Στα ύψη ευρώ, πετρέλαιο και χρυσός

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές
Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2007 13:27
UPD:13:30

Εξανεμίστηκαν τα κέρδη στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές ύστερα από την υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και έναντι της λίρας Αγγλίας σε χαμηλό 26 ετών.

Το αμερικανικό νόμισμα δέχεται πτωτικές πιέσεις λόγω των εκτιμήσεων περί νέας μείωσης των επιτοκίων από την Fed, προκειμένου να περιοριστεί η ύφεση στην αμερικανική αγορά κατοικίας.

Η περαιτέρω εξασθένηση του δολαρίου αποδίδεται επίσης στα σχόλια ανώτατων Κινέζων αξιωματούχων, τα οποία προκάλεσαν ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να περιορίσει τα αποθέματα του αμερικανικού νομίσματος.

Αρνητικά επηρεάζει το αμερικανικό νόμισμα και η δήλωση αξιωματούχου της κεντρικής τράπεζας της Κίνας ότι το αμερικανικό νόμισμα χάνει το κύρος του ως το ισχυρότερο παγκοσμίως νόμισμα.

«Πολλές δηλώσεις στην Κίνα οδηγούν το δολάριο σε νέα χαμηλά επίπεδα», δήλωσε στο Reuters ο Geoff Kendrick αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών της Westpac.

«Θα χρειαστεί κάτι σημαντικό για να αλλάξει το κλίμα, ο κόσμος πωλεί το δολάριο με κάθε ευκαιρία», πρόσθεσε.

Η αποδυνάμωση του δολαρίου είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της τιμής του χρυσού στα 845,40 δολάρια ανά ουγκιά – που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας – και αυτής του πετρελαίου στο ιστορικό ρεκόρ των 98,62 δολαρίων το βαρέλι http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/07/1435400.htm .

Σε υψηλά 27 ετών διαμορφώθηκε και η τιμή του ασημιού, ενώ ρεκόρ σημείωσε και η τιμή της πλατίνας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 είδε τα κέρδη που είχε εμφανίσει νωρίτερα σήμερα να εξανεμίζονται, σημειώνοντας πτώση κατά 0,7%, ενώ ο δείκτης MSCI σημειώνει άνοδο 0,2% στις 420,14 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα