Πάνω από τα 98 δολ. το αργό

Μετά την υποχώρηση του δολαρίου και τα προβλήματα παραγωγής στη Βόρεια Θάλασσα
Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2007 07:10

ΠΑΝΩ από τα 98 δολ. το βαρέλι αναρριχήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου για πρώτη φορά στη Ν. Υόρκη, καθώς το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του ευρώ και καταιγίδα επηρέασε την παραγωγή στη Βόρεια Θάλλασα.

Η BP Plc και η ConocoPhillips εκκένωσαν το προσωπικό των εγκαταστάσεών τους, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι οι προμήθειες ενδέχεται να μην επαρκέσουν. Το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σήμερα – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών – ότι τα αποθέματα μειώθηκαν για τρίτη εβδομάδα.

Το αργό για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 1,33 δολ., ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 98,03 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη από την έναρξη διαπραγμάτευσης του πετρελαίου το 1983. Στις 11:32 π.μ. στη Σιγκαπούρη, το αργό διαπραγματεύθηκε στα 97,61 δολ. το βαρέλι. Φέτος τα συμβόλαια του αργού έχουν σημειώσει άνοδο 66% σε σύγκριση με πέρυσι.

Χθες το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 2,72 δολ., ποσοστό 2,9%, για να κλείσει στα 96,70 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ.

Η υποχώρηση του δολαρίου αύξησε την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, ως εναλλακτική επένδυση. Το αδύναμο δολάριο μειώνει το κόστος για τους αγοραστές που κάνουν τις συναλλαγές τους σε άλλα νομίσματα.

Το δολάριο υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του ευρώ καθώς εικάζεται ότι η μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve των ΗΠΑ θα ωθήσει τους επενδυτές να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.

Το δολάριο υποχώρησε στο 1,4666 ανά ευρώ στις 11:31 π.μ. στο Τόκυο, τα χαμηλότερα επίπεδα από το ντεμπούτο του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, τον Ιανουάριο του 1999 και από 1,4557 δολ. που ήταν αργά χθες.

Το μπρεντ για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 89 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 94,15 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Διαπραγματεύθηκε στα 93,98 δολ. το βαρέλι στις 11:12 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα