νομίζετε.

Είναι βέβαιο πως θα ξεπεραστεί η πανδημία, είναι αβέβαιο το πότε και συνεπώς αβέβαιο το πλήγμα από το πάγωμα των δραστηριοτήτων. Είναι βέβαιο πως οι πολιτικοί κάτω από το βάρος των θανάτων θα αναγκαστούν, να πάρουν μέτρα στήριξης σε μια βραχυπρόθεσμη βαθειά ύφεση, αλλά είναι αβέβαιο το κόστος αυτών και η κατανομή του. Οι αγορές μετοχών κατακλύζονται από αισιόδοξους επενδυτές, καθώς ήταν είναι και θα είναι αξίες υψηλού ρίσκου και για αυτό δίνουν καλύτερες αποδόσεις, αλλά και μεγαλύτερες ζημίες. Η εικόνα των ελληνικών αξιών μέρα με τη μέρα αλλάζει. Από τις ρευστοποιήσεις σε ομολόγα και μετοχές περνά σε επιθετικές αγορές αξιών, με εντυπωσιακά ημερήσια βήματα ανοδικά και καθοδικά.

Μπορεί να κινήθηκαν οι τιμές των μετοχών στο ΧΑ καλύτερα από τα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά στην αρχή της εβδομάδας ο ΓΔ ήθελε μόλις 50 μονάδες για να φθάσει στο χαμηλό των 420 μονάδων το κατώτερο βίου στο ευρώ από τη σύνοδο της 11/2 του 2016. Δεν υπήρξαν σχόλια για αυτό μετά το κλείσιμο στις 555,13 μονάδες την Παρασκευή.  

Η εβδομάδα εκπνοής  έφερε στον μέσο όρο άνοδο +0,57% αλλά πτώση στον μήνα (Μάρτιο) -22,94%, ο 25άρης στη βδομάδα έχασε -3,41%, και  στον Μάρτιο -26,49%. Παράλληλα ο FTSEM, δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, είχε μεταβολή +4,31% και στο μήνα -21,00%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -39,44%, ο 25άρης -41,68% και ο FTSEM -34,70% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Η εβδομάδα με τριπλή εκπνοή στα παράγωγα προϊόντα περιλάμβανε, για εκείνους που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, πολλές θετικές ενδείξεις ως προς την τάση που θα εγκατασταθεί την τρέχουσα εβδομάδα. Ωστόσο, η ανατροπή στις εβδομαδιαίες μεταβολές των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών επιβάλλει προσοχή και μετριοπάθεια στην αισιοδοξία. Η δεύτερη βδομάδα του Μαρτίου έφερε διψήφιες απώλειες στους εκτός των ΗΠΑ δείκτες, ενώ η τρίτη τις προκάλεσε σε όλους τους δείκτες της Wall Street, χωρίς βέβαια οι ασιατικοί και οι ευρωπαϊκοί να εμφανίσουν κέρδη, εκτός του ΧΑ.

Θετικά μηνύματα εκπέμπουν: Α) Το φαινόμενο της απομάκρυνσης κατά 18% του μέσου όρου από το πρόσφατο χαμηλό έτους και κατώτερο σε βάθος πολλών ετών (Φεβρουάριος του 2016) για την Αθήνα.  Ήταν οι 469,55 μονάδες και εμφανίστηκαν στην σύνοδο της Τρίτης. Β) Η υποχώρηση του τζίρου στις πτωτικές συνεδριάσεις. Γ) Το πλήθος των blue chip εκτός των Τραπεζικών με σημαντικά κέρδη σε τρεις ανοδικές συνεδρίες. Δ) Η εβδομαδιαία άνοδος του FTSEM.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Το μεγάλο ερώτημα των αγορών σχετίζεται με τη φύση τους

Αν βρίσκεται κοντά στην αλήθεια η άποψη πως οι αγορές αποτελούν παραμορφωτικό καθρέπτη της δυναμικής των μελλοντικών εξελίξεων στην πραγματική οικονομία, τότε το ερώτημα “αγοράζουμε τώρα”, που διατυπώνεται από αρκετούς διάσημους αναλυτές, έχει βάση.

Ας εξηγήσουμε ορισμένους όρους της άποψης που θα αναφέραμε. Ως παραμορφωτικός καθρέπτης ορίζονται οι αγορές γιατί αυτό που προβάλλεται στις αποτιμήσεις, εξαρτάται από το φρόνημα που επικρατεί μεταξύ των συναλλασσόμενων. Αν αισθάνονται ασφαλείς “τώρα” και οι προβολές των μελλοντικών κερδών αποτυπώνουν, πιθανά, μια καλύτερη από την πραγματική εξέλιξη στην ανάπτυξη. Αντίθετα συμβαίνει, αν οι τρέχουσες συνθήκες, όπως σήμερα, είναι επιβαρυμένες από κινδύνους εν εξελίξει. Ακόμα και αν όλοι θεωρούν πως η όποια ύφεση προκύψει θα έχει σχήμα V, δηλαδή θα είναι σύντομη χρονικά και βαθιά ποσοτικά, πιθανά θα καθυστερήσουν την προεξόφληση της ανοδικής γραμμής στην ανάπτυξη. Αν και σύμφωνα με τις επιστημονικές  τοποθετήσεις παγκόσμια, θα έρθει πριν το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Οι αναλύσεις των μεγάλων επενδυτικών οργανισμών θεωρούν πως στο δεύτερο εξάμηνο, η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας θα αναστραφεί και θα ξεπαγώσει η βιομηχανική παραγωγή ανά τον κόσμο.

Η προκλητικότητα των στατιστικών

Η Wall Street είχε την χειρότερή της εβδομάδα από τον Οκτώβριο του 2008, με τους Dow Jones Ind. Average και S​​&P 500 να βουλιάζουν περισσότερο από -4% την Παρασκευή, καθώς οι σκληροί περιορισμοί που επέβαλαν οι Πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνιας, προσπαθώντας να περιορίσουν την εξάπλωση του coronavirus, φούντωσαν την ανησυχία για την αμερικανική οικονομία. Οι φόβοι για τον Covid19 έχουν εξατμίσει σχεδόν το 32%, ή περίπου 9 τρισεκατομμύρια δολάρια, από την αξία του δείκτη S & P από το ρεκόρ βίου του στις 19 Φεβρουαρίου. Η πτώση της Παρασκευής έφερε τον Dow χαμηλότερα -3% από την τιμή του κατά την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου Trump τον Ιανουάριο του 2017.

Οι πτωτικές μετοχές στην τελευταία σύνοδο υπερέβησαν αριθμητικά τις ανοδικές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης NYSE κατά 1,27 :1. Στον Nasdaq, ο λόγος ήταν 1,55:1 και ευνοούσε τις καθοδικές μετοχές. Ο S&P 500 δεν παρουσίασε νέα υψηλά 52 εβδομάδων και εμφανίστηκαν 94 νέα χαμηλά. Ενώ στον Nasdaq Composite υπήρξαν 5 νέα υψηλά και 257 νέα χαμηλά. Ο όγκος συναλλαγών στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ ήταν 18,56 δισεκατομμύρια μετοχές, σε σύγκριση με το μέσο όρο των 15,5 δισεκατομμυρίων για την πλήρη σύνοδο κατά τις τελευταίες 20 ημέρες διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης S&P 500 έπεσε 28,8%, από το ρεκόρ όλων των εποχών σε υψηλό κλείσιμο στις 19 Φεβρουαρίου και έφθασε αυτήν την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2017.

Ο δείκτης τιμών προς κέρδη του S&P 500, με βάση εκτιμήσεις κερδών για το επόμενο έτος, μειώθηκε από τιμές πάνω από το 19 στα τέλη Φεβρουαρίου σε 14,2 την Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv. Η τιμή των προβλεπόμενων μελλοντικά P/E από εκεί που είχε πιάσει το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2002 πριν ένα μήνα, σημείωσε πτώση σε επίπεδο κάτω του ιστορικού μέσου όρου. Οδηγώντας αρκετούς σε σκέψεις για επανατοποθέτηση κεφαλαίων σε μετοχές.

Ο Lindsey Bell της Ally Invest,  χρησιμοποιώντας την στατιστική προϊστορία, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Η πτώση του S&P 500 ξεπέρασε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το 32%. Η επένδυση σε μετοχές όταν εμφάνιζαν μείωση κατά 30% στις δύο τελευταίες καθοδικές αγορές, κατά τη διάρκεια της φούσκας dot-com το 2000 και της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για αγορές. Για τους επενδυτές με τουλάχιστον πενταετή επενδυτικό ορίζοντα, τώρα είναι ένας συνετός χρόνος για να ξεκινήσετε να βάζετε χρήματα να "δουλέψουν για εσάς". Και ενώ πιθανά να δείτε τις τιμές να πέφτουν βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα θα ανταμειφθείτε”. Συμπληρώνοντας, ότι οι μετοχές τεχνολογίας φαίνονται ιδιαίτερα δελεαστικές.

Νέα κρίση, νέες λύσεις

Οι επενδυτές υπολογίζουν τώρα σε περαιτέρω κίνητρα τις επόμενες ημέρες, καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ προετοιμάζει ένα πακέτο 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα περιλαμβάνει άμεση οικονομική βοήθεια για τους Αμερικανούς. Μια δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ των οικονομολόγων υπέδειξε ότι οι περισσότεροι θεωρούν πως η παγκόσμια οικονομία είναι ήδη σε ύφεση.

Αυτή τη φορά η αδυναμία του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι διαφορετική, ιδίως του μη τραπεζικού χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος έχει επαφή με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Σε απάντηση, η Fed ακολούθησε την πολιτική του δανεισμού νωρίς, ελεύθερα, στις αξιόπιστες εταιρείες, έναντι καλών εξασφαλίσεων. Παράλληλα ξεπέρασε τις συνήθεις πρακτικές δανεισμού της και επέκτεινε την υποστήριξή της στις εμπορικές τράπεζες, και άλλα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το σημαντικό ήταν η δέσμευση της Fed για το ρόλο της ως δανειστής ύστατης ανάγκης και η επιμονή στην εξεύρεση λύσεων που τελικά λειτούργησαν για να εξουδετερώσουν τις αιτίες που προκαλούνται από πανικό για ρευστότητα και τις ενδεχόμενες δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία. Και, τελικά, απαιτούσε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναλάβει πιστωτικό κίνδυνο με τη μορφή προτιμώμενων εισφορών κεφαλαίου στον τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών που δήλωσαν ότι δεν την χρειάζονται.

Η έκρηξη του COVID-19, καθώς και η αντίδραση του δημόσιου τομέα σε αυτόν, έχουν πυροδοτήσει τη ζήτηση για ταμειακά υπόλοιπα προληπτικής εξασφάλισης λόγω πανικού. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τράπεζες, οι έμποροι, οι εκδότες εταιρικού χρέους και άλλοι επενδυτές έχουν αρχίσει να συσσωρεύουν ρευστό. Επιπλέον, ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων - και όχι μόνο σε κλάδους που υποφέρουν από την πανδημία - έχουν αρχίσει να αντλούν από τις τραπεζικές τους ροές, καθώς η πρόσβαση τους στις αγορές χρηματοδότησης αποφεύγεται και αντιμετωπίζουν την προοπτική μιας απότομης πτώσης στη ρευστότητα. Ορισμένες επιχειρήσεις που θεωρούνταν λιγότερο εκτεθειμένες στις οικονομικές επιπτώσεις του ιού έχουν επίσης ακολουθήσει για λόγους προφύλαξης.

Οι υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων, όταν θα αρχίσει η περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών κερδών πρώτου τριμήνου, πιθανότατα θα μειώσουν περαιτέρω την ικανότητα δανεισμού πολλών επιχειρήσεων. Από την Barclays  δηλώνουν : Αναμένουμε οι οργανισμοί να γίνονται ταχύτεροι στην υποβάθμιση των εταιρειών που αντιμετωπίζουν σημαντικές μειώσεις στις ταμειακές ροές. Αυτό έχει αρχίσει ήδη από τους τομείς που αφορούν στην ενέργεια και το λιανικό εμπόριο. Αυτό λοιπόν είναι κατά την εκτίμησή μας που κρατά τους περισσότερους αυτή την εποχή μακριά από την προτροπή του Bell για τοποθετήσεις τώρα σε μετοχικές αξίες. Βέβαια οι συντηρητικοί αναλυτές είναι ξεκάθαροι: Δεν τοποθετούμε κεφάλαια στα χρηματιστήρια αν δεν έχει αρχίσει να φαίνεται η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας για του 2021.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Για δεύτερη εβδομάδα στη σειρά η τρίτη του Μαρτίου, έφερε στο 100% των δεικτών που παρακολουθούμε απώλειες, ενώ όλοι εμφάνισαν πτώση στο 2020 και 17 έχουν περάσει σε bear market. Ο S&P 500 είχε μεταβολή -14,98% στη βδομάδα, και στο 2020 αποδίδει –28,66%. Ο Dow, με πτώση -17,36%, αποδίδει στο 2020 -32,81%. Ο S&P400 με μεταβολή -18,63%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -38,99%, ενώ ο Russell 2000 υποχωρώντας -16,22%, έχει τις μεγαλύτερες απώλειες -39,23% στο 2020. Ο δε Nasdaq, είχε πτώση -12,64%, αλλά στο 2020 χάνει -23,33%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε κατά –3,27% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -31,18%. Ο DAX έπεσε -3,28%, και στο 2020 αποδίδει -32,61%, ο CAC είχε μεταβολή -1,69%, αλλά στο 2020 αποδίδει -32,27%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -2,81%, και στο έτος επίδοση -32,53%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -1,39%, στο έτος πέφτει -33,07%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 έπεσε κατά -2,05%, και στο 2020 υποχωρεί -29,53%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βούλιαξε κατά -18,88%, και στο 2020 -42,00%, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -10,02%, χάνει φέτος -21,29%. Ο χρυσός με απώλειες -1,82%, βρέθηκε στα 1501,10 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -1,44%. Σημειώθηκε πτώση -39,82%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 19,84 δολάρια το βαρέλι.  Στο  2020 εμφανίζει απώλειες -67,51%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -5,04%, στο 2020 χάνει -30,03%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -11,59%, έχει επίδοση στο έτος -28,74%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα -12,28%, και στο 2020 κατά -27,48%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχώρησε κατά -5,11%, και στο 2020 υποχωρεί -19,10%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -4,91% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης λόγω κινήτρων από το Πεκίνο, αποδίδει στο 2020 -9,98%.

Θεσμικές προτροπές

“Ο αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι «αρκετά σοβαρός», αλλά μια μακρά περίοδος ανάπτυξης και τα υψηλά ποσοστά απασχόλησης δείχνουν, ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς το σημερινό σοκ”. Δήλωσε ο Martin Muehleisen, επικεφαλής του τμήματος του ΔΝΤ επί της στρατηγικής για την πολιτική και τον έλεγχο.  “Κύριος στόχος για τις κυβερνήσεις πρέπει να είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού με τρόπο που να εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη ότι το οικονομικό σοκ θα είναι προσωρινό”. Είπε επίσης, ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις είχαν ήδη λάβει πρωτοφανή μέτρα για την παροχή ρευστότητας στις αγορές και τη διατήρησή της, "ίσως περισσότερο από ό, τι χρειαζόμασταν", αλλά τέτοια μέτρα πρέπει να συντονιστούν σε διεθνές επίπεδο για να ενισχυθεί το αποτέλεσμά τους. "Όσο καλύτερα οργανωμένη και όσο πιο συντονισμένη είναι η ανταπόκριση στην υγεία σε αυτήν την κρίση, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να είναι δυνατή η επιστροφή της εμπιστοσύνης", ανέφερε.

ΧΑ

Εβδομάδα με πολλά θετικά μηνύματα για αισιόδοξους

Η εβδομάδα με τριπλή εκπνοή στα παράγωγα προϊόντα περιλάμβανε, για εκείνους που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, πολλές θετικές ενδείξεις ως προς την τάση που θα εγκατασταθεί την τρέχουσα εβδομάδα. Ωστόσο, η ανατροπή στις εβδομαδιαίες μεταβολές των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών επιβάλλει προσοχή και μετριοπάθεια στην αισιοδοξία. Η δεύτερη βδομάδα του Μαρτίου έφερε διψήφιες απώλειες στους εκτός των ΗΠΑ δείκτες, ενώ η τρίτη τις προκάλεσε σε όλους τους δείκτες της Wall Street, χωρίς βέβαια οι ασιατικοί και οι ευρωπαϊκοί να εμφανίσουν κέρδη, εκτός του ΧΑ.

Θετικά μηνύματα εκπέμπουν: Α) Το φαινόμενο της απομάκρυνσης κατά 18% του μέσου όρου από το πρόσφατο χαμηλό έτους και κατώτερο σε βάθος πολλών ετών (Φεβρουάριος του 2016) για την Αθήνα.  Ήταν οι 469,55 μονάδες και εμφανίστηκαν στην σύνοδο της Τρίτης. Β) Η υποχώρηση του τζίρου στις πτωτικές συνεδριάσεις. Γ) Το πλήθος των blue chip εκτός των Τραπεζικών με σημαντικά κέρδη σε τρεις ανοδικές συνεδρίες. Δ) Η εβδομαδιαία άνοδος του FTSEM.

Τη Δευτέρα, μετά από μια σκληρή πτώση -19,39% για την αγορά στη δεύτερη εβδομάδα, είχαμε συνεδρίαση που το ανώτερο ήταν η τιμή ανοίγματος με καθοδικό  χάσμα  (2,24 μονάδες) και μόνιμη κίνηση σε αρνητικό πεδίο. Εμφανίστηκε νέο κατώτερο έτους στις 477,98 μονάδες και ενδοσυνεδριακή αντίδραση. Παρόλα αυτά ο ΓΔ με μεταβολή -12,24% οδηγήθηκε στις 484,40 από 551,97 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1194,86 από 1387,56 με μεταβολή -13,89%. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-16,09%), ενώ δεν υπήρξαν blue chip με θετική μεταβολή. Ο τζίρος όμως διαμορφώθηκε στα 63,334 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,080 εκατ.

Την Τρίτη, 55 λεπτά μετά το άνοιγμα εμφανίστηκε το ελάχιστο μέρας στις 469,55 μονάδες και ενώ επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-6,91%), τα 17 ανοδικά blue chip έφεραν την πρώτη αντίδραση σε μια κατρακύλα εβδομάδων. Ο ΓΔ με μεταβολή +1,56% οδηγήθηκε στις 491,94 μονάδες αλλά ο 25άρης με πτώση -0,45%έκλεισε στις 1189,45. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 99,320 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,100 εκατ. ευρώ. Την Τετάρτη η δυναμική έδειξε πως οι θεσμικοί είχαν διάθεση να ανεξαρτητοποιηθούν από τις επιλογές που σφράγισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-7,99%) και δεν υπήρξε θετικό κλείσιμο. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,93% οδηγήθηκε στις 487,35 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1176,08 υποχωρώντας -1,12%, αλλά αυτές οι απώλειες ήταν το ένα πέμπτο της πτώσης κατά -4% ως -5% στους δείκτες της ευρωζώνης. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,036 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 3,516 εκατ. Ήταν η μέρα που η απόδοση του 10ετους ομολόγου αναφοράς σκαρφάλωσε στο 3,93%.

Την επόμενη, η απόδοση από 3,94% διαμορφώθηκε στο 2,50%, λόγω της απόφασης της ΕΚΤ να συμπεριλάβει και τα ελληνικά στο QE για τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης, καθώς αναγνώρισε ότι την πλήττουν τα μέτρα για τον COVID19. Ο ΓΔ με μεταβολή +7,78% οδηγήθηκε στις 525,29 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1270,18 με μεταβολή +8,00%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,951 εκατ. ευρώ και με πακέτα αξίας 2,471 εκατ. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,43%), και άλλαξε η εικόνα των blue chip, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (22 από 8) blue chip έναντι των καθοδικών (3 από 16).

Στην τελευταία σύνοδο της τρίτης εβδομάδας του Μαρτίου, ο ΓΔ έμεινε μόνιμα σε θετικό πεδίο. Ήταν η τιμή του στις 10:30 που έγινε το κατώτερο μέρας. Το ανώτερο, δηλαδή οι 566,63 μονάδες εμφανίστηκε, πολύ νωρίτερα από το κλείσιμο, στις 11:47.  Μετά τη συμπλήρωση μιας ώρας και 20 λεπτών, είχαμε κύματα εντολών πώλησης από τους επενδυτές που τους εξέπληξε το αρχικό άλμα.  Υπήρξε σταθερής κλίσης καθοδική πορεία για τον ΓΔ από τις 11:50 που τον οδήγησε στις 548. Αλλά μετά τις 15:40 η ζήτηση προκάλεσε σημαντικά κέρδη σε αρκετά από τα πιεσμένα blue chip. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+7,36%), ο ΓΔ με μεταβολή +5,68% οδηγήθηκε στις 555,13 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1340,25 ανεβαίνοντας +5,52%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 95,357 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,595 εκατ.

 Έτσι ο μέσος τζίρος έγινε 77,2 εκατ. ευρώ και των πακέτων 2,75 εκατ. ημερησίως. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, κατέληξε στις 20/3 στα 39,744 δις ευρώ από 40,157 στις 13/3. Η εβδομάδα εκπνοής  έφερε στον μέσο όρο άνοδο +0,57% αλλά πτώση στον μήνα (Μάρτιο) -22,94%, ο 25άρης στη βδομάδα έχασε -3,41%, και  στον Μάρτιο -26,49%. Παράλληλα ο FTSEM, δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, είχε μεταβολή +4,31% και στο μήνα -21,00%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -39,44%, ο 25άρης -41,68% και ο FTSEM -34,70% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Ανοδικά blue chip στη βδομάδα ήταν 13 όλα με κέρδη άνω του 1% δηλαδή: ΔΕΗ +23,33%, %, ΕΥΔΑΠ +21,47%, ΤΙΤC +18,02%, ΤΕΝΕΡΓ +17,13%, ΜΥΤΙΛ +15,74%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +14,61%, ΟΤΕ +14,04%, ΒΙΟ +9,94%, ΟΛΠ +7,53%, ΕΛΠΕ +7,43%, ΣΑΡ +7,25%, ΑΔΜΗΕ +4,65%, και ΕΧΑΕ +1,02%. Στον αντίποδα συναντάμε 12 με απώλειες πάνω από -2,5% ήτοι: ΑΛΦΑ -31,21%, ΑΡΑΙΓ -19,79%, ΠΕΙΡ -15,10%, ΕΤΕ -14,95%, ΕΥΡΩΒ -13,58%, ΟΠΑΠ -13,14%, ΜΠΕΛΑ -10,14%, ΕΕΕ -6,80%, ΦΡΛΚ -5,97%, ΛΑΜΔΑ -5,93%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,22%, και ΜΟΗ -2,79%. 

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Μικρά στοιχήματα αποτυπώνουν μετριοπαθείς προσδοκίες

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών του Μαρτίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Τον έκλεισαν τελικά, 70,07 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο οι 1376,72 μονάδες, εμφανίστηκε στις 11:47. Το ελάχιστο σημειώθηκε στο άνοιγμα και ήταν οι 1271,95 μονάδες. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1345,73. Το κλείσιμο στις 1340,25 από 1270,18 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +5,52% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 10,698 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 482 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1370,00 και κατώτερο τις 1310,50 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1325,00 μονάδες. Για την σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 1021 συμβόλαια με ανώτερο τις 1360,50 και κατώτερο τις 1265,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1344,50 μονάδες για να εμφανιστούν 2837 από 2428 ανοικτά ΣΜΕ σε αυτή. 

Είναι η δεύτερη εβδομάδα στη σειρά που οι βασικοί δείκτες και περισσότερες από 20 μετοχές του 25άρη εμφάνισαν χαμηλό εβδομάδας που έγινε και κατώτερο τελευταίων 49 μηνών. Η διαφορά της δεύτερης από την τρίτη βδομάδα του μήνα είναι η ταχύτητα απομάκρυνσης από το χαμηλό (εβδομάδας, τελευταίου μήνα, τελευταίων τριών μηνών, τελευταίων δώδεκα μηνών). Ο ΓΔ ξέφυγε 86 μονάδες κλείνοντας στις 555. Αν λοιπόν αναζητήσουμε τα blue chip που εμφάνισαν άλμα από το ελάχιστο, σημαντικά μεγαλύτερο  των βασικών δεικτών, οι οποίοι ξέφυγαν όλοι +18% από τα χαμηλά τους, βρίσκουμε σχεδόν τα μισά με άλμα από +27% και πάνω: Ήτοι ΔΕΗ +53,10%, ΜΟΗ +37,91%, ΕΥΔΑΠ +37,17%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +35,31%, ΤΙΤC +34,04%, ΤΕΝΕΡΓ +31,99%,  ΟΤΕ +30,74%, ΒΙΟ +29,22%, ΟΛΠ +27,78%, ΜΥΤΙΛ +27,55%, ΕΕΕ +27,44%.

Η ερώτηση που η σωστή απάντηση αξίζει πολλά είναι η ακόλουθη: Είναι η Αθήνα η πρώτη αγορά που λόγω υπερβολής στην εκδήλωση των πιέσεων οδηγήθηκε στην απόλυτη στήριξή της και αντέδρασε, με πιθανότητες συνέχειας; Ή, υπήρξε απλά μια ανάσα και θα ακολουθήσει ένα νέο κύμα ρευστοποιήσεων, από την ανανέωση του πανικού μέσα από τα πρωτοσέλιδα για τον COVID19; Για εμάς το θέμα τίθεται διαφορετικά. Πότε η παγκόσμια κεφαλαιαγορά θα προεξοφλήσει την βεβαία έξοδο από τα αβέβαιου βάθους πλήγματα που προκάλεσε και θα προκαλέσει η πανδημία. Γιατί χωρίς τη λύτρωση από τον φόβο του  COVID19 παγκόσμια, δύσκολα θα κρατήσει την ανεξαρτησία στο φρόνημα το επενδυτικό κοινό της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αφού είναι κατά μεγάλο ποσοστό αλλοδαποί.

Οι προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου έχουν οδηγήσει σε σοβαρές διαταραχές τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση σε όλο τον κόσμο, που διαχέεται στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Έτσι κάθε σχόλιο ή εκτίμηση μπορεί να ανατραπεί αν νέα κύματα φόβου καταλάβουν τους επενδυτές

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Prelium Investment Services

“Όπως είναι φυσικό, το Χρηματιστήριο ακολουθεί μια τυχαία πορεία που εξαρτάται αποκλειστικά από εξωγενείς παράγοντες. Η πτώση που παρατηρήθηκε στο Χ.Α. είναι πρωτοφανής, αλλά το ίδιο συνέβη και στα Ξένα Χρηματιστήρια.

Οι Αγγλοσαξωνικές Χώρες υποτίμησαν την σοβαρότητα της κατάστασης και είδαμε τις ΗΠΑ και την Αγγλία να αναφέρονται με απαξιωτικό τρόπο στην σοβαρότητα της βιολογικής κρίσης. Την ίδια στιγμή είδαμε την παραδοσιακή ατολμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ενώ πολλές Χώρες, με πρώτη την Ελλάδα, έλαβαν σκληρά και έγκαιρα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στον τομέα των οικονομικών μέτρων ήταν πιο φειδωλοί. Σύντομα η σοβαρότητα της βιολογικής κρίσης έγινε πιο κατανοητή, όπως και οι επιπτώσεις της στην Παγκόσμια Οικονομία, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στη λήψη πιο άμεσων και σοβαρών μέτρων για την Οικονομία.

Η κατάσταση φάνηκε να πιάνει πάτο και ξεκίνησε η χρηματιστηριακή ανάκαμψη.

Δυστυχώς μπροστά μας έχουμε τον κύριο όγκο της βιολογικής κρίσης, καθώς τώρα ξεκινά η σημαντική αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων προσβολών και τώρα θα φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν ανά Χώρα. Εκτός αν μας σώσει η άνοδος της θερμοκρασίας, ή η επιστήμη.

Για την Ελλάδα είναι σημαντικό ότι επιτέλους συμμετέχει ισότιμα στην κατανομή κονδυλίων που γίνεται και επιτέλους δεν “κρατάει ομπρέλα όταν βρέχει χρήματα”. Δυστυχώς ακόμα βρισκόμαστε στην καρδιά του προβλήματος και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Παρακολουθούμε την κατάσταση όπως εξελίσσεται σε συνεχή βάση και προσπαθούμε να τηρούμε μια αμυντική στάση. Οι επενδυτικές κινήσεις πρέπει να γίνονται με το βλέμμα στο μέλλον. Εξάλλου κάποιες, κυρίως Βιομηχανικές Εταιρείες και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι αναμενόμενο να ωφεληθούν από την κρίση και να αυξήσουν την κερδοφορία τους”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές βυθίστηκαν σήμερα Δευτέρα 23/3, καθώς η άνοδος των κατά τόπους lock down απειλούσε τις ξέφρενες προσπάθειες των υπεύθυνων για τη χάραξη πολιτικών ώστε να μετριάσουν το ενδεχόμενο μιας βαθιάς παγκόσμιας ύφεσης.

Σε μια πρόωρη γεύση του επερχόμενου πόνου, τα συμβόλαια E-Mini για τον S&P 500 έπεσαν στο -5% στο limit down για αυτά, αλλά στις 8:30 δική μας ώρα είχαν μεταβολή -3,5%. Ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης EUROSTOXXX 50 υποχώρησαν κατά -6,4%.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia Pacific Asia Pacific εκτός της Ιαπωνίας έχασε στο πρώτο μέρος της συνόδου 3,8%, αλλά στις 8:30 δική μας ώρα είχαν μεταβολή -5,18%. Ενώ η αγορά της Νέας Ζηλανδίας έχασε -10% καθώς η κυβέρνηση έκλεισε όλες τις μη βασικές επιχειρήσεις, αλλά στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή -7,59% .

Ο Σύνθετος Δείκτης του χρηματιστηρίου  της Σαγκάης υποχώρησε 2,3% και στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή -2,45%, αν και ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,8% αφού ενισχύθηκε ίσως από τις προσδοκίες για πιο επιθετική αγορά ενεργητικού από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και στις 8:30 δική μας ώρα είχε κέρδη +1,87%.

Δεν υπήρχε τίποτα ενθαρρυντικό από τις ειδήσεις σχετικά με τον κοροναϊό, καθώς ο αριθμός νεκρών παγκόσμια ξεπέρασε τις 14.000 με περισσότερα από 300.000 κρούσματα.

Οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν περισσότερες πτήσεις καθώς η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία συμβούλευαν να γίνουν εγχώρια ταξίδια χωρίς σημαντικό αίτιο. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) σταμάτησαν πτήσεις για δύο εβδομάδες και η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν απαγόρευσαν τους επιβάτες διέλευσης από το εξωτερικό.

Σχεδόν ένας στους τρεις Αμερικανούς διατάχτηκε να μείνει σπίτι την Κυριακή για να επιβραδύνει την εξάπλωση της ασθένειας, ενώ η Ιταλία απαγόρευσε τα εσωτερικά ταξίδια καθώς οι θάνατοι έφθασαν τους 5.476.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να εγκρίνει αιτήματα έκτακτης ανάγκης λόγω καταστροφών από τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, ενώ ο Πρόεδρος της Federal Reserve του Σαιντ Λούις Τζέιμς Μπούλντ προειδοποίησε ότι η ανεργία θα μπορούσε να φθάσει το 30%.

Οι αναλυτές ανησυχούν για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας των Η.Π.Α. που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, λόγω των προβλέψεων ότι θα μπορούσαν να φτάσουν τις 750.000 και ίσως ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Οι μετοχές των ΗΠΑ έχουν ήδη πέσει περισσότερο από 30% από την κορυφή τους στο μέσο του Φεβρουαρίου και ακόμη και οι ασφαλέστερες περιοχές της αγοράς ομολόγων αντιμετωπίζουν έλλειμμα ρευστότητας, καθώς τα υπό πίεση funds αναγκάζονται να πωλούν καλά περιουσιακά στοιχεία για να καλύψουν τις θέσεις που έχουν πληγεί.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα