IEA: Εκκληση για περισσότερες επενδύσεις στην παραγωγή πετρελαίου

Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2007 12:51
UPD:12:53

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ύψους 5,4 τρισ. δολαρίων εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι θα πρέπει να γίνουν στην ανάπτυξη πετρελαϊκών πεδίων και την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων υποδομών μέχρι το 2030, αναβαθμίζοντας κατά 26% τις αντίστοιχες εκτιμήσεις που είχε κάνει πέρυσι.

Όπως τονίζει η διεθνής υπηρεσία στην ετήσια έκθεσή της “World Energy Outlook”, την οποία δημοσιοποίησε σήμερα, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν πλέον υψηλότερες τιμές πετρελαίου αλλά και τον κίνδυνο μιας ύφεσης στην προσφορά, δεδομένου ότι η παγκόσμια παραγωγή ενδεχομένως να μην καταφέρει να καλύψει την τεράστια ζήτηση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, η ονομαστική τιμή του αργού πιθανόν να φτάσει μέχρι το 2030 στα 159 δολάρια, καθώς η αύξηση της ζήτησης θα είναι μεγαλύτερη απ’ ότι αναμένεται.

Στην έκθεσή της, η ΙΕΑ διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις της για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 1,3% ετησίως, για να φτάσει το 2030 στα 116,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, στις οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας η ζήτηση θα αυξάνεται με ακόμα πιο υψηλούς ρυθμούς και θα αγγίξει την ίδια χρονιά τα 120 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα