Προς τα 100 δολάρια καλπάζει η τιμή του πετρελαίου

Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2007 09:55
UPD:11:09

ΟΛΟΤΑΧΩΣ προς τα 100 δολάρια το βαρέλι οδεύει πλέον η τιμή του πετρελαίου, καταγράφοντας τις τελευταίες δύο εβδομάδες αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ.

Το πρωί της Τετάρτης, η τιμή του αργού αναρριχήθηκε για πρώτη φορά στα 98,03 δολάρια το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, εν μέσω εικασιών ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ θα έχουν μειωθεί.

«Το πετρέλαιο κινείται πλέον προς τα 100 δολάρια» εκτιμά ο Στιβ Ρόουλς, αναλυτής της CFC Seymour στο Χονγκ Κονγκ, συμμεριζόμενος την άποψη πολλών αναλυτών ότι είναι θέμα χρόνου πια για να εκτοξευτούν οι τιμές άνω των 100 δολαρίων.

Στην αγορά της Σιγκαπούρης,η τιμή του ελαφρού αργού στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου ανήλθε στα 98,03 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 97,86 δολάρια. Την Τρίτη είχε κλείσει στη Νέα Υόρκη στα 96,70 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας ξεπέρασε επίσης για πρώτη φορά το φράγμα των 94 δολαρίων φθάνοντας τα 94,48 δολάρια το βαρέλι.

Η νέα άνοδος των τιμών οφείλεται –σύμφωνα με τους αναλυτές - στις εκτιμήσεις των επενδυτών ότι το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας θα ανακοινώσει σήμερα, στην εβδομαδιαία έκθεσή του, νέα μείωση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό υπουργείο εκτίμησε την Τρίτη ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν βραχυπρόθεσμα σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2007 και το πρώτο τρίμηνο του 2008 θα είναι αυξημένη κατά 40.000 βαρέλια σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Ειδικότερα, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2008 σε σχέση με το 2007.

Στην άνοδο της τιμής του μαύρου χρυσού συμβάλλει επίσης και η σημαντική υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα κατέγραψε σήμερα νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στις αγορές της Ασίας τα 1,4665 δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί από τα μέσα Αυγούστου κατά σχεδόν 30 δολάρια, συμπαρασύροντας και άλλα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, σε υψηλά 28 ετών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα