Στίγκλιτς: Η πανδημία του κορωνοϊού διαφορετικού είδους κρίση

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 09:40
UPD:09:47

O Τζόζεφ E. Στίγκλιτς
 

Οι επιθετικές κινήσεις νομισματικής χαλάρωσης από τη FED των ΗΠΑ φαίνεται πως δεν είναι αρκετές ώστε να βοηθήσουν τις ΗΠΑ να αποφύγουν μια επιβράδυνση εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, εκτιμά ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς.

«Δεδομένης της φύσης των αβεβαιοτήτων, δεδομένου ότι καταρρέουν τα εισοδήματα τόσο πολλών ανθρώπων, μπορεί(τα μέτρα της FED) να συμβάλουν στη σταθεροποίηση των αγορών, στην καλύτερη περίπτωση, όμως είναι σαφές ότι δεν το κατάφεραν», ανέφερε ο κ. Στίγκλιτς στο CNBC.

Παρά την επιθετική στάση της FED στην άσκηση νομισματικής χαλάρωσης, μειώνοντας για δεύτερη φορά τα επιτόκια και ανακοινώνοντας πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού 750 δισ. δολαρίων, ο Dow κατέρρευσε τη Δευτέρα, στη χειρότερη συνεδρίαση από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987 και στην τρίτη χειρότερη όλων των εποχών.

Μπορεί η κατάσταση να ήταν χειρότερη χωρίς τις κινήσεις της FED, όμως είναι σαφές ότι «δεν σταθεροποίησε τις αγορές», δήλωσε ο κ. Στίγκλιτς, που εκτός από νομπελίστας είναι και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το πρόβλημα είναι ότι «αυτή είναι μια διαφορετικού είδους κρίση από ό,τι οι φυσιολογικές κρίσεις. Δεν πρόκειται απλώς για ένα πρόβλημα που αφορά τη ζήτηση. Εξαιτίας της ασθένειας, κλείνουν επιχειρήσεις. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, τα εστιατόρια στη Νέα Υόρκη έχουν κλείσει.... η περισσότερη ζήτηση δεν πρόκειται να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα