H αιμορραγία σταμάτησε- τουλάχιστον για λίγο- στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών- με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται όχι στις κεντρικές τράπεζες, αλλά στο «φάρμακο» των κυβερνήσεων: Τα πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης που ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές οικονομίες, μετά και το πράσινο φως των Βρυξελλών σε απόλυτη ευελιξία, τονώνουν το ηθικό των επενδυτών.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 2,3%, με τις ισπανικές μετοχές να κλέβουν την παράσταση. Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έκανε άλμα 6,4%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2010, με τους επενδυτές να επικροτούν το σχέδιο τόνωσης ύψους 200 δισ. δολαρίων, που ανακοίνωσε η Ισπανία. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ πέτυχε αυτό που κανείς από τους κεντρικούς τραπεζίτες δεν είχε καταφέρει: να καθησυχάσει την αγορά, να «εμβολιάσει» τους επενδυτές με αισιοδοξία.
Στο Λονδίνο, όπου ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης 330 δισ. στερλινών, ο FTSE 100 ενισχύθηκε 2,8%. Ανάλογα ήταν τα κέρδη για τον CAC 40 στο Παρίσι, ενώ ο DAX στη Φραγκφούρτη και ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψαν άνοδο 2,25% περίπου έκαστος.
Τηλεπικοινωνίες και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας βρέθηκαν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Στον Stoxx 600 οι δύο αυτοί κλάδοι ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές με κέρδη 10% και 5% αντίστοιχα. Ωστόσο η ελεύθερη πτώση για τον κλάδο ταξιδιών- αναψυχής συνεχίστηκε, με απώλειες της τάξης του 5%, Βρίσκεται σε πτώση κατά τις 18 από τις 19 τελευταίες συνεδριάσεις και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρώσει το πρώτο τρίμηνο έχοντας χάσει το ήμισυ της αξίας του.
naftemporiki.gr