Ν.Ευβοίας: Για την κάλυψη παλαιότερων χρεών τα χρήματα για τους πυρόπληκτους

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2007 15:59
UPD:16:18

Τη διάθεση των επιχορηγήσεων για τις πυρόπληκτες περιοχές από τη Νομαρχία Ευβοίας για την κάλυψη παλαιότερων χρεών, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ερωτηθείς σχετικά κατά τη σημερινή ενημέρωση στο pressroom.

«Δυστυχώς είναι αληθές», δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος, λέγοντας ότι ο νομάρχης Εύβοιας είπε ενώπιον πολλών ότι το 1 εκατ. ευρώ που πήρε για έργα αποκατάστασης των πληγέντων, το αξιοποίησε για το διοικητήριο και για ανοικτούς λογαριασμούς από την εποχή των χιονοπτώσεων.

«Η Πολιτεία κάνει το καθήκον της. Η Αυτοδιοίκηση έχει ευθύνη και ευθύνη ηθικής τάξεως. Μπορεί νομικά κάποιος να είναι καλυμμένος, αφού κάλυψε έκτακτες ανάγκες, αλλά ηθικά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λειτουργεί με τον τρόπο αυτό που ο ίδιος παραδέχτηκε. Τέτοιες ενέργειες υποτιμούν τους έλληνες πολίτες», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος, σημειώνοντας πως δεν είναι θέμα από ποιον στηρίχθηκε κάποιος και ότι πως δεν κομματικοποιεί το ζήτημα.

Τη διάθεση των χρημάτων για τους πυρόπληκτους σε άλλους σκοπούς παραδέχθηκε και ο ίδιος ο νομάρχης κ.Μπουραντάς σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ. Δικαιολογώντας την απόφασή του, ο κ.Μπουραντάς είπε ότι το έκανε για «λόγους τακτικής, ώστε να πιέσω να μας δοθούν τα χρήματα που μας οφείλει η Πολιτεία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως ήδη έχει αρχίσει ο απολογισμός των χρημάτων που εδόθησαν εκτάκτως στους δήμους. Συγκεκριμένα το υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει από τους δήμους και τις νομαρχίες απολογισμό των χρημάτων που δόθηκαν εκτάκτως για τις πυρόπληκτες περιοχές.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες για μη εφαρμογή των μέτρων στην Αχαΐα, ο κ. Ρουσόπουλος διαβεβαίωσε πως τα μέτρα εφαρμόζονται σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές και διευκρίνισε ότι πυρόπληκτη περιοχή θεωρείται η Αιγιαλεία.

«Δεν θα ήταν λογικό, ούτε σωστό να προσπαθούν κάποιοι επιχειρηματίες στην Πάτρα να αξιοποιήσουν τα προνόμια που έχει ανακοινώσει η Πολιτεία για τους πυρόπληκτους», εξήγησε ο κ. Ρούσοπουλος συμπληρώνοντας πως δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν τέτοιες διαμαρτυρίες που να αφορούν συγκεκριμένα την Αιγιαλεία.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάθε Δευτέρα θα δίνει στοιχεία για την πορεία των έργων που γίνονται σε κάθε τομέα στις πυρόπληκτες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Ρουσόπουλος ανακοίνωσε ότι όσον αφορά τα αντιδιαβρωτικά έργα στη Στερεά Ελλάδα, στα Δερβενοχώρια έχουν τελειώσει ήδη αντιδιαβρωτικά έργα 20 χιλιομέτρων με κορμοδέματα και 50 φράγματα και ότι στις 15 Νοεμβρίου τελειώνουν όλα τα υπόλοιπα έργα. Στην Εύβοια, έχουν ήδη γίνει 6 χιλιόμετρα κορμοδεμάτων, 8,5 χιλιόμετρα με σανιδότοιχους και 1.460 φράγματα. Εκκρεμούν ακόμη 150 φράγματα, τα οποία θα τελειώσουν περί την 20ή Νοεμβρίου.

Στη δυτική Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί 700 χιλιόμετρα με κορμοδέματα-κορμοπλέγματα και 15.000 τετραγωνικά μέτρα με κορμοφράγματα. Έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες όλες οι περιοχές στην Ηλεία και την Αχαία. Αυτή την εβδομάδα τελειώνει και η Αιτωλοακαρνανία. Έχει απαγορευθεί η θήρα σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές και γίνονται καθαρισμοί ποταμών, όπως των ποταμών Νέδα, Ακίδα, Σοχιά Αμαλιάδος, Ζαχαρέικη γράνα, Κλαδέως. Την ίδια ώρα στον Αλφειό είναι σε εξέλιξη ο καθαρισμός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα