γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Οι άγριες μεταβολές στις αγορές υποδηλώνουν την αδυναμία των διαφόρων αγοραίων παραγόντων, από τους κερδοσκόπους ως τους χρηματιστές, να απορροφήσουν τους κινδύνους.
Οι αρμόδιοι επί των οικονομικών σε κάθε χώρα μικρή ή μεγάλη προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και οι αγοραίοι ανταποκρίνονται θετικά όταν ανακοινώνονται. Πολύ γρήγορα ωστόσο η διάθεση για ρίσκο αντικαθίσταται από την ανησυχία και τις ρευστοποιήσεις.
Η διοίκηση Trump παρουσίασε την Τρίτη ένα πακέτο τόνωσης ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο θα δώσει επιταγές των 1.000 δολαρίων στους Αμερικανούς μέσα σε δύο εβδομάδες για να στηρίξει μια οικονομία που πλήττεται από τον coronavirus, ενώ πολλές άλλες κυβερνήσεις αναζητούν δημοσιονομικά κίνητρα.
Ωστόσο, οι προβλέψεις των τραπεζών προβάλλουν μια απότομη οικονομική συρρίκνωση τουλάχιστον το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι κυβερνήσεις λαμβάνουν δρακόντεια μέτρα για την καταπολέμηση του ιού, κλείνοντας τα εστιατόρια, κλείνοντας τα σχολεία και καλώντας τους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ και όλες οι ασιατικές αγορές μετοχών έπεσαν βίαια στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών σήμερα Τετάρτη 18/3, σε συνεδριάσεις που η τάση ήταν ασταθής καθώς οι ανησυχίες για την πανδημία επισκίασε τις ελπίδες ότι η ευρεία πολιτική στήριξη θα καταπολεμήσει την οικονομική επιβάρυνση λόγω της επιδημίας.
Τα περισσότερα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία με ρόλο ασφαλούς καταφυγίου ήταν επίσης υπό πίεση, καθώς οι κακοποιημένοι επενδυτές φρόντισαν να ελαττώσουν τις κατεστραμμένες θέσεις τους, οδηγώντας σε μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των διαφόρων αγορών.
"Η άνοδος των 1.000 βαθμών στον Dow είναι κάτι που βλέπετε μόνο κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης. Δεν είναι καλό σημάδι. Η άνοδος των 100 μονάδων θα ήταν πολύ καλύτερη για την οικονομία". Δήλωσε ο Tomoaki Shishido, υπεύθυνος για τις αγορές σταθερού εισοδήματος στην Nomura Securities.
Κανένα δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο το ξεπούλημα στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς έχει φθάσει στο 3,70%, σκαρφαλώνοντας πάνω από 90 μονάδες βάσης, υπογραμμίζοντας ότι οι προοπτικές της οικονομίας για σοβαρούς επαγγελματίες γκριζάρουν σταθερά. Εντυπωσιάζει η συντονισμένη πορεία των Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Μέγιστα κέρδη στην έναρξη, απώλειες μετά και άνοδος χωρίς να πλησιάζονται τα αρχικά κέρδη. Μαριονέτες της Fed που μοιάζει να υπακούει πλέον στον Πρόεδρο Τραμπ.
Από το εσωτερικό θετικά αντιμετώπισε η Moody’s το σχέδιο ‘Ηρακλής’. Αναφέροντας πως θα βοηθήσει τις Ελληνικές Τράπεζες να μειώσουν τα ‘κόκκινα’ δάνεια μέσω της τιτλοποίησής τους και στηρίζει τόσο τον Εγχώριο κλάδο, όσο και τις ίδιες τις τιτλοποιήσεις.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο Οίκος FTSE Russell ανακοίνωσαν τη σύνθεση και τα χαρακτηριστικά των νέων δεικτών “FTSE/X.A. Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης”, “ATHEX Select Plus” και “ATHEX Select” ο υπολογισμός των οποίων θα ξεκινήσει από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 23 Μαρτίου, με τιμή εκκίνησης 2.000 μονάδες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την συνεδρίαση του χθες αποφάσισε να απαγορεύσει, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 20 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 236/2012, τις ανοικτές πωλήσεις ή άλλες συναλλαγές πέραν των ανοιχτών πωλήσεων, οι οποίες δημιουργούν ή αυξάνουν την καθαρή αρνητική θέση σε μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αν και χθες ο ΓΔ πέρασε πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας τρία διαφορετικά διαστήματα σε απόλυτο συντονισμό στη διακύμανση με τα ευρωπαϊκά, τα ποσοστά των μεταβολών διέφεραν, όχι το διάγραμμα. Εδώ το ελάχιστο μέρας ορίστηκε κάτω από τις 470 μονάδες, πλησιάζοντας στη στήριξη των 460. Αν δεν λειτουργήσει και αυτή, ο επενδυτικός πανικός θα έχει κερδίσει και την στατιστική προϊστορία και κάθε ίχνος αισιοδοξίας για την τρέχουσα χρονιά.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ώθηση στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης έδωσε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ότι η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να δώσει επιταγές στους Αμερικανούς πολίτες εντός δύο εβδομάδων στο πλαίσιο πακέτου τόνωσης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Μια αναμενόμενη στροφή του Λευκού Οίκου προς πιο επιθετικά οικονομικά μέτρα, καθώς εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ.
Στη Wall Street, o Dow Jones κέρδισε +5,2% ή 1.048,86 μονάδες στις 21.237,38, ο S&P σημείωσε άνοδο +5,99% στις 2.529,19 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +6,23% στις 7.334,78 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Dow Inc. (+19,8%) και Intel (+13,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-6,3%) και Walt Disney (-2,9%).
ΕΥΡΩΠΗ
Το Eurogroup αποφάσισε να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που διαμορφώνονται για την υγεία των πολιτών και την οικονομία. Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 2,22% στις 290 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 2,56% στις 5.283 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 2,25% στις 8.939 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 2,84% στις 3.881 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 2,23% στις 15.314 μονάδες.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχωρούσε -0,5% στα 28,62 δολάρια το βαρέλι ενώ ο χρυσός διαπραγματευόταν στα 1.530 δολάρια την ουγκιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρούσε - 1,9% έναντι του δολαρίου αγοράζοντας 1,0968 δολάρια από 1,1181 την προηγούμενη μέρα.
ΧΑ
Ανατροπή της πτώσης την κατάλληλη στατιστικά στιγμή με ενίσχυση τζίρου
Στη δεύτερη σύνοδο της τρίτης εβδομάδας του Μαρτίου, μετά από άνοιγμα στις 485,77 με ανοδικό χάσμα (1,37 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (484,40), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ έμεινε σε θετικό πεδίο. Ήταν η τιμή του στις 10:35 έγινε το ανώτερο μέρας, δηλαδή οι 501,98 από 549,73 μονάδες τη Δευτέρα. Το κατώτερο μέρας, δηλαδή οι 469,77 από 477,98 μονάδες την προηγούμενη, εμφανίστηκε στις 11:25 δηλαδή αρκετά νωρίτερα από το κλείσιμο. Συνεπώς το ελάχιστο μέρας ήταν αποδεκτό ως το νέο χαμηλού έτους. Τελικά μετά τις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές αγοράς που εμφανίστηκαν σαφώς μετά τις 15:00 έδωσαν κλείσιμο στις 492 χονδρικά 9 μονάδες κάτω από το μέγιστο. Είχαμε πάλι νέο κατώτερο έτους τις 469,77 από 477,98 μονάδες την περασμένη συνεδρία.
Μετά το άνοιγμα, οι συναλλαγές κύλησαν ομαλά αλλά ξεκίνησαν απότομα κύματα εντολών αγοράς που ώθησαν τον ΓΔ ως τις 501,98 μονάδες. Κατόπιν, και στη διάρκεια τους πρώτης ώρας, είχαμε κύματα εντολών πώλησης από τους επενδυτές. Υπήρξε σταθερής κλίσης καθοδική πορεία με αποτέλεσμα την εμφάνιση του κατώτερου μέρας στις 469,77 μονάδες.
Η έναρξη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης ήταν ανοδική , αυτό βοήθησε την επιστροφή του ΓΔ από τις 475 μονάδες στις 488,41 στις 16:55 σε επίπεδα τιμών 13,4 μονάδες πάνω το κατώτερο μέρας. Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο επιβραδυντή της ανόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 299,59 από 334,2 και ο μέσος όρος επέστρεψε στις 489,36. Εμφανίστηκαν εντολές αγοράς πριν από το διάστημα των δημοπρασιών που συνεχίστηκαν και έτσι σημειώθηκαν τιμές άνω των 490 μονάδων μετά το τέλος ελεύθερης διαπραγμάτευσης.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά κινήθηκε, εναλλάξ σε θετικό και αρνητικό πεδίο με περισσότερο χρόνο στα αρνητικό όπως αρκετές ευρωπαϊκές. Η εικόνα που εμφάνισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν μεικτή. Στην Ευρώπη επικράτησαν εντολές αγοράς αρχικά και πώλησης σχεδόν αμέσως μετά χωρίς εξαίρεση. Μετά από 3,5 ώρες λειτουργίας αδιαφορώντας αρχικά για τη θετική εικόνα των ΣΜΕ επί των δεικτών στις ΗΠΑ διατηρούσαν την πτωτική τάση. Τα ΣΜΕ των βασικών δεικτών της Νέας Υόρκης είχαν τεράστια θετική μεταβολή και η έναρξη με ανοδικό χάσμα και τάση που ήταν πτωτική , που οδήγησε τους δείκτες σε αρνητικό πεδίο για λίγο. Η αντίδραση μετά εξελίχθηκε σε αναζήτηση του μέγιστου σταθερά . Τα παραπάνω δικαιολογούν την επιστροφή της διάθεσης για ρίσκο των θεσμικών επενδυτών στην ευρωζώνη. Σήμερα εμφανίστηκαν με ικανών διαστάσεων διάθεση για αναίρεση της πρόσφατης βουτιάς παντού. Ο τρόμος από την απόφαση να προβεί σε νέα έκτακτη μείωση επιτοκίων η Fed άφησε τη θέση του σε ανακούφιση που κυριάρχησε παγκόσμια. Οι επιλογές των θεσμικών στην Αθήνα εμφάνισαν συντονισμό με το σκαμπανέβασμα που είχε η παγκόσμια αγορά μετοχών.
Εδώ, η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου βελτίωσε τη δυναμική της ζήτησης έναντι της προσφοράς, με αποτέλεσμα να προκληθεί στο κλείσιμο μεταβολή +1,59% ήτοι λίγο κάτω από το ύψος των κερδών στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια. Η αγορά κατάφερε να κλείσει σημαντικά ψηλότερα από το κατώτερο μέρας. Έκλεισε τελικά 7,54 μονάδες πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας.
Τα Βlue chip που ώθησαν ανοδικά ήταν ΓΕΚΤΕΡΝΑ +17,85%, ΟΛΠ +14,64%, ΕΥΔΑΠ +10,80%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +10,14%, ΤΕΝΕΡΓ +9,86%, ΑΔΜΗΕ +9,76%, ΛΑΜΔΑ +9,65%, ΔΕΗ +9,03%. Μετοχές του 25άρη, εκτός των Τραπεζών, που συνέβαλλαν πτωτικά με απώλειες άνω του -1%, ήταν ΜΟΗ -7,12%, ΕΕΕ-2,75%, ΑΡΑΙΓ -6,25%, και ΜΠΕΛΑ -1,93%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, βελτίωσε μετά από καιρό την τελική εικόνα.
Τη σύνοδο σφράγισε ανώτερο από της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 5,1 εκατ. ευρώ (για ΕΥΡΩΒ ΟΤΕ ΚΟΥΕΣ ΜΥΤΙΛ ΜΠΕΛΑ ΑΛΦΑ ΑΡΑΙΓ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, σίγουρα είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης 95 μονάδες και με 92 μονάδες μεταβολή, η απόδοση από 2,77% διαμορφώθηκε στο 3,70,%.
Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-6,91%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -12,60% από -18,30%, την ΕΤΕ στο +7,53% από -20,61% από +2,27%, ΕΥΡΩΒ στο -10,53% από -10,12% και την ΠΕΙΡ στο -0,60% από -17,88%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +4,06% από -10,21%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 0) blue chip έναντι των καθοδικών (8 από 25) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,56% οδηγήθηκε στις 491,94 από 484,40 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1189,45 από 1194,86 με μεταβολή -0,45%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 99,320 από 63,334 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,100 από 1,080 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 86 από 10, των καθοδικών 35 από 105 και 25 από 16 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η παλινδρόμηση των τιμών ζάλισε τους traders
Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών του Μαρτίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα μετά τις 10:50. Τον έκλεισαν έτσι, 5,41 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο οι 1241,00 μονάδες, εμφανίστηκε στο άνοιγμα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 11:22 και ήταν οι 1140,61 μονάδες. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1180,95. Το κλείσιμο στις 1189,45 από 1194,86 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,45% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 25,545 από 17,007 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 4938 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1231,00 και κατώτερο τις 1122,00 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1179,75 από 1214,50 μονάδες. Για την σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 2255 συμβόλαια με ανώτερο τις 1211,00 και κατώτερο τις 1120,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1154,00 από 1204,25 μονάδες.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον εξαφανίστηκε. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo συνεχίστηκε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη σύνοδο και ήταν διασκορπισμένο στα 25.000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, στα 17.898 για ΕΥΡΩΒ, στα 16.000 για ΜΠΕΛΑ, στα 13.500 για ΜΙΓ, στα 11.600 για ΜΟΗ, στα 10.000 για ΕΛΠΕ, στα 9.500 για ΒΙΟ, στα 8.000 για ΕΧΑΕ, στα 4.000 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 1.500 για ΟΛΠ, στα 500 για ΕΥΔΑΠ, στα 179 για ΠΕΙΡ και στα 67 για ΟΤΕ.
Μια ανοδική έναρξη με πτωτική συνέχεια και αναπήδηση σε θετικό πεδίο στο τελευταίο τέταρτο που έφερε κέρδη +1,5% στον μέσο όρο αλλά άφησε απώλειες στον 25άρη και προκάλεσε άλμα +4% στον FTSEM δεν θα την χαρακτηρίζαμε ως ομαλή.
Το σκαμπανέβασμα των τιμών δίχασε όπως και οι μεταβολές των επιμέρους κλαδικών δεικτών. Έτσι εντοπίσαμε αισιόδοξες προσδοκίες και επιφυλάξεις στις τοποθετήσεις των εγχώριων παραγόντων.
Η Merit Sec. σημείωσε: “Τη Δευτέρα ο Dow Jones σημείωσε την δεύτερη μεγαλύτερη πτώση από το 1987 και οι Ευρωπαϊκές Αγορές έκλεισαν σε χαμηλό εφτά ετών. Ο ΓΔ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και υποχώρησε κατά 12,24%, ενώ οι σωρευτικές απώλειες ανήλθαν σε 55,9% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες! Οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, καθώς η ορατότητα για την κερδοφορία των Εταιρειών είναι μηδενική”.
Ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ) παρατηρούσε: .“Μπορεί ο ΓΔ να γράψει 450, μπορεί 420, μπορεί και 360 μονάδες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο συμβαίνει μία φορά στην ζωή μας. Το Χρηματιστήριο κάποιοι το βλέπουν σαν τζόγο. Αν το δουν σαν επένδυση και επενδύσουν με στρατηγική και σύνεση, το μόνο σίγουρο είναι ότι στο μέλλον θα κοιτάνε πίσω και θα χαμογελούν”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
O Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε αναλυτικά:
ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ Η ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Η εξάπλωση του κορωνοϊού επιβραδύνεται πλέον αισθητά στην Κίνα, συνεχίζεται όμως σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως τις Ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, τα λαμβανόμενα μέτρα στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία αλλά και στη χώρα μας είναι ιδιαιτέρως αυστηρά καθώς το ζήτημα της υγείας των πολιτών συνιστά ύψιστη προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις. Αναπόφευκτα, το σύνολο των δραστηριοτήτων, οικονομικών ή άλλου τύπου με μικρές μόνο εξαιρέσεις (S/M, φαρμακεία κοκ), πλήττονται δραματικά με τις επιχειρήσεις να κλείνουν, τα εταιρικά μεγέθη να υποχωρούν κατακόρυφα και οι ίδιες να οδηγούνται σε ταμιακή ασφυξία (cash crunch).
Και αν η εκτίμηση για περιορισμό της καταγραφής αρνητικού προσήμου στην επίδοση του ΑΕΠ μόνο για το 1ο τρίμηνο ήταν μέχρι πριν λίγο η επικρατούσα, τώρα διαφαίνεται ότι αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί και κατά το 2ο τρίμηνο του 2020 ! Και τούτο γιατί ούτε για τον αριθμό των κρουσμάτων και το χρόνο επιβράδυνσής τους μπορεί να γίνει αξιόπιστη πρόβλεψη ούτε για τον πιθανό χρόνο εξεύρεσης της «τελικής λύσης», του κατάλληλου εμβολίου δηλαδή, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσχερέστατη η πρόβλεψη των τελικών απωλειών σε επίπεδο ΑΕΠ για οποιαδήποτε χώρα.
Με αυτά τα δεδομένα και πιθανολογώντας ότι τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν για τις επόμενες εβδομάδες, οι αγορές βιώνουν πρωτόγνωρες συνθήκες αβεβαιότητας και ιδιαίτερα χαμηλό βαθμό ορατότητας. Οι κινήσεις πωλήσεων υπό συνθήκες πανικού, μετοχών-ομολόγων- εμπορευμάτων αλλά και κρυπτονομισμάτων, συνιστούν καθημερινή πρακτική για τους διαχειριστές ενώ οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας (short selling) δικαιώνουν όσους τις υιοθετούν καθώς όλα τα επίπεδα στήριξης των δεικτών διασπώνται με χαρακτηριστική ευκολία, καθώς ο φόβος για το χειρότερο χαρακτηρίζει ολοκληρωτικά την επενδυτική ψυχολογία.
Έτσι, οι παρεμβατικές κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, της Federal και της ΕΚΤ, αποτυγχάνουν παταγωδώς στους στόχους τους, δεδομένου ότι ούτε τα χαμηλότερα επιτόκια ούτε η αυξημένη ρευστότητα μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης μπορούν να θεραπεύσουν άμεσα τον ιό. Θα βοηθήσουν ωστόσο, όταν χαλαρώσουν τα μέτρα και οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις θα χρειαστούν κεφάλαια κίνησης, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι σε θέση να ανταποκριθούν λόγω της παρεχόμενης κρατικής εγγύησης, παραμερίζοντας δηλαδή το αξιόχρεό τους. Ως τότε, μόνο οι δημοσιονομικές δράσεις (καταβολή επιδομάτων σε εργαζομένους, εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία κοκ), μπορούν να αμβλύνουν τα τεράστια προβλήματα που ήδη αναφύονται, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, η εφοδιαστική αλυσίδα και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο.
Με το σκηνικό αυτό, η κλιμάκωση της υποτιμητικής υπερβολής συνεχίζεται στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς το sell off διενεργείται αδιάλειπτα. Με τον τραπεζικό δείκτη να είναι σε καθημερινή βάση ο αρνητικός πρωταγωνιστής καθώς αντί του σεναρίου απομείωσης των παλιών κόκκινων δανείων μέσω των τιτλοποιήσεων, ανακύπτει το ενδεχόμενο δημιουργίας μια νέας γενιάς ΜΕΔ (μη εξυπηρετούμενων δανείων). Επί του παρόντος, οι εποπτικές αρχές μεταθέτουν τη διενέργεια των stress tests για αργότερα, ενώ η ΤτΕ αναστέλλει την καταβολή των δόσεων για επιχειρήσεις που εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Με το Γ.Δ.. να καταγράφει επιδόσεις ανάλογες εκείνων του Ιουνίου 2012 οπότε ο κίνδυνος του grexit ήταν στο ζενίθ, οδηγώντας τη σχέση της συνολικής κεφαλαιοποίησης ως προς το ΑΕΠ κάτω και από το 20% και με τη καταβαράθρωση των τιμών μετοχών να μη εξαιρούν ούτε εκείνες των υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας, τα μεγέθη των οποίων μάλλον αυξάνονται αυτή την περίοδο… Την ίδια ώρα, το σύνολο των δεικτοβαρών τίτλων καταγράφουν απώλειες πάνω από 50% από την αρχή του έτους !
Σήμερα
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ και οι ασιατικές αγορές έπεσαν σήμερα Τετάρτη 18/3, σε συνεδριάσεις που η τάση ήταν ασταθής καθώς οι ανησυχίες για την πανδημία επισκίασαν τις ελπίδες ότι η ευρεία πολιτική στήριξη θα καταπολεμήσει την οικονομική επιβάρυνση λόγω της επιδημίας. Οι ρευστοποιήσεις ενισχύθηκαν όταν η πτωτική μεταβολή των ΣΜΕ για τον Daw έφθασε στο όριο που είναι επιτρεπτό σε ημερήσια πτώση.
Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε αρχικά κατά 0,3%, αλλά στις 9:10 δική μας ώρα είχε μεταβολή -3,55%. Με αρχική πτώση -4,9% ο μετοχικός δείκτης στην Αυστραλία, αλλά στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή -6,43%. Ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδισε αρχικά +1,6% αλλά στις 9:10 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,68%. Ο Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ από τα οριακά αρχικά κέρδη πέρασε σε απώλειες -3,56% στο τέλος της συνόδου
Τα περισσότερα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία με ρόλο ασφαλούς καταφυγίου ήταν επίσης υπό πίεση, καθώς οι κακοποιημένοι επενδυτές φρόντισαν να ελαττώσουν τις κατεστραμμένες θέσεις τους, οδηγώντας σε μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των διαφόρων αγορών.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ σημείωσαν πτώση άνω του -3% στην Ασία, μια μέρα μετά την αύξηση του δείκτη S & P 500 κατά 6% και του Dow Jones με 5,2% ή 1,049 μονάδες. Αλλά στις 9:00 δική μας ώρα έχαναν -3,94%.
"Η άνοδος των 1.000 βαθμών στον Dow είναι κάτι που βλέπετε μόνο κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης. Δεν είναι καλό σημάδι. Η άνοδος των 100 μονάδων θα ήταν πολύ καλύτερη για την οικονομία". Δήλωσε ο Tomoaki Shishido, υπεύθυνος για τις αγορές σταθερού εισοδήματος στην Nomura Securities.
"Ενώ οι αγορές αντιδρούν σε θετικά νέα για ερέθισμα, αυτό δεν διαρκεί πολύ. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές τράπεζες και επενδυτές των οποίων ο ισολογισμός χτυπήθηκε άσχημα και εξακολουθούν να έχουν πολλές θέσεις για να πουλήσουν ". Δήλωσε ο Shin-ihiro Kadota, της Barclays.
Η ζημία στις αγορές ήταν εμφανής και στις αγορές ομολόγων. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα επέκτειναν τις ζημίες τους, οδηγώντας την απόδοση αναφοράς 10 ετών στο 1,009%. Σημείωσε ένα υψηλό δύο εβδομάδων 1,105% την προηγούμενη ημέρα, ανεβαίνοντας πάνω από 30 μονάδες βάσης.
"Το εντυπωσιακό είναι ότι τα ομόλογα πέφτουν ακόμα και όταν η Fed αγοράζει 40 δισεκατομμύρια δολάρια ομόλογα κάθε μέρα. Αυτό ξεπερνά τα προηγούμενα επεισόδια ποσοτικής χαλάρωσης της Fed και δείχνει πόση πίεση για πωλήσεις υπάρχει τώρα". Δήλωσε ο Shishido του Nomura.