Aγορές: Το δημοσιονομικό «φάρμακο» σταμάτησε την αιμορραγία

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 20:32
UPD:21:20
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

H αιμορραγία σταμάτησε- τουλάχιστον για λίγο- στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών- με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται όχι στις κεντρικές τράπεζες, αλλά στο «φάρμακο» των κυβερνήσεων: Τα πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης που ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές οικονομίες, μετά και το πράσινο φως των Βρυξελλών σε απόλυτη ευελιξία, τονώνουν το ηθικό των επενδυτών.  

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 2,3%, με τις ισπανικές μετοχές να κλέβουν την παράσταση. Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έκανε άλμα 6,4%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2010, με τους επενδυτές να επικροτούν το σχέδιο τόνωσης ύψους 200 δισ. δολαρίων, που ανακοίνωσε η Ισπανία. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ πέτυχε αυτό που κανείς από τους κεντρικούς τραπεζίτες δεν είχε καταφέρει: να καθησυχάσει την αγορά, να «εμβολιάσει» τους επενδυτές με αισιοδοξία. 

Στο Λονδίνο, όπου ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης 330 δισ. στερλινών, ο FTSE 100 ενισχύθηκε 2,8%. Ανάλογα ήταν τα κέρδη για τον CAC 40 στο Παρίσι, ενώ ο DAX στη Φραγκφούρτη και ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψαν άνοδο 2,25% περίπου έκαστος. 

Τηλεπικοινωνίες και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας βρέθηκαν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Στον Stoxx 600 οι δύο αυτοί κλάδοι ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές με κέρδη 10% και 5% αντίστοιχα. Ωστόσο η ελεύθερη πτώση για τον κλάδο ταξιδιών- αναψυχής συνεχίστηκε, με απώλειες της τάξης του 5%, Βρίσκεται σε πτώση κατά τις 18 από τις 19 τελευταίες συνεδριάσεις και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρώσει το πρώτο τρίμηνο έχοντας χάσει το ήμισυ της αξίας του. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα