Μέτρα για 1,4 εκατ. εργαζομένους- 440.000 επιχειρήσεις

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 11:01
UPD:12:54
INTIME NEWS/ Δελτίο τύπου / POOL

1,4 εκατ. εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσαν πριν από λίγο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Επενδύσεων και Ανάπτυξη και Εργασίας με κόστος που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Εντός της ημέρας αναμένεται και η δημοσιοποίηση των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται και δικαιούνται τα μέτρα στήριξης. Μια λίστα η οποία όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης. Η πρώτη λίστα αφορά περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, με 1 εκατομμύριο εργαζομένους, και μηνιαίο τζίρο περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ.

 

Ειδικότερα :

·        Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους. Παράλληλα, εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίας και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ θα μπορούν να τύχουν στην 3μην αναστολή καταβολής των δόσεων του δανείου τους. Όπως τόνισε ο υπουργός Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, οι τράπεζες αλλά και οι Εταιρίες Διαχείρισης Δανείων θα  προσφέρουν με ένα τηλεφώνημα στους δικαιούχους τη δυνατότητα για αναστολή της πληρωμής των δόσεων για 3 μήνες. Μάλιστα ο υπουργός απηύθυνε έκκληση σε όσους δεν πλήττονται να συνεχίσουν κανονικά την καταβολή των δόσεων ώστε να διασφαλιστεί η κουλτούρα πληρωμής. Αναφερόμενος στις εισπρακτικές εταιρίες, ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι αν συνεχιστούν οι καταγγελίες για οχλήσεις από τις εταιρίες αυτές, τότε η Κυβέρνηση θα λάβει δραστικότερα μέτρα.

·        Επεκτείνεται η οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε  1,4 εκατ. εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες. Η συγκεκριμένη ενίσχυση είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν άλλες οφειλές. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται :

-         οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, ως έκτακτο μέτρο οι εργοδότες που βλέπουν μείωση του τζίρου τους μπορούν να προχωρήσουν σε αναστολή της εργασιακής σύμβασης. Οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο καθεστώς αυτό θα λάβουν τα 800 ευρώ. Οι εταιρίες από την πλευρά τους μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης. Για όσο διάστημα η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου, απαγορεύεται να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης. Αν το κάνει η απόλυση είναι άκυρη. Μετά τη χρήση του μέτρου, ο εργοδότης πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για διάστημα που χρησιμοποίησε το μέτρο και να δηλώσει τους εργαζόμενους σε αναστολή στην Εργάνη. Διαφορετικά δεν μπορεί να λάβει τα μέτρα στήριξης.

-        όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιτηδευματίες που πλήττονται

-        όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.

-        για το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, υπάρχει πλήρης κάλυψη της ασφαλιστικής δαπάνης, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων.

 

ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ

Η καταβολή του δώρου του Πάσχα θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους όμως λόγω των έκτακτων συνθηκών δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να το καταβάλουν σε μεταγενέστερο χρόνο, χωρίς κυρώσεις. Βασικός στόχος σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού στη ρευστότητά τους, και το σημαντικότερο, να επιτύχουμε τη δίκαιη διασπορά του Δώρου Πάσχα στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους. Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, δίνεται η δυνατότητα καταβολής του δώρου μαζί με το επίδομα αδείας. Ωστόσο οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν πλήττονται μπορούν να καταβάλουν κανονικά το Δώρο τον Απρίλιο.

Μετά από χρόνια, καθώς έχει καταργηθεί το δώρο του Πάσχα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν Δώρο Πάσχα.

 

ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα εξεταστεί το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών και μάλιστα ζήτησε από τις επιχειρήσεις να γίνει διάλογος ώστε να έχει την άποψη τους. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση να μην κάνουν χρήση των μέτρων οι επιχειρήσεις που  δεν έχουν πραγματική ανάγκη, επιδεικνύοντας κοινωνική ευθύνη.

 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Οι παρεμβάσεις οι οποίες έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα αλλά και το ενδεχόμενο να χρειαστούν επιπλέον μέτρα το επόμενο χρονικό διάστημα οδηγεί την κυβέρνηση στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ. «Χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας» σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα