Kίνα: Καθίζηση της οικονομίας στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου προκάλεσε ο Covid-19

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 10:05
UPD:10:13
REUTERS/Aly Song

Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε παράλυση την οικονομία της Κίνας κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, με τη βιομηχανική παραγωγή να συρρικνώνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς 30 ετών και τις πωλήσεις λιανικής να κάνουν βουτιά πάνω από 30%, καθώς η ταχεία εξάπλωση του Covid-19 και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα «γονάτισαν» τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση 13,5% το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 1990 και έναντι ρυθμών αύξησης 6,9% του Δεκεμβρίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής.

Οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος σημείωσαν πτώση 24,5%, τη στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 2,8%.

Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις λιανικής συρρικνώθηκαν 20,5% σε ετήσια βάση, από αύξηση 8% του Δεκεμβρίου, καθώς οι καταναλωτές, φοβούμενοι τον κορωνοϊό, απέφυγαν εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και κινηματογράφους.

Αξιωματούχοι του Πεκίνου ανέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κορύφωση της επιδημίας έχει παρέλθει, όμως οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ίσως χρειασθεί να περάσουν αρκετοί μήνες προτού η κινεζική οικονομία ανακτήσει τη δυναμική της.

Η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού ανά τον κόσμο φουντώνει τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση, που θα περιορίσει τη ζήτηση για κινεζικά αγαθά.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα