Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου μετά την αποκλιμάκωση της έντασης στο Β. Ιράκ

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2007 12:08
UPD:12:10

ΚΑΤΩ από τα επίπεδα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας υποχωρούν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, τη στιγμή που η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων ανταρτών στο Β. Ιράκ φαίνεται να αποκλιμακώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή οι Κούρδοι απελευθέρωσαν οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κρατούσαν ομήρους, μετριάζοντας της ανησυχίες των επενδυτών περί πλήγματος της παραγωγής πετρελαίου στην περιοχή.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να συναντηθεί και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την τουρκική πλευρά από μια εισβολή στο Ιράκ.

Στις 11.16, ώρα Ελλάδος, η τιμή του Brent για παράδοση τον Δεκέμβριο υποχωρούσε στο Λονδίνο 51 σεντς, διαμορφούμενη στα 91,57 δολάρια το βαρέλι. Την περασμένη Πέμπτη το Brent κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ στα 96,24 δολάρια το βαρέλι.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου βρισκόταν στα 95,19 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 74 σεντς, έχοντας φτάσει την Πέμπτη και αυτή στο ιστορικό ρεκόρ των 96,24 δολαρίων.

Το βλέμμα των επενδυτών εκτιμάται ότι θα παραμείνει σήμερα στις εξελίξεις όσον αφορά στην εισβολή των Τούρκων στο Β. Ιράκ. Ωστόσο, ασχέτως με τα τεκταινόμενα στην περιοχή, αναλυτές και traders εξακολουθούν να θεωρούν πολύ πιθανή την εκτόξευση των τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι, λόγω της αποδυνάμωσης του δολαρίου, της άρνησης του ΟΠΕΚ να αυξήσει τις ποσοστώσεις στην παραγωγή του και της αυξανόμενης ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς το βόρειο ημισφαίριο έχει εισέλθει στην χειμερινή περίοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα