Αναπόφευκτη η ύφεση στην Ευρώπη προειδοποιούν οι ειδικοί

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 13:08
UPD:13:38
REUTERS/MASSIMO PINCA

Μεγάλες και μικρές οικονομίες της Ευρώπης κλείνουν σύνορα, αλλά και βάζουν προσωρινό λουκέτο σε σχολεία, υπηρεσίες και καταστήματα πλην των απολύτως αναγκαίων προκειμένου να σταματήσουν την εξάπλωση του Covid-19. Με την ήπειρο ολόκληρη σε καραντίνα επιχειρήσεις του τουριστικού και όχι μόνο τομέα παλεύουν για την επιβίωσή τους και ζητούν κρατική σανίδα σωτηρίας.

Οι κεντρικές τράπεζες ρίχνουν φρέσκο χρήμα στο σύστημα και οι κυβερνήσεις μετρούν τις δημοσιονομικές τους δυνάμεις για να συμπληρώσουν το φάρμακο. Ωστόσο οι ειδικοί θεωρούν πως για το 2020 η ύφεση στη ζώνη του ευρώ είναι μάλλον αναπόφευκτη. 

Όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι στο Bloomberg για το πρώτο εξάμηνο του έτους η συρρίκνωση του ΑΕΠ της νομισματικής ένωσης, αλλά και συνολικά της Ε.Ε. είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Το εάν θα υπάρξει ανάκαμψη στη συνέχεια θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τα σχέδια δημοσιονομικής τόνωσης, που θα αποφασιστούν. Ωστόσο οι περισσότεροι κρατούν μικρό καλάθι. 

Ηχηρό καμπανάκι έρχεται να χτυπήσει η Citi, η οποία βλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,8% φέτος και αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 0,3% το 2021. Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας προβλέπουν ότι η Ευρωζώνη θα δεχθεί το ισχυρότερο οικονομικό πλήγμα από κάθε άλλο μέρος του πλανήτη από την εξάπλωση του Covid 19. Υπό τις συνθήκες αυτές η ΕΚΤ δεν θα έχει επιλογή από το να διατηρήσει τα επιτόκια αρνητικά ακόμη και για μία δεκαετία, όπως σημειώνει. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα