Καμπανάκι για κύμα αεροπορικών πτωχεύσεων έως τον Μάιο

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 13:27
UPD:13:47
REUTERS/SHANNON STAPLETON

Η πανδημία του κορωνοϊού θα οδηγήσει στη χρεοκοπία τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο έως τα τέλη Μαϊου, εκτός κι αν κυβερνήσεις και φορείς λάβουν συντονισμένα μέτρα ώστε να αποφύγουν μια τόσο καταστροφική κατάσταση, όπως προειδοποιεί το CAPA Centre for Aviation.

Πολλοί αερομεταφορείς έχουν ήδη οδηγηθεί σε τεχνική χρεοκοπία ή έχουν ήδη αρχίσει να αθετούν τους όρους δανεισμού, επισημαίνει το CAPA Centre for Aviation, εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών για αεροπορικές. Οι εταιρείες του κλάδου «καίνε» με ταχείς ρυθμούς τη ρευστότητά τους, καθώς τα αεροσκάφη παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος κι για εκείνες που συνεχίζουν να εκτελούν δρομολόγια, τα αεροσκάφη είναι σχεδόν άδεια, αναφέρει η εταιρεία.

Οι περισσότερες μεγάλες αεροπορικές σε ΗΠΑ, Κίνα και Μέση Ανατολή αναμένεται να επιβιώσουν, χάρη σε κρατική στήριξη ή οικονομική βοήθεια από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, επισημαίνει η CAPA.

O κλάδος των αερομεταφορών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» της πανδημίας του κορωνοϊού Οι εταιρείες ανά τον κόσμο, από την American Airlines έως την Qantas της Αυστραλίας μειώνουν το δυναμικό, ενώ κάποιες όπως η SAS της Σουηδίας έχουν προχωρήσει σε προσωρινή απόλυση εργαζομένων. Η Flybe ο μεγαλύτερος περιφερειακός αερομεταφορέας της Ευρώπης, έχει ήδη καταρρεύσει, ενώ σήμερα η TUI ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της.

Σύμφωνα με την πρόσφατη εκτίμηση της ΙΑΤΑ, το κόστος για τους αερομεταφορείς λόγω του Covid-19 ανέρχεται έως και τα 113 δισ. δολάρια φέτος.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα