Πετρέλαιο: Η Μόσχα διαμηνύει πως δεν θα υποκύψει στο Ριάντ

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 10:02
UPD:10:17
REUTERS/Maxim Nazarov

Ο Ρώσος πρόεδρος διαμηνύει πως δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό, όπως τον χαρακτηρίζει, από τη Σαουδική Αραβία, γεγόνς που αποκαλύπτει ότι ο πόλεμος τιμών, που έχει βυθίσει την αγορά πετρελαίου, έχει ακόμη μέλλον. 

Η άνευ προηγουμένου σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγάλων εξαγωγέων και πρώην συμμάχων απειλεί να στείλει την τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι. Αλλά το Κρεμλίνο επιμένει ότι δεν είναι εκείνο που θα κάνει πρώτο πίσω, ούτε σκοπεύει να παρακαλέσει για ανακωχή. Σύμφωνα με το Βloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση της θέσης της ρωσικής κυβέρνησης,η Μόσχα ουσιαστικά περιμένει την πρώτη κίνηση από το Ριάντ. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ρωσική κυβέρνηση επί πολλά χρόνια έχτιζε αποθέματα προκειμένου να είναι έτοιμη για μία τέτοια κρίση. Ενώ δεν περίμενε από τους Σαουδάραβες ότι θα κηρύξουν πόλεμο τιμών, είναι πεπειμένη ότι μπορεί να τον αντέξει περισσότερο από το Ριάντ. 

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ύστερα από δύο δεκαετίες στο τιμόνι της χώρας έχει την εμπειρία να επιβιώσει κάθε είδους κρίσης, σχολίαζαν τρεις πηγές. Τόνιζαν δε πως δεν υποκύπτει σε πιέσεις. 

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται και στις ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιδιιώξει να παρέμβει στον «πόλεμο»  Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας προκειμένου να αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση των τιμών που είναι καταστροφική και για τους δικούς της παραγωγούς. 

Mε πληροφορίες από Bloomberg 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα