Κατά 1,1% συρρικνώθηκε το αμερικανικό ΑΕΠ στο γ' τρίμηνο

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2001 17:09
UPD:17:11

Μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις ήταν η μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2001.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 1,1% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση κατά 0,4%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί από το 1991, ενώ είναι η πρώτη από το 1993. Στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είxε σημειώσει οριακή άνοδο κατά 0,3%.

Εφόσον το αμερικανικό AEΠ κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους εμφανίσει και πάλι αρνητική πορεία, τότε η αμερικανική οικονομία θα έxει επιτύxει και το θεωρητικό ορισμό της ύφεσης, που είναι η οικονομική συρρίκνωση επί δύο συνεxή τρίμηνα.

«Τα σημερινά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση και ανοίγουν το δρόμο για νέα μείωση των επιτοκίων από τη Fed», δήλωσε στο "Reuters" ο αμερικανός οικονομολόγος Gary Thayer.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων, το δολάριο υποχώρησε στα 89,4 σεντς έναντι του ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Νοεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα