Εντός του 2008 η πώληση της Τράπεζας Αττικής

Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2007 09:50

ΜΕΣΑ στους πρώτους μήνες του 2008 υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί η πώληση του 38,3% της Τράπεζας Αττικής που ελέγχει εμμέσως το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας τόνιζαν, χθες, ότι η πώληση μεριδίων της τράπεζας από το ΤΤ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ξεχωριστά, έχει μάλλον αποκλειστεί ως ενδεχόμενο, δεδομένου ότι για το ΤΠΔ ως ΝΠΔΔ θα σήμαινε ένα μεγάλο κόστος για την πρόσληψη του συμβούλου πώλησης.

Ως εκ τούτου, πιο πιθανό θεωρείται το σενάριο που θέλει την τελική απόφαση για την πώληση του μεριδίου της Τράπεζας Αττικής να ληφθεί σε κεντρικό επίπεδο, δηλαδή ως απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων. Στην απόφαση αυτή θα ορίζεται επίσης και η ανάγκη πρόσληψης συμβούλου ο οποίος θα αναζητήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αγοραστή για το ποσοστό της Τράπεζας Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο για την πώληση του 19,2% που κατέχει το ΤΤ και του 19,1% που κατέχει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπάρχει ως σκέψη από τα μέσα του 2006.

Ωστόσο παραμένει σταθερή και η θέση του υπουργείου Οικονομίας περί «μη δημιουργίας εθνικών πρωταθλητών». Με άλλα λόγια δηλαδή ότι το μερίδιο της Αττικής θα πρέπει να μεταβιβαστεί σε κάποια ευρωπαϊκή και όχι κάποια από τις εμπορικές τράπεζες που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο εξασφαλίζει μόνο ένα διεθνής διαγωνισμός σαν αυτόν που σχεδιάζεται.

Οι ίδιες πηγές από το ΥΠΟΙΟ τοποθετούσαν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το 2008, τονίζοντας παράλληλα ότι για φέτος το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί με τη δρομολόγηση του διαγωνισμών στοιχείων της τουριστικής δημόσιας περιουσίας, ενώ τόνιζαν επίσης πως σε ό,τι αφορά στην πώληση του καζίνου της Πάρνηθας δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.

Τέλος, για τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας (Πειραιά και Θεσσαλονίκης) με την ευκαιρία της χθεσινής, σχετικής σύσκεψης στο μέγαρο Μαξίμου του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, του υπουργού Ναυτιλίας, Γιώργου Βουλγαράκη, με τον πρωθυπουργό, τονίστηκε πως σε ό,τι αφορά τα σχέδια ιδιωτικοποίησης δεν υπάρχουν ακόμη νεώτερα.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΘ



Σχολιασμένα