Κορωνοϊός: Πόσο μεγάλο είναι το χτύπημα για την ευρωπαϊκή οικονομία;

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 09:05
UPD:09:12
REUTERS/RAFAEL MARCHANTE

Πόσο μεγάλο είναι το χτύπημα του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία; Η Ευρώπη θα πάρει αυτή την εβδομάδα μια πρώτη γεύση για το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, αν και ακόμη δεν είναι εύκολο να γίνουν εκτιμήσεις για το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς.

Αρκετές χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου είναι σε καραντίνα στην προσπάθεια να περιορισθούν τα κρούσματα, γεγονός που επηρεάζει τα πάντα, από μικρά καταστήματα λιανικής έως μεγάλες εταιρείες του μεταποιητικού τομέα, όπως η Volkswagen, ωθώντας την οικονομία προς το χείλος της ύφεσης. Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα και το επενδυτικό και καταναλωτικό κλίμα του Μαρτίου αναμένεται να δείξουν μεγάλη επιδείνωση, αντανακλώντας την οικονομική παράλυση.

Σήμερα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, ενώ αύριο αναμένεται η πρώτη εκτίμηση για τη δραστηριότητα για τους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών(ΡΜΙ). Την Τετάρτη, ανακοινώνονται τα στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ενώ την Πέμπτη τα στοιχεία για τη γερμανική καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς και για την επχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γαλλία. Την Παρασκευή δίνονται στη δημοσιότητα οι εκθέσεις για την καταναλωτική εμπιστοσύνη σε Ιταλία και Γαλλία.

Τα μακροοικονομικά έρχονται έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο με αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 και με τις κυβερνήσεις να αυστηροποιούν ακόμη περισσότερο τα περιοριστικά μέτρα, ώστε να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση της επιδημίας. Ειδικά για τα στοιχεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας(ΡΜΙ), οι οικονομολόγοι αναμένουν συρρίκνωση στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της μεγάλης ύφεσης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα