Οι οικονομίες ανά τον κόσμο θα λάβουν μία πρώτη γεύση για τον αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία αυτή την εβδομάδα, καθώς θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα και τις υπηρεσίες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, αλλά τα τελευταία δεδομένα για τις εξαγωγές της Νότιας Κορέας- που παρακολουθούνται στενά από τους ειδικούς ως «βαρόμετρο» για το παγκόσμιο εμπόριο.
Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι νέες συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών, αν και το τελευταίο διάστημα μας έχουν συνηθίσει σε εκτός προγράμματος δυναμικές αποφάσεις. Η Τράπεζα της Αγγλίας, που ήδη μείωσε το βασικό επιτόκιο αιφνιδίως δύο φορές αυτόν τον μήνα, συνεδριάζει εκ νέου. Νομισματικές αποφάσεις περιμένουμε επίσης από την Ουγγαρία, την Κολομβία και τη Νιγηρία.
Οι κεντρικές τράπεζες όμως μπορούν μόνο να διασφαλίσουν ότι δεν θα έχουμε μία κρίση ρευστότητας. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι τα δημοσιονομικά μέτρα και κυρίως εκείνα για την προστασία της απασχόλησης στους κλάδους που πλήττονται καίρια. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας έχει προειδοποιήσει για απώλεια έως και 24,7 εκατ. θέσεων εργασίας. Στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09 χάθηκαν περίπου 22 εκατ. θέσεις εργασίας. Στο καλό σενάριο στο οποίο θα υπάρξει άμεση, ισχυρή δράση από τις κυβερνήσεις, οι απώλειες θα περιοριστούν στα 5,3 εκατομμύρια θέσεις.
«Οι επιπτώσεις θα είναι ευρύτατες ωθώντας εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία, την υποαπασχόληση και την εργασιακή φτώχεια» διαμηνύει ο ILO και προτείνει αποφασισιτικά και δη συντονισμένα μέσα για να αποφευχθεί μία κρίση ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη που βίωσε η παγκόσμια οικονομία πριν από 12 χρόνια.
Δεν έχουμε πια να κάνουμε μόνο με μία παγκόσμια κρίση υγείας. Είναι μία κρίση για την αγορά εργασίας, που χρήζει παγκόσμιας απάντησης.
naftemporiki.gr