Talk of the market: Κριτήρια προτεραιότητας φέρνει η αύξηση της ζήτησης στα e-shops των σούπερ-μάρκετ

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 11:15
UPD:11:29

Με τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης να επηρεάζουν τον προϋπολογισμό και ίσως και τους στόχους του προγράμματος, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η Ελλάδα σήμερα προσβλέπει σε επιβεβαίωση των δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, περί φιλόδοξων πρωτοβουλιών της Ε.Ε. για διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία

- Κάθε χώρα σχεδιάζει την άμυνά της στον Covid - 19 με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες της και η Ελλάδα προτεραιοποιεί τη στήριξη κατ’αρχήν του ΕΣΥ και εν συνεχεία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με αναστολή πληρωμών προς το δημόσιο και παροχή ρευστότητας. Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι “εικονική”

- Στο μεταξύ εντείνονται τα μέτρα της κυβέρνησης για την μείωση του ρυθμού εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μετά το κλείσιμο των σχολείων, των εμπορικών κέντρων και των καταστημάτων εστίασης, εξετάζεται το κλείσιμο και των υπολοίπων επιχειρήσεων, με εξαίρεση super market, φαρμακεία και πρατήρια βενζίνης ενώ υπάρχει στο τραπέζι και η πρακτική άλλων χωρών με την απαγόρευση «αναίτιων» μετακινήσεων πολιτών. 

- Ο φόβος της ύφεσης τρομάζει τις αγορές, όπου διαπιστώνεται απουσία αντανακλαστικών στις κινήσεις κεντρικών τραπεζών αναφορικά με μείωση επιτοκίων (Fed) και περαιτέρω χαλάρωση νομισματικής πολιτικής (Τράπεζα της Ιαπωνίας). Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα κατά 13,5% το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου, που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός στην 30ετία και ο αντίκτυπος αυτού του νέου στις κινεζικές αγορές, δεσπόζει στα σχόλια των αναλυτών στην έναρξη μιας ακόμη δύσκολης εβδομάδας για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

- Το ελληνικό χρηματιστήριο που έχει «νοσήσει» πιο βαριά από αυτό της Ιταλίας, που είναι η χώρα - μετά την Κίνα - με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού, καταγράφει απώλειες πάνω από 35% από τα υψηλά του Ιανουαρίου, υποχωρώντας σήμερα κάτω από το όριο των 500 μονάδων. Με τα ιστορικά χαμηλά στις 470 μονάδες έχει ανοίξει η συζήτηση για διακοπή του short selling, πρακτική που υιοθέτησαν την περασμένη εβδομάδα τα χρηματιστήρια Μιλάνου και Μαδρίτης.

- Σε επιχειρησιακό επίπεδο έχουν απολυμανθεί οι εγκαταστάσεις του Χρηματιστηρίου στη Λεωφόρο Αθηνών, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Γιώργου Χατζηνικολάου, μη εκτελεστικού προέδρου του ΔΣ του χρηματιστηρίου και προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, ότι βρέθηκε θετικός στον ιό. Ελέγχθηκε επίσης το προσωπικό και επιβεβαιώθηκαν ορισμένα κρούσματα κορωνοϊού ενώ έχουν ληφθεί μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία του χρηματιστηρίου και από σήμερα περίπου 85% των εργαζόμενων θα απασχολούνται εξ’ αποστάσεως. 

- Συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία των καταστημάτων των τραπεζών καθώς και η τροφοδοσία των ΑΤΜ, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ). Την ίδια ώρα οι διοικήσεις των τραπεζών, που είναι αντιμέτωπες με αιτήματα πελατών τους για διευκολύνσεις λόγω των έκτακτων συνθηκών, επεξεργάζονται σενάρια για διαχείριση μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ προβαίνουν σε ανακοινώσεις ενθάρρυνσης προσωπικού και πελατών για την αντιμετώπιση - σε πρώτη φάση - της έξαρσης των κρουσμάτων.

- Διατμηματική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων συνέστησε η Εθνική Τράπεζα για τον κορωνοϊό, με αναφορές για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων σε ειδικά κανάλια επικοινωνίας που έχουν συσταθεί γι’ αυτό το σκοπό. Όπως ανακοίνωσε ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, μελετώνται - σε συνεργασία με την Πολιτεία - κινήσεις προς διευκόλυνση πελατών που δοκιμάζονται περισσότερο.

- Ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, ευχόμενος ταχεία ανάρρωση στον πρόεδρο της τράπεζας, σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους απαρίθμησε σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί, μεταξύ των οποίων απολυμάνσεις σε χώρους εργασίας και συναλλαγών του κοινού αλλά και ενίσχυση των διαδικτυακών εργαλείων.

-Αυξάνεται αλματωδώς η ζήτηση στα e-shops των super market, τα οποία δεν είναι σε θέση πλέον να διαχειριστούν παραδώσεις εντός 24ώρου. Κατά μέσον όρο οι χρόνοι παράδοσης κυμαίνονται στις 5 ημέρες και φθάνουν μέχρι τις δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα να εισάγονται ειδικά κριτήρια για προτεραιότητα σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Εν τω μεταξύ, εξετάζεται η θέσπιση πλαφόν για αγορά αντισηπτικών. Εξάλλου, για τον έλεγχο της συγκεκριμένης αγοράς τέθηκε σε λειτουργία σύστημα καταγραφής αποθεμάτων υγειονομικού υλικού των επιχειρήσεων.

- Στην “ευαισθησία” των παρόχων τηλεπικοινωνιακών και συνδρομητικών υπηρεσιών προσβλέπει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, που τους ζήτησε να εξετάσουν δυνατότητες για δωρεάν διάθεση υπηρεσιών και προϊόντων για εξ αποστάσεως εργασία, εκπαίδευση και ψυχαγωγία.  

 

Εκτός Covid - 19 επιχειρηματική επικαιρότητα:

 

Στα τεκτενόμενα στο καζίνο του Ελληνικού, η Hard Rock International δηλώνει αποφασισμένη να προσφύγει δικαστικά - στην Ελλάδα και στην ΕΕ - μετά την απόρριψη της προσφυγής της στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) για την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Σύμφωνα δε με την ΑΕΠΠ ο αποκλεισμός προήλθε εξαιτίας μη συμμόρφωσης με απαράβατους επί ποινή απόρριψης όρους της διακήρυξης. 

 

Η Τέρνα Ενεργειακή προχωρά στην υλοποίηση νέων επενδύσεων στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 550 εκατ. ευρώ.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα