Μείωση του κόστους δανεισμού βλέπει ο ΥΠΟΙΚ χάρη στην ένταξη στο QE

Πάνω από το 1% του ΑΕΠ το κόστος των δημοσιονομικών μέτρων
Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 10:30
UPD:10:32
Eurokinissi

Από σήμερα κιόλας η κυβέρνηση αναμένει να φανεί η μείωση στο κόστος δανεισμού της χώρας μετά και την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών ομολόγων, έως το τέλος του έτους.  Όσον αφορά το ύψος των ομολόγων για την Ελλάδα εκτιμάται στα 12 δις. ευρώ. Παράλληλα, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για την εξειδίκευση του δεύτερου πακέτου μέτρων στήριξης  που ανακοίνωσαν τα αρμόδια υπουργεία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούραςμιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην απόφαση της ΕΚΤ τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς, εκτός από το γεγονός  ότι εντάσσει τα ελληνικά ομόλογα σε ένα πρόγραμμα αγοράς τίτλων, κάτι το οποίο επιδιώκονταν από το 2015 χωρίς αποτέλεσμα, θα συμβάλλει και στην μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας. Η ρευστότητα που θα αντληθεί, είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας θα αξιοποιηθεί από το Δημόσιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με αφορμή την απόφαση της ΕΚΤ σχολίασε μέσω Twitter «Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση. Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευση μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας»

Αυτή την εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης αναμένεται και η έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζονται επακριβώς οι κλάδοι επαγγελματιών οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν από τα «ευεργετήματα», όπως τα χαρακτήρισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, που ανακοίνωσε  η Κυβέρνηση. Γι αυτό το λόγο, θα υπάρξει σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να γίνει μια σωστή καταγραφή όλων των διαθέσιμων στοιχείων που έχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφορικά με τους κλάδους στους οποίους καταγράφεται σημαντική πτώση του τζίρου, και να ενταχθούν στη λίστα. Με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, θα αξιοποιηθούν όλα τα στοιχεία και τα ερωτήματα των πολιτών – επιχειρηματιών ώστε να υπάρξουν τα λιγότερο δυνατά σφάλματα.  «Δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια αθέτηση υποχρεώσεων» επεσήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας καθώς υπάρχουν και κλάδοι οι οποίοι πάνε καλύτερα, λόγω του αντικειμένου τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία καθώς ακόμα κανείς δεν γνωρίζει την ένταση και έκταση του προβλήματος και το επόμενο χρονικό διάστημα πιθανόν να υπάρχουν κι άλλοι κλάδοι οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν από το δεύτερο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε.

Αναφερόμενος στο κόστος του συνολικού πακέτου παρεμβάσεων που έχουν ληφθεί έως σήμερα για τη στήριξη της οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτό τα 1,8 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα