Αβεβαιότητα οδηγεί στο «κόκκινο»

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών
Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2007 00:01
UPD:00:48

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ για τις εταιρικές κερδοφορίες οδήγησαν στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αεροπορικές και ασφαλιστικές εταιρείες, στην αιχμή της καθόδου, εν μέσω της κατάρρευσης του δολαρίου σε νέο ιστορικό χαμηλό και της ξέφρενης κούρσας του πετρελαίου πάνω από τα 98 δολάρια το βαρέλι.

Βαθύτερες οι απώλειες στη Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει ενδοσυνεδριακά σχεδόν 300 μονάδες, υπό το βάρος των ζημιών - «μαμούθ» τριμήνου της General Motors.

Στο επίκεντρο >των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες είναι ευαίσθητες στις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους.

Τη μεγαλύτερη πίεση στην Ευρώπη δέχθηκαν οι εταιρείες που η κερδοφορία τους είναι εξαρτημένη από τις πωλήσεις τους στις ΗΠΑ, όπως η Axa, η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης, και η αυτοκινητοβιομηχανία BMW.

Η Swiss Life, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ελβετίας, κατέγραψε σημαντικές απώλειες, καθώς έκλεισε συμφωνία πώλησης της τράπεζάς της Banca del Gottardo, στην Assicurazioni Generali. Στον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών, πρωταγωνίστρια στις απώλειες, ήταν η British Airways, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι Air France-KLM και Deutsche Lufthansa. Σημειώνεται ότι οι δαπάνες των καυσίμων για τις αεροπορικές εταιρείες υπολογίζονται να είναι της τάξης του 30% των συνολικών δαπανών.

Η αυξανόμενη αβεβαιότητα για το πραγματικό μέγεθος των ζημιών από την πιστωτική κρίση, όπως και ένα εκρηκτικό μείγμα, με το ασθενές δολάριο, το υψηλό ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου και το υψηλότερο κόστος δανεισμού, λειτουργούν επιβαρυντικά για τις προοπτικές των εταιρικών κερδοφοριών. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.412,70 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,58%, στο Παρίσι ο CAC 40 με απώλειες 0,46% στις 5.694,27 μονάδες και στη Φραγκφούρτη ο DAX με πτώση 0,35% στις 7.797,82 μονάδες.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έχασε 0,94%, στις 16.096,68 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα